♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Thursday, July 29, 2010

Wired to wireless

Akhirnya, my beloved enche Neezam tukar jugak modem wired kat rumah ni ke wireless. Wiheeee!!! ;) Barulah best nak online!

Ok! Ok! Sekarang ni ni nak cari mood untuk berblog semula... Aku tahu, ramai yang merindui aku untuk berblog semula... hehehe... perasaan... perasaan...

Until then... catch up later k!


You might also like...

1
Mailbox full!
.
1
Chik-ka-boo!!!
.
1
Mandom
.

Monday, July 12, 2010

Kelas karipap pusing mengejut!

Sebenarnyer, sejak beberapa minggu ni, kitorang sangat bz memenuhi undangan makan tengahari dan makan malam di rumah kengkawan yang dekat dan jauh. Dan malam tadi kitorang dinner ke rumah kak Jumee pulak.

Kak Jumee dah lama mintak aku ajar cara buat karipap pusing, tapi aku tak sempat-sempat nak ajar. Lebih-lebih lagi bila dah dekat-dekat nak balik ni kan, banyak sangat benda yang nak diuruskan.

So, malam tadi, alang-alang dah sampai ke rumah kak Jumee dan mungkin itulah kali terakhir kitorang ke rumah diorang, so, terpaksalah sempat-sempatkan jugak untuk menguli karipap... Tapi, sebelum uli karipap, mestilah makan dulu! Hehehe... kak Jumee 'bayar yuran pengajian' dulu. Hehehhe... Sangat sedap ikan salmon bakar dan kari ayam kak Jumee. Bilalah nak rasa lagi yer, kak? :)

Lepas makan, sessi menguli karipap pun bermula...

Aku belajar buat karipap pusing ni dari mak. Emak aku sangat pandai buat karipap pusing dan karipap pusing emak sangat sedap dan cantik.

Selain kena ada resepi yang betul, nak buat karipap pusing ni kena tahu teknik wat kulit karipap tu. Macam mana kulit karipap tu boleh berlapis-lapis. Haaaa... bab yang itulah aku tak reti nak jelaskan kalau orang mintak aku ajar dalam blog ni. Mintak maaf sangat. Kalau aku tulis tekniknya, mesti korang tak paham. Hehehe... Atau mungkin, nanti boleh buat nota bergambar kan untuk letakkan kat blog ni kan? Kenalah assign photographer sorang untuk tangkap gambar setiap step. Hehehhe...

Niesreena pun tolong buat karipap jugak! Pandai anak mama... :)

Gambar lepas goreng, tak sempat nak snap sebab... tak sempat nak tangkap gambar, pinggan dah licin. Nampak sangat sedap! Hehehe... sangatlah perasan!!!

Apa-apa pun, pada malam tadi, aku telah berjaya menurunkan segala ilmu karipap pusing pada kak Jumee dan Fiza. Semoga diorang boleh manfaatkannya pada masa akan datang. Cewah! Hahahaha...

Untuk resepi karipap pusing, sila klik sini! :)

Sunday, July 11, 2010

Sayonara UQL 155

Hari ni, kami officially tidak mempunyai kereta lagi... huhuhu... sedihnya... Kereta kecil warna merah kitorang tu telah diambil alih oleh tuan barunya.

Honestly, aku memang terasa sangat kehilangan kereta tu. Sepanjang ia berkhidmat dengan kitorang selama 2 tahun lebih ni, kereta tu tak pernah merangam. Kadang-kadang tu aku takut bila dengar kengkawan mengeluh sebab terpaksa mengeluarkan beratus ke ribu dollar untuk kereta diorang; itu rosaklah, ada yang perlu digantilah, ada yang bocorlah, ada jer yang tak kena...

Tapi alhamdulillah, kereta kitorang, walaupun kitorang beli pun murah jer, tapi tak pernah buat hal. Minyak kereta pun jimat! :) Tak kesahlah walaupun ada orang yang kata kereta kitorang tu kecik sangat, cc pun tak sampai 1! Yang penting, kereta tu dapat bawak enche Neezam berulang alik ke uni dengan selamat! Walaupun cc nya kecil jer, tapi kereta tu dah bawak kitorang sehingga ke Phillip Island dan Anakie!

Aku ingat lagi... dulu enche Neezam beli kereta tu masa Niesreena setahun lebih. Lebih kurang baya Naufal sekarang. Dan sekarang, pada usia Naufal lebih kurang Niesreena masa enche Neezam beli kereta tu dulu, kereta tu dijual pulak.

Dulu, masa baru beli kereta tu, barulah kitorang pandai nak ronda-ronda suburb. Barulah senang nak berjalan ke rumah kengkawan. Barulah boleh nak bawa Niesreena ke beberapa park yang best-best yang jauh-jauh sikit dari rumah. Beli barang dapur pun boleh beli banyak terus! Terasa hidup semakin senang dan semakinlah bahagia dan ceria. Cewah!

Best lagi... dengan adanya kereta tu... dapatlah kitorang gila-gila shopping kat DFO aritu! Hehehe...

Kereta itu selalu jugak dipinjamkan kepada kengkawan. Lebih-lebih lagi masa kitorang balik bercuti ke Malaysia dulu. Kereta tu selalu bertukar-tukar tangan. Biasanya yang pinjam masa tu ialah orang-orang yang baru tiba di Melbourne. Yang baru nak bina tapak kat sini. Kereta itulah yang bawa diorang gi cari rumah, kereta dan barang-barang keperluan kat sini. Dengan kereta tu jugak, kitorang selalu tumpangkan kengkawan untuk ke sana ke mari. Dan dengan kereta itu jugaklah kitorang bawa, mak dan ayah mertua aku berjalan-jalan kat sini dulu...

Walau bagaimanapun, aku bersyukur sangat sebab kereta tu dijual kepada orang Melayu juga. Bekeluarga seperti kitorang jugak.

Aku harap, lepas ni, kereta kecil warna merahku itu dapat berkhidmat dengan baik, sebagaimana baiknya ia bila bersama kitorang dulu. Dan aku jugak harap, tuan barunya, akan menjaganya dengan baik, lebih baik daripada kitorang menjaganya dulu... :')


Thursday, July 8, 2010

Dinner @ Alamaro

Alamaro ni satu-satunya restoran steak kegemaran kitorang kat sini. Malam ni, malam terakhirlah kitorang dinner kat sini sebelum kitorang balik ke Malaysia.

Kononnya, enche Neezam nak bawak aku dinner kat sini masa malam birthday aku yang lepas tapi tetiba ada surprise birthday party plak untuk aku. Hehehe... memang best! So, malam ni kitorang lepaskan hajat dinner kat sini... untuk keakhir kalinya... huhuhu...

~Happy dan lapar! Hehehe... Bersabar menunggu makanan~

~Naufal hampir kebosanan menunggu makanan tiba~

~My favorite! Steak deavola... yummie...~

~Enche Neezam's favorite, luxurious steak seafood~

~Niesreena's favorite, juicy spaghetti bolognese. Dak comot!~

Sedapnya... burrrrrpppp... alhamdulillah...

You might also like...

1
Pizza time!
.
1
Apa lagi...
Esteller ler!!!
1
Lepas hajat
.

Wednesday, July 7, 2010

Doctor O' Brien

Lebih kurang sebulan yang lepas, beberapa hari lepas enche Neezam decide untuk jual ferari merah tu, tetiba suatu tragedi berlaku terhadap kereta kesayangan kitorang tu. Uish... tragedilah sangat! Hehehe...

Masa tu kitorang kat Hume highway. Kereta tak lah laju sangat. Tetiba dari belah kiri, satu batu melantun ke arah cermin kereta! Bam!!!! Terkejut kitorang dibuatnya. Batu tu betul-betul melantun kat cermin depan atas belah kanan dan retak!

Adddoooooiiiiiii... geram betul!

Tapi apa-apa pun, kitorang tetap bersyukur sebab cermin cuma retak sikit jer dan tak retak semua, macam kitorang pernah kena kat Nilai dulu. Cuak sangat!!!

So, hari ni enche Neezam panggil doktor O'Brien untuk datang merawat kereta kitorang tu. O'Brien ni company yang membaiki kerosakkan cermin kereta. So, kalau cermin retak, diorang bolehlah kurangkan kesan retakkan tu.

Inilah kesan retakkan tu. Tak besar pun. Kecik jer... Macam duit 5 sen.

SEBELUM

SELEPAS

Hmmmm... tak lah nampak hilang sangat kan? Kalau kat iklan dia, memang almost visible! Tipu betul! Tapi kesan retakkan yang halus-halus tu memang dah tak der lah. Dan yang bagusnya. Kalau tetiba cermin kereta ni retak untuk kali kedua, O'Brien akan baiki foc with whole life warranty!

Tuesday, July 6, 2010

Kereta kecil, warna merah

Insya Allah kereta kecil, warna merah kitorang akan mempunyai tuan baru minggu hadapan. Last weekend, ada pembeli yang berminat untuk membeli ferari merah kitorang ni dan semalam memang diorang comform nak. Alhamdulillah...

Kitorang sayang sangat dengan kereta kecil kitorang ni. Sepanjang 2 tahun lebih kitorang pakai kereta ni, tak pernah langsung meragam. Kitorang tak pernah keluar duit beratus-ratus untuk membaiki kereta. Bersyukur sangat!

Hmmmm... sedih nak jual kereta ni sebenarnya... tapi apa kan daya... tak kan nak bawak balik Malaysia pulak kot...? :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top