♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Friday, March 22, 2013

Lala & Siput goreng berpeluh! Hahaha...

Assalamualaikum wbt... Salam hari Jumaat and alooo uollsss!!!

Lama tak update blog sebab dua minggu ni tersangatlah busy dengan kerja-kerja kat office. Nak jengah blog pun tak sempat. Nak update apa pun tak der idea gak sebenarnya.

Tapi hari ni, hari Jumaat yang indah ini, aku nak kongsikan satu resepi kegemaran aku. Iaitu Lala goreng cili Julie style. Masa makan mesti berpeluh! Aiseh! Hehehe... Sebenarnya resepi ni resepi dari emak. Emak masak memang sedap! Tiada tandingan!

Dulu masa mengandungkan Niesreena, aku mengidam makan lala masak macam ni laa... Enche Neezam siap bawa aku cari lala sampai ke Melaka. Tapi lala goreng dia tak sesedap mak yang masak. Ha... bila dapat lala goreng yang mak masak, baru lepas mengidam aku. :) Cayang emak!

Aku nak kongsikan resepi ni sebab ada kengkawan yang mintak. So, trylah ye kengkawan... sonang yo...

Bahan-bahannya ialah cili kering dalam 4 tangkai, cili merah sebiji, bawang merah kecil sebiji, halia sikit dan 2 biji bawang putih. Tumbuk halus semua bahan-bahan ni... Kena tumbuk tau... Jangan blend... Mak kata, kalau kiter masak dan tumbuk bahan-bahan, makan akan lebih sedap kalau banding kite blend. :) Kalau nak sedap, kenalah rajin sikit kan... Hehehehe...

Bahan-bahan lain ialah sos cili 'life'! Brand 'Life' tau! Sebab cili sos 'Life' sedap! Setuju tak? Hehehe... dan jugak gula dan garam sikit...

Dalam kuali, panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk. Bila dah naik minyak dan bahan-bahan tu dah hampir masak, masukkanlah dalam 2 sudu besar cili sos, garam dan gula sesuka hati korang. Janganlah manis sangat yer. Agak-agak gula dalam 1 sudu kecil tu cukuplah.

Kemudian masukkan lala yang telah dibersihkan. Masukkan air sikit. Api bolehlah kuatkan sikit.

Lala ni, bila dia dah masak, dia akan terngaga. Semua akan terbuka. Senang nak makan. Kalau yang tak terbuka tu, maksudnya something wrong some where! Hahahahaha... Mungkin dalam dia tu tak der isi tapi tanah... Jaga-jagalah sikit yer...

So, bila semua dah terbuka, bolehlah dihidangkan! Siap! Senangkan???

Hmmmmm... resepi ni, selain daripada lala, boleh jugak ditukar dengan siput sedut dan siput buluh. Memang sedap! Rasanya manis dan pedas.

Tu dia... siput sedut dengan resepi yang sama. Ni menu aku masak malam hari Rabu yang lepas. Siput sedut, kangkung goreng belacan dan ikan kembung rebus masak lomak cili padi. Ringkas jer... Masak lemak ikan kembung rebus tu, kalau dapat belimbing buluh mesti perrggghhhhh... mantop! Tapi susah nak cari belimbing buluh sekarang!

Korang makan ikan kembung rebus?

Ikan kembung rebus ni, goreng pun sedap! Pastu buat sambal tumis kering. Makan dengan nasi panas-panas. Peeerrrrrgggghhhh... terliur! Aku suka makan kering-kering macam ni. Terutamanya masa bersahur. Sangat menyelerakan...

So, korang... hujung minggu ni nak masak apa? Ada apa yang special nak masak tak? Esok dah start cuti sekolah. Aku dan enche Neezam nak bawa Niesreena dan Naufal gi waterpark esok. Surprise! Niesreena dan Naufal tak tau pun lagi. Mesti diorang happy! Then hantar diorang balik kampung then gi bercuti sebelum cuti sekolah bermula. Hmmm... gi cuti dekat-dekat jer pun.

Esok jugak mak abah back for good dari Kota Kinabalu. Alhamdulillah... setelah 4 tahun bermastautin kat sana akhirnya balik jugak diorang. Lebih-lebih lagi bila keadaan Sabah dah tak selamat ni kan. Memang risau sangat dengan emak dan abah kat sana. Walaupun KK jauh dari Lahad Datu dan Semporna tapi tempiasnya sampai gak ke KK. Mak kata nak cari barang fresh pun susah sekarang. Nelayan dah takut nak ke laut. So, ikan susah nak dapat. Kalau ada seekor dua tu harganya melonjak-lonjak naik. Bah kan ikan sardin dalam tin pun susah nak jumpa! Alhamdulillah... akhirnya tamat abah berkhidmat kat UMS. Mesti student-student dia rindu. Huhuhu...

Hari Jumaat yang indah... Semoga kite semua mendapat rahmat dariNya...

Waiting for the good news!!!!!! :)

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top