♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, December 31, 2013

|A|Z|A|M|1|4|

Biasalah... bila dah hujung-hujung tahun ni, semua orang cakap pasal

AZAM

Hahahhaha... aku tak derlah nak berazam bagai sangat sebenarnya. Tapi bila nak memulakan sesuatu yang baru, memang kiter tak boleh nak lari daripada azam. Tapi azam tahun lepas tercapai ke idok?

Kalau ikut aku, boleh kata 60% azam aku tercapai. Kadang tu azam aku, bukan untuk diri aku je, tapi untuk orang lain jugak; untuk anak-anak, untuk suami dan untuk keluarga.

Bagi aku, azam tahun baru tu memang wajib! Capai atau tak, tu bergantung pada usaha sepanjang tahun ni nanti... Kalau nak capai, kenalah usaha lebih. Kalau malas, hmmmm... lu pikirlah sendiri.

Hmmmm... tahun ni sebagai mama, aku ada banyak azam untuk Niesreena dan Naufal.

Aku harap Niesreena dapat khatam Quran tahun ni. Bukan tu je, aku nak Niesreena boleh membaca Quran dengan lancar dan betul. Begitu jugak dengan Naufal, harap-harap dapat naik quran, sebelum berakhir tahun 2014 ni nanti.

Aku jugak berharap Niesreena dan Naufal dapat menjadi lebih cemerlang dan aktif lagi kat sekolah. Aku berazam akan korbankan waktu tv untuk aku waktu malam untuk berikan lebih perhatian kepada pelajaran Niesreena dan Naufal. Hmmmm... buleh kaaa??? Hehehe... Aku bukanlah kaki tv sangat. Cuma kalau waktu malam, memang waktu berehat, baring-baring, tengok tv dan sangat sikit peruntukkan untuk pelajaran Niesreena dan Naufal. Harap-harap tahun ni aku dapat fokus lagi waktu untuk pelajaran diorang dan periksa buku sekolah pada setiap malam!

School nights definitely no tab and no psp untuk Niesreena dan Naufal! Harap-harap aku dan enche Neezam takkan cair dengan pujuk rayu diorang. Hehehe...

Semoga Niesreena dan Naufal akan menjadi insan cemerlang dunia dan akhirat. Amin...

Sebagai seorang isteri... hmmmm... aku berazam.... hmmmmmm....

hehhehehe... cam tu lah...

Aku berazam menjadi isteri yang solehah dan sentiasa mentaati dan mencintai suami. Sentiasa menyokong suami dikala senang dan susah. Insya Allah... Itu azam aku setiap tahun sebagai isteri. Semoga tahun ini akan menjadi isteri yang lebih baik lagi.

Semoga Allah sentiasa merahmati cinta kitorang dan akan bersemi dengan lebih utuh lagi ❤ Dan semoga kiter semua diberikan kesihatan yang baik bagi menghadapi hari-hari yang mendatang. Amin...

Hmmmm... azam tahun ni nak bagi adik kat Niesreena dan Naufal! Hehehe... Insya Allah... kalau ada rezeki.... Amin....

Aku ada banyak azam sebenarnya azam aku sebagai anak, sebagai menantu, sebagai kakak, sebagai blogger, sebagai pekerja dan yang penting sebagai hamba Allah swt.

Kalau nak list sumer azam aku kat sini, memang panjanglah nak taip. Hehehe...

Macam-macam...

Nak reno rumah... Nak tukar tu... Nak tambah ni...

Nak gi sana, nak gi sini...

Nak belajar tu, nak buat ni...

Nak Mazda3... Oppppsss... idok ler... masih sayang lagi Myvi pink aku tu. Tukar keter mungkin dalam list azam 2016 kot. Tapi kot ada orang nak bagi free, saya sudi menerimanya. Huhuhuhu...

Untuk kerja... nak strike for 1.5 mill!

Last but not least, semoga tahun ni aku menjadi hamba Allah yang lebih baik dan sentiasa mendapat keredhaanNya. Insya Allah...

Ishhh... panjang kalau nak list azam!

Apa-apa pun, aku harap 2014 akan menjadi tahun terbaik buat kiter semua; tahun yang penuh kasih sayang, cinta, kebahagiaan, kesenangan, pengertian, keikhlasan, penghargaan, keselamatan, keharmonian, positif, dan taubat... dan semua yang baik-baik harapnya dari Allah swt...

Selamat tahun baru 2014.

Semoga kite lebih bersedia menempuh hari esok dengan wajah dan semangat baru!

Do the best and strike for the best! Semangat!

❤❤❤❤❤❤❤❤❤

Monday, December 30, 2013

Juliet le Sweetheart's 2013

السلام عليكم

Tahun 2013 hampir melabuhkan tirai dalam masa beberapa hari ni. Banyak benda yang terjadi sepanjang tahun ni; ada yang baik ada jugak yang sebaliknya. Tapi aku boleh kata, tahun 2013 adalah antara tahun terbaik buat aku dan aku percaya 2013 jugak adalah antara tahun terbaik buat suami tercinta, Dr Khairunneezam.

Permulaan tahun ni agak sibuk buat aku dan enche Neezam sebab first time Naufal ke sekolah tadika dan Niesreena masuk tahun 1.

Alhamdulillah... sepanjang tahun ni, Niesreena dan Naufal cemerlang di sekolah dan dalam pelajaran masing-masing. Niesreena merupakan top 10 student di sekolah dia dan Naufal juga antara pelajar terbaik. Cikgu Niesreena kata, Niesreena fokus masa belajar dan sangat berdisiplin dan Cikgu Naufal kata Naufal memang advance kat sekolah. Lasak pun yer jugak!

Tahun ni jugak Naufal sangat aktif bertanding dalam semua pertandingan yang dianjurkan kat tadika dia. Dan alhamdulillah... Naufal dapat tempat pertama dalam semua pertandingan yang Naufal masuk.

Antara pertandingan yang Naufal masuk tahun ni ialah pertandingan bercerita.

video

Alhamdulillah, tahun ni jugak Niesreena dah boleh membaca jawi. Video ni diambil masa awal tahun, masih terkedek-kedek lagi. Tapi sekarang Niesreena semakin lancar baca jawi!

video

Yang aku kesalkan, Niesreena tak lagi naik Al-Quran tahun ni. Salah aku sebenarnya; ingatkan kat sekolah agama, akan belajar mengaji. Rupanya tak. So, berbulan-bulan Niesreena skip mengaji tahun ni. Patutlah pelik, naperlah tak naik-naik Al-Quran.

Tahun ni jugak tahun pertama Niesreena berpuasa and amazingly, Niesreena berpuasa penuh! Dapat hadiah daripada pihak taska and of course dari mama dan ayah jugak.

Awal tahun ni jugak kitorang pindah ke rumah sendiri. Seronok sangat! Akhirnya masuk rumah sendiri dan the best part tentulah sebab rumah sekarang lebih dekat dengan sekolah Niesreena, tempat kerja enche Neezam dan jugak tempat kerja aku.

Kitorang masuk ke rumah baru sejurus selepas dapat kunci. Pasang grill, kipas dan lampu yang peting-penting dan basic jer. Then terus pindah. Sebab rumah sewa sebelum ni jauh dari tempat kerja kitorang dan sekolah Niesreena.

So, disebabkan terus pindah, tak dapatlah kitorang nak wat renovation rumah sangat. Dan bila dah masuk rumah, malas pulak nak renovate sebab tak nak lawan habuk! So, terpaksalah buat reno sikit-sikit.

Tahun ni, kitorang cuma sempat reno belakang rumah untuk laundry area dan dalam proses sekarang tanam rumput kat ruang tepi rumah.

video

Hahaha... comel kan Naufal tolong sidai baju. Itulah laundry area rumah.

Alhamdulillah, tahun ni jugak, kitorang tambah ahli keluarga. Ahli keluargalah sangat kan??? Hahahha...

Sebenarnya, kitorang beli skuter. Untuk kemudahan enche Neezam ulang alik hantar Niesreena dan Naufal pergi sekolah. Jimatlah minyak sikit...

Dan beberapa bulan yang lepas, alhamdulillah ada rezeki lebih sikit, kitorang ambil kereta baru pulak. The power of dreams!

Sebenarnya, target tahun ni nak bagi adik pada Niesreena dan Naufal. Hehehe... tapi tak der rezeki lagi agaknya. Tak per lah... Cuba lagi tahun depan! Hehehe...

Walau apapun, aku tetap bersyukur sebab tahun ni aku terima 2 orang baby yang comel-comel bangat! Anak-anak buah aku, kebetulan seorang lelaki dan seorang lagi perempuan. Sepasang! Bertuah betul rasanya.

~Haziq Khawarizmi~

~Khaireena Sofea~

Kerjaya enche Neezam pun berjalan seperti yang dirancang. Tahun ni enche Neezam dilantik menjadi ketua kem Permata Insan. So, setiap kali cuti sekolah, enche Neezam akan sibuk dengan kem Permata Insan.

Enche Neezam jugak dilantik menjadi pengetua di salah sebuah kolej kediaman USIM. Busy sangatlah enche Neezam jadinya...

Enche Neezam jugak dapat keluarkan beberapa buah buku tulisannya. Cuma tahun ni, enche Neezam sangat kurang hantar tulisannya ke akhbar. Macam tahun-tahun lepas, kerap jugak tulisan-tulisan enche Neezam disiarkan samada kat Utusan juga Berita Harian. Hmmm... may be next year kena fokus pada penulisan lebih sikit. Ye dak enche Neezam?

Alhamdulillah, rezeki enche Neezam tahun ni, enche Neezam mendapat beberapa sijil anugerah di atas kecemerlangan beliau! Berbaloi-baloi! Bangga sangat!

Apapun, event yang paling penting tahun ni ialah konvokesyen Dr. Khairunneezam. Setelah bertahun-tahun bertungkus lumus memerah otak dan keringat serta pelbagai ujian yang mendatang, akhirnya enche Neezam berjaya menamatkan pembelajaran beliau di La Trobe University, Melbourne, Australia. Alhamdulillah...

Dan dalam kerjaya aku, alhamdulillah, tahun ni aku dapat naik ke jawatan baru. Lebih baik lagi. Tak sangka dapat naik secepat ini. Terima kasih atas kepercayaan yang bos-bos bagi kat aku. Bersyukur sangat dengan rezeki yang Allah bagi! Insya Allah... tahun depan, aku akan berusaha lebih lagi! Lebih baik lagi! Semangat!

Tahun ni jugak, aku dan enche Neezam berkesempatan bawak Niesreena dan Naufal gi cuti-cuti ke beberapa tempat. Mostly, favorite place kitorang kat Melaka lah. Sebelum akhir tahun ni, kitorang sempat ke Tambun, Ipoh.

Selain tu, dapat jugak pergi bercuti dengan famili yang lain; dengan famili aku dan famili enche Neezam. Memang best! Dan menyeronokkan!

Aku sempat jugak ke Melbourne masa konvo enche Neezam. Rindu Melbourne! Seronok sangat bila dapat jejak ke sana semula!

Enche Neezam sempat ke Korea jugak tahun ni. Misi mencari Jhi Hyo katanya... hahaha...

Bestkan jalan. Next year nak plan jauh-jauh skit.

Antara yang tak best tahun ni...

Naufal... Naufal...

Hmmmm... dah kata anak lelaki kan... sana benjol! Sini koyak! Situ bengkak! Jangan patah riuk sudahlah sayang oi! Risau mama..

Ada jugak benda-benda tak best tahun ni. Tapi tak payah citerlah... Sebab tak nak ingat sangat pun.

Tapi alhamdulillah... kebanyakkannya berjalan lancar jer hidup kitorang tahun ni. Happy jer! Harap-harap tahun 2014 akan lebih baik lagi... lebih happy... dan lebih dimurahkan rezeki lagi...

Yup! Sebab ni lah aku suka sangat blogging! Aku boleh tengok semula apa yang terjadi. Kenangan-kenangan manis! Sebenarnya ada banyak lagi cerita dan gambar-gambar... Cuma kekadang tu tak der masa jer nak blog. Insya Allah tahun depan! Akan cuba lebih aktif lagi yer! Chaiyok!

Dikesempatan ini, dengan rendah hati, aku ingin memohon ampun dan maaf atas segala ketelanjuran dan salah silap yang pernah aku lakukan. Mungkin secara sengaja atau tidak menyakitkan hati dan mengguris perasaan korang. Mungkin pernah mengeluarkan kata-kata atau bertindak yang tidak sepatutnya.

Semoga di tahun 2014, kiter membuka lembaran baru. Bak kata pepatah, 'Buang yang keruh, Ambil yang jernih'. Cewah!

Aku doakan, perjalanan kiter pada masa akan datang akan jauh lebih baik lagi dari sekarang dan sentiasa dibawah lindungan Allah swt.

Amin! Amin Ya Rab!

Dan semoga CINTA kita bersemi dengan lebih utuh dan kuat lagi yer sayang...

Friday, December 27, 2013

Next House's Project

Apa ituuuuu?

Coba tekaaaaaa....

Hahaha...

Sebenarnya ni ialah projek untuk rumah yang sedang berjalan sekarang. Kitchen cabinet? Oohhh belum lagi....

Ini projek luar rumah!

Kitorang punyer projek membela lalang terpaksa diberhentikan dan digantikan dengan projek tanam rumput. Hehehe...

Dah lama sebenarnya nak tanam rumput. Tapi tak berkesempatan. Ingat nak buat masa musim cuti sekolah sementara Niesreena dan Naufal tak der kat rumah, tapi dah nak naik sekolah pun tak sempat-sempat jugak. Hmmmm... dah minggu terakhir cuti dah! Akhirnya, disempat-sempatkan jugakssss!

Actually, my beloved hubby yang deal dengan supplier. Aku ada survey jugak sikit-sikit pasal rumput sebelum decide rumput macam mana yang kitorang nak guna.

Rumput hiasan ni ada beberapa jenis; ada cow grass, pearl grass then rumput karpet. Rumput karpet pun ada beberapa jenis; Taiwan, Japan dan Philippines. Orang kata kalau pearl dan cow grass senang nak jaga. Kalau rumput karpet ni payahlah sikit. Manja! Tapi kalau pandai jaga, Insya Allah, hasilnya tentulah jauh lebih cantik!

Ha cantik tak?

Rumput yang digunakan ialah rumput Taiwan. Rumput ni halus berbanding dengan cow grass. Cantik kan? Sedap mata memandang!

Hmmmmm... mesti korang kata, "Eeeee... cantiknya rumah Julie..."

Tq! Tq!

Sebenarnya ni bukan rumah aku. Gambar ni kredit daripada fb supplier. Kalau service bagus, nanti aku promote kat sini yer. Hehehe...

Kat bawah ni pulak ialah cow grass. Gebu jer. Cantik jugak kan?

Gambar kat atas ni pun dari fb supplier. Cow grass ni harganya lebih murah berbanding rumput karpet.

Enche Neezam decide untuk tanam rumput Taiwan Gred A. Alhamdulillah, supplier bagi harga murah jugaklah dari banyak-banyak yang dah enche Neezam survey.

Kerja-kerja menanam rumput ni dah bermula semalam; diorang racun rumput dulu. Dan mengambil masa lebih kurang seminggu untuk selesai. So, kiter nantikan hasilnya macam mana eh.

Feeling ~ excited!

\(^^)/

Thursday, December 26, 2013

Buku Permata Siri 3

Another 27 children books edited by my beloved enche Neezam this year. Alhamdulillah...

Tema utk Siri 3 adalah: Astronomi.

Sesiapa berminat untuk dapatkan buku-buku comel ni, boleh hubungi Pusat Permata Insan, USIM.

Tuesday, December 24, 2013

FM Lost World of Tambun

Macam biasa... kalau berjalan, coti-coti, fridge magnet adalah benda wajib beli!

Comey kan

Hmmm... tapi masalahnyer sekarang... dinding peti ais dah penuh dengan FM.

So, macam mana nak atasi masalah ni ek? Kena beli fridge besaaaaarrrr lagi ke? Hehehe..

Hmmm... ataupun... kena cari magnetic board dan tampal kat satu sudut. Then boh sumer FM kat sana kan? Masa gi ikea ari tu ada nampak gak magnetic board.

Good idea kan?

Maybe next diy project?

Hahaha... tengoklah nanti kalau rajin.

Dan kalau dapat approval dan BUDGET *paling peting* dari Mr Big Boss!

\(^^)/

Happy Tuesday everyone!

Have a wonderful day!

Monday, December 23, 2013

Budget Cuti & Jambussss

Balik! Balik! Jom kiter balik!

Naufal dan Niesreena masih memujuk-mujuk aku untuk masuk lagi kat water park hari ni... Huhuhu... Tak reti penat diorang ni!

Next time kiter datang lagi lah yer... Esok mama kerja, ayah pun ada kelas...

Percutian kali ni memang berbaloi-baloi sangat! Budget kitorang...

(1) Dua malam kat Lost World Hotel cuma RM19.57

Terima kasih pada agoda.com!

Tips untuk dapatkan harga hotel murah... klik sini...

(2) Tiket masuk untuk 4 orang (2 x dewasa, 2 x kanak-kanak) ialah RM151.30. Kalau korang duduk kat Lost World Hotel, korang akan dapat 10% discount. Tapi kalau beli tiket online atau guna kad mesra Petronas korang akan dapat 15% off! Kitorang guna kad Mesra.

(3) Sebelum gerak ke Ipoh ari tu, aku check rebat plusmiles... Ada RM61 rebat! Alhamdulillah... Boleh cover untuk toll <> RM 64.00 pergi balik. So dengan rebat, leh cover toll. Jimat! Jimat!

(4) Tiket ke Hot Springs and Spas dapat 2 tiket free untuk 1 malam dari Lost World Hotel. So cuma tambah untuk Niesreena dan Naufal jer, satu kepala RM17.00.

So kesimpulannya kat sini, sila rancang perjalanan anda untuk dapat percutian yang menjimatkan... Hehehhe...

On the way balik, wajib singgah R&R Tapah untuk beli jambussss; jambu batu, jambu air madu dan jambu apple!

Alhamdulillah... perjalanan dan percutian kali ni smooth sangat! Semua orang pun happy!

Hmmmm... task aku lepas ni untuk percutian akan datang plak. Ke mana plak lepas ni?

Oooopppp... chop! Kena focus untuk 'Back to School' dulu!!!

Sunday, December 22, 2013

Lost di Lost World of Tambun!

Seperti yang dirancang, hari ni seharian kitorang akan melepak di Lost World of Tambun. Lepas breakfast di Garden Terrance terus jer masuk ke water park area.

Seronok gak kids area ni. Ada banyak slides dan kawasan dia luas. Puas dan penat jugaklah Niesreena dan Naufal main. Naylee main kat gigi air jer. Tunggu besar sikit nanti jadi jaguh macam abang Naufal yer...

Aku lepak kat sini jer dengan bebudak. Enche Neezam dah entah kat mana... gi main slides agaknyer...

Pukul 12 tengahari, kitorang gerak ke Petting Zoo.

Sempatlah tengok raccoons dan porcupines feeding.

Best kat kawasan kolam ni. Ada banyak sangat ikan. Semua nampak kelaparan jer.

Pukul 2 petang pulak ada tiger feeding. Seronok Niesreena dan Naufal tengok harimau-harimau tu tangkap daging yang dibaling. Bak kata Naufal, "Wow! Menakjubkan!" Hahahaha...

Selain harimau, ada jugak binantang-binantang lain yang buat pertunjukkan. Ada white parrots, comel giler! Paham bahasa plak tu. Ada jugak raccons dan beberapa binatang lain.

Dua gambar di atas aku google yer. Sebab tak bawak hp masa ni. Rugi betul!

Ini orang sudah penat!

Nap time Naufal. Memang wajib tidur! Atas tilam empuk. Hehehehe...

Kat sini jugak ada amusement park. Tak lah besar pun. Tapi seramlah jugak bebenda yang aku naik tu. Semua aku naik! Huhuhu...

Kapal tu kan... nampak macam apalah sangat kan? Tapi seramlah jugak! Kecut perut dibuatnya.... Eh! Tapi best! Aku naik 2 kali. Sekali lagi dok paling hujung! Paling tinggi! Huhuhu... ada beran?

Last sekali kitorang ke Tin Valley. Niesreena beria-ia nak tengok timah. Terpaksalah jugak aku cuba mendulang...

Dan akhirnya...

Taraaaaa!!!

Dapat jugak! Serbuk hitam-hitam tu lah timah... Hebat tak?

Tapi bukan aku yang dulang. Huhuhu... Beberapa minit aku mendulang, tak nampak hasil tapi penat jer lebih. Last last, aku suruh pekerja kat situ yang tolong dulangkan. Berapa saat jer dia buat, terus dapat. Hehehe...

Kawasan kat sini memang cantik sebab ia terletak di kaki bukit batu kapur. Pastu ada tasik dan kawasan hutan yang masih ada lagi monyet-monyet bergayut kat pokok-pokok kat situ. Kat tasik plak ada itik dan angsa. Memang nature laaa...

Balik ke area water park, aku, enche Neezam, Niesreena dan Naufal main air kat wave pool plak. Penat jugak nak lawan ombak. Bersyukur sangat cuaca hari ni sangat cantik. Mendung jer... So, tak lah terbakar kulit kitorang...

Penat giler. Dari pagi sampai ke petang dalam water park. Tak pernah macam ni.

Pukul 6 baru kitorang keluar. Sehari suntuk! Tu pun Niesreena dan Naufal tak nak keluar pool gak. Ayooo... dah jadi badak berendam dah anak-anak...

Moh ler kiter balik...

Malam tu... kitorang masih ada tiket free untuk masuk ke Springs & Spa. Tapi semua orang dah keletihan. Tak larat dah... Dan hujan pun turun mencurah-curah. Memang kena rehat kat bilik jer lah gamaknyer...

Hmmmm... tidur! Tidur! Esok nak balik...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top