♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Friday, December 28, 2012

Selamat Hari Jumaat

Jumaat terakhir 2012...

Tuesday, December 18, 2012

Rumah Pertama Kami!

Alhamdulillah... Seronok sangat!

Hari Jumaat yang lepas kitorang dah pergi ambil kunci rumah. Petang tu, kitorang sempat tengok keadaan rumah. Oklah dah bersih tapi ada damage sikit-sikit. Enche Neezam kata tak per... Nanti kitorang buat report dan diorang akan betulkan.

~Rumah pertama kami~

Rumah kitorang ni kat Sepang. Dah dapat kunci ni, insya Allah dalam masa terdekat ni bolehlah pindah. Hmmmm... nanti dekatlah sikit Niesreena dan Naufal nak ke sekolah. Tak payah lah bangun awal-awal pagi buta.

Enche Neezam pun dekat jer nak ke USIM. Tengahari boleh balik tidur kat rumah. Kalau rajin sikit boleh balik masak. Huhuhu... Dan aku, jimatlah lebih kurang 20 minit masa perjalanan ke tempat kerja berbanding sekarang. Seronoknyer!

~Ruang diantara ruang tamu, tangga dan ke dapur. Ada 2 bilik dan 1 bilik air di bahagian kanan~

Alhamdulillah, semuanya ok. Tak sabar nak pindah! Tak sabar... tak sabar... tak sabar... Tapi... eeeeee... banyaknyer benda nak pikir! Banyak jugak duit nak kena keluar ni.... Nak pasang tu... Nak pasang ni... Nak packing lagi... Ada saper-saper yang bermurah hati nak sponsor $$$$$$$$$$$$$$$$... Huhuhu... Mimpilah kan???

Aaaaiiiissshhhh... Macam-macam nak buat. Macam tak sempat jer nak prepare semua sebelum sekolah start. Acaner?

Tak sempat nak snap gambar terbaru rumah. Sempat snap sikit-sikit jer. Pastu bateri hp kong. Kat bawah ni semua masa rumah masih dalam progress. Insya Allah... nanti aku update lagi k!

~4 months ago; still in progress~

~Kawasan rumah ni agak mendaki bukit~

~Porch depan rumah~

~Bahagian tepi rumah. Ada tanah sikit dalam 10 kaki ke tepi dari dinding rumah~

~Ruang tamu~

~Bilik tidur tingkat bawah. Hmmmm... mungkin ni nak buat bilik tetamu...~

~Master bedroom di tingkat atas~

~Balkoni di master bedroom~

~Pemandangan dari balkoni~

~Bilik tidur kedua di tingkat atas. Ada toilet di belah kanan. Insya Allah ni akan jadi bilik Niesreena dan Naufal~

~Tangga dan bilik stor~

~Dapur. Bahagian yang akan ku renovate terlebih dahulu! Yiehaaa!~

~Dining hall. Hmmmmm... Ada alasan nak beli meja makan besar ni... Huhuhu...~

~Wet area di bahagian belakang rumah~

~Bahagian belakang rumah~

~Ada taman permainan berdekatan dengan rumah. Mesti Niesreena & Naufal suka.~

Alhamdulillah... Aku memang bersyukur sangat. Akhirnya tercapai jugak impian untuk memiliki rumah sendiri. Thanks enche Neezam atas segala usaha dan penat lelah untuk jadikan impian ni terlaksana... Love you sooooo much! :)

Lepas ni bolehlah survey-survey barang rumah dan cari quotation untuk renovation. Uuuuhhhh dan bahagian paling tak larat sebenarnya ialah PINDAH!

Chaiyok!

Thursday, December 6, 2012

Happy 6th birthday my little princess

Ya Allah...

Syukur kehadratMu ya Allah, tuhan yang maha suci lagi maha agong....

Hari ni genap usia Niesreena mencecah 6 tahun.

AnugerahMu ini membesar dengan sihat, cukup sifatnya, ceria dan sempurna.

Seorang anak yang comel, cedik, cerdas dan penyayang.

Terima kasih Allah...

Aku bersyukur terhadapMu ya Allah

* * * * * * *

Tahun ni tahun kedua berturut-turut Niesreena sambut birthday kat rumah mak tok dan ayah tok di Segamat. Pagi tadi aku sempat call dan nyanyikan lagu birthday buat Niesreena. Niesreena suka sangat! :)

Hari Sabtu yang lepas, masa hantar Niesreena dan Naufal balik kampung, kitorang sempat buat pre-birthday-celebration untuk Niesreena. Beli kek Barbie surprise untuk Niesreena. Memang dia suka sangat. Petang tu enche Neezam prepare signature dish dia; jemput-jemput istimewa! Sedap! Kitorang sambut dengan family jer... Simple but nice...

Nak tau apa hadiah birthday aku buat Niesreena tahun ni??? Hehehehe...

Awal-awal lagi aku dah cakap dengan Niesreena. Aku nak bagi dia subang. Memula tu Niesreena macam takut. Tapi lepas aku pujuk dan cakap dengan Niesreena yang subang tu tak sakit... pakai subang cantik... dan macam-macam lagi ayat memujuk... barulah Niesreena setuju.

So, pagi hari Sabtu yang lepas, aku bawak Niesreena pergi kedai emas. Memula tu kitorang pilih subang dulu. Niesreena pilih yang mana dia berkenan. Hmmm... pandai Niesreena pilih. Dia pilih subang yang sama dengan loket dia, sama dengan loket aku jugak. Aku pun berkenan. Aku pun grab satu! Huhuhu...

Bila amoi-amoi tu nak tindikkan telinga Niesreena, Niesreena 'tadah' je telingan dia. Tak nampak takut dan gentar langsung! Zaman sekarang ni diorang tembak dua-dua belah sekali! 1... 2... 3... pang! Niesreena terdiam sekejap. Terkejut! Lepas tu dia nangis! Sakit katanya... Huhuhu... Sian anak mama... Aku peluk Niesreena erat-erat sambil dia menangis kat bahu aku. Apapun aku bangga sangat sebab sebelum tembak tu, Niesreena memang tak nampak takut langsung! Sayang anak mama!

~Muka sedih lepas kena tembak... Sian sayang...~

To Reena,

Happy Birthday sayang...

Semoga menjadi anak yang solehah, bijak dan sihat-sihat selalu...

Mama akan sentiasa mendoakan Reena...

Mama sayaaaaaannnnggg sangat kat Reena...

Hugs & Kisses

❤❤❤Mama❤❤❤

Monday, December 3, 2012

Phuket aku datang!

Tak sabar... tak sabar... tak sabar!!!

\^^/

Sunday, November 25, 2012

Surprise family outing | Aquaria - Nandos - Gerrett - Books - Toys

Today, we're headed to...

KLCC!!!

Pagi-pagi buta lagi dah keluar ok! Bukan nak gi shopping tapi sebab nak bawa our beloved little Khairuns ke Aquaria!

Aku dan enche Neezam memang plan buat surprise outing hari ni. Tak bagitau Niesreena dan Naufal pun kitorang nak kemana. Niesreena macam biasalah, kalau nak keluar mesti sibuk tanya "Kiter nak pergi mana ni, Mama? Ayah?" Dan aku dok jawab, "Rahsia... Surprise ni... Nanti Reena teka k..." Reena boleh kata, "Oooooo... mesti kiter nak pergi tempat yang ada binatang..." Terkesima kejap. Hahahahaha... dah dekat dah tekaan Niesreena tu. Tapi kurang tepat. ;p

Niesreena ingat kitorang nak bawa diorang gi zoo. Excited betul diorang. Hmmm... ari tu memang ada plan nak ke zoo tapi takut hujan. So kitorang cari indoor. Akhirnya kitorang putuskan ke Aquaria.

Bila tengok enche Neezam drive masuk ke KLCC, Niesreena mulalah bertanya balik. Compiuslah tu... Mana ada zoo dalam KLCC, kan? Huhuhu... Kitorang senyap jer. Tapi bila dah masuk dalam KLCC, barulah Niesreena tahu yang kitorang nak bawa diorang ke Aquaria!

Guess what?! We are the first customers who bought the tickets today! Muahahahhahaha... Harga tiket untuk masuk ke Aquaria ni untuk dewasa ialah RM35 dan kanak-kanak ialah RM25. Kitorang ambil harga pakej untuk 2 orang dewasa dan 2 orang kanak iaitu RM99.

Memula masuk, Naufal memang nampak excited sangat tengok banyak ikan, tapi Niesreena nampak agak takut-takut. Mana taknyer, masuk-masuk jer ada aquarium ikan-ikan piranha yang banyak giler. Welcoming us! Muka dah lah ganas. But then aku dan enche Neezam brain wash Niesreena, barulah dia ok dan enjoy. Huhuhu...

Di awal pintu masuk ni jugak ada seksyen DNA. Kat sini pengunjung boleh pegang binatang-binatang kat situ. Ada belangkas, gamat, tapak kaki sulaiman dan yu pasir. Enche Neezam suruh Niesreena dan Naufal sentuh semua binatang yang ada kat situ. Aku tunjuk tapak kaki sulaiman kat Niesreena dan bagitau "Ni lah Patrick, kawan Spongebob" huhu... Niesreena kata, "Ya, Reena tau". Dan hari ni baru aku tahu yang belangkas, gamat dan tapak kaki sulaiman ni persamaannya ialah diorang ni tak mempunyai hati. Hmmm... tapi ada perasaan tak? ;p

Yu pasir tu, aku takut nak pegang, walaupun dia diam jer. Enche Neezam jer yang sempat belai-belai yu tu. Takut ar... Sekali dengan ngap jari ku... sia-sia jew... ;p

Di sini jugak ada info secara interaktif. So, Niesreena dan Naufal seronoklah dok tekan-tekan kat pc tu. Bagus jugak... Selain ada info mengenai binatang, ada jugak bunyi - suara binatang tu.

Yang paling best kat sini, tentulah aquarium tunnel! Bukan takat Niesreena dan Naufal, aku dan enche Neezam pun suka sangat kat situ. Dua kali kitorang pusing! Huhuhu... Seronok bila ikan pari, ikan jerung dan penyu dok lalu. Memang ada banyak jenis ikan sangat kat sini. Ikan yang muka pelik-pelik pun banyak.

Haaa... Naufal ni memang enjoy lah. Dia siap boleh baring kat jalan yang bergerak tu and enjoying the view. Bijak betul! Sukati ko lah nak...

Dan session yang paling best ialah feeding time! Waktu ni semua pengunjung akan duduk kat depan satu akurium yang besar ni. Then ada 2 orang penyelam yang akan bagi ikan-ikan ni makan. Memang best sangat! Dan yang paling penting, Niesreena dan Naufal memang enjoy sangat waktu tu. Tergelak-gelak diorang tengok gelagat ikan-ikan yang nak makan. Yang kelakarnya, ada ikan yang terus curi makan dari besen simpan makan tu. Tak tunggu-tunggu nak bersuap dah! Huhuhu...

Oh ya... Dan bersempena nak Krismas ni, diorang bagi special surprise. Penyelam yang bagi makan tu berpakaian seperti Santa Claus! Double surprise for Niesreena & Naufal! :) Loike!

Lepas daripada feeding time, staf aquaria bagi sebuah buku cerita kat budak-budak. Cerita tentang Santa Claus bagi makan kat ikan. Sama macam yang diorang tengok tadi. Niesreena seronoklah bila dapat buku. Memang favorite dia. Terus mengadaplah si ulat buku tu...

Naufal sempat tambah tenaga dengan sebotol susu. Nasib baik ada tempat duduk.

Di akhir perjalanan dalam Aquaria ni ialah kedai cenderamata. Banyak betul soft toys berbentuk binatang dan haiwan-haiwan laut. Tapi kitorang tak beli satu pun. Mahal... Huhu... Kiter tengok jer lah yer anak-anak...

Overall, kitorang spent 2 jam dalam Aquaria. Penat tapi puas. Yang paling penting, Niesreena dan Naufal seronok dan enjoy sangat. Dan diorang dapat tengok haiwan-haiwan laut ni secara life. Dapat belajar jugak serba sedikit.

Hmmmm... aku memang dah lama tak jejak kaki kat KLCC walaupun tiap-tiap bulan balik rumah parents kat KL. Tapi tak sempat nak shopping even window shopping pun. Sebab Naufal dah mengantuk! Nap time! Tapi sempatlah ke restoran kegemaranku sebelum balik. Nandos! Nyum nyum...

Oh... my favorite peri-peri chicken! Yummilious!

Opppsss... Sebelum tinggalkan KLCC... Sempat grab crispy caramel Garret yang manis itew... Nyum nyum... But believe me, it's not 'Gone in 60 Seconds'. It takes us 2 days to finish the small Garret. Sangat maniiiisssss... tapi sedapppp...

Sebelum mengakhiri surprise family outing hari ini, kitorang sempat singgah ke AEON Seremban 2 dan aku sempat menyambar beberapa buah buku lagi untuk si ulat buku Niesreena. Pilihannya sendiri...

Dan enche Neezam pun sempat jugak blanjer bebudak ni toys pilihan diorang.

Haaa... bertungkus lumus enche Neezam memasang transformers Naufal.

Dough untuk Niesreena.

Lepas mandi masing-masing tak sabar nak main dengan mainan baru. Silalah ignore rambut Niesreena tu yer. Tu sebab dah tak sabar lah tu... Sikat rambut pun dah tonggang langgang. Huhuhu...

Penatnya hari ni. Tapi sangat sangat sangat seronok! Dan tambah seronok lagi bila tengok anak-anak dan jugak enche Neezam seronok. Enjoy sangat! Bersyukur ke hadrat Allah sebab diberi kesempatan untuk menikmati hari ni dengan penuh keseronokan dengan rahmat dariNya.

Happy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top