♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Sunday, February 28, 2010

Malahang Playground

Hujung minggu, kitorang memang jarang ada kat rumah. Biasanya memang keluar. Lagipun tengok Niesreena dan baby Naufal dah sihat sikit. Dah tak demam. Cuma Naufal jer selsema, kadang-kadang mengalir jer hingus kat hidung dia.

~Niesreena happy jer dibawa keluar~

~Baby Naufal, biasalah... naik kereta gerenti zzzzZZZZzzzzzz...~

So, petang hari minggu yang lepas, kitorang bawa Niesreena dan Naufal ke...

Malahang playground!

First time kitorang bawa Niesreena dan baby Naufal ke sini walaupun dah berpuluh-puluh kali lalu lalang jer tempat ni. Playground ni tak jauh dari rumah kitorang. Lebih kurang 5 minit jer naik kereta; on the way ke Northland.

Playground kat sini memang best! Ada macam-macam jenis mainan dan ada jugak mainan yang 'luar biasa'! Huhuhuhu... maksud aku... kat tempat lain jarang ada mainan tu. Pastu lengkap untuk berbagai peringkat usia. Selain taman permainan, tempat ni jugak dilengkapi dengan tempat skate dan scooter. Siap ada tempat bbq lagi! Tempat ni pun bersih dan berwarna-warni! Bestlah!

Aku tak tau apa cerita atau sejarah di sebalik taman permainan ni. Tapi yang pasti nyer, tempat ni memang ramai sangat muslim datang lepak; Arabian dan Somalian. Siap kat sign dia kat gambar atas tu... ada tulis 'Ahlan wa sahlan' lagi... Nampak tak? Nampak tak?

Seriusly! Bukan Niesreena jer yang excited ke sini! Aku pun sama! Hahahhahaha...

Silalah tonton yer kengkawan...

Ni aksi baby Naufal first time main slide sorang-sorang. Sangat tak sabar. Pastu kutip kayu kat bawah slide tu. Tekalah dia nak wat per dengan kayu tu...?

video

Video bawah ni pulak, Niesreena tengah main slider. Memang best. Ni lah salah satu mainan yang ku kata tak mungkin ada di semua tempat. In fact, ni lah satu-satunya taman permainan yang aku jumpa benda ni. Enche Neezam pun dah try!

video

Baby Naufal main buaian. Baby Naufal tersangatlah happy and obviously, tersangatlah cute!!! Hahahahha...

video

Dan yang selebihnya, let's the pictures talk!

Seronok! Memang seronok dapat spend masa bersama-sama keluarga dan insan-insan tercinta. Tambah seronok lagi bila tengok diorang happy! Bahagia rasanya!

Saturday, February 27, 2010

Tukar wardrobe

Beberapa hari yang lepas, enche Neezam dapat e-mail yang mengatakan setiap rumah kat Waterdale ni akan dapat almari baju yang baru. Bila enche Neezam bagitau aku, hmmmm... dalam hati aku berkata, "boleh tak kalau tak nak?" tapi tak terluah sebab dah tau jawapannya memang 'TAK BOLEH!!!". :( Aku bukan apa... cuma... malaslah nak keluarkan kain baju dari dalam almari tu, pastu nanti nak masukkan semula... Adoiiii... malas tol lah... Tapi dah disebabkan rumah ni fully furnished, dan almari tu salah satu darinya, dan tuan rumah kata nak tukar, so terpaksalah tukar jugakssss!!!

Sehari sebelum orang tu datang buat wardrobe *built-in-wardrobe*, enche Neezam telah bersusah payah mengeluarkan semua barang-barang, kain baju dan segala mak nenek dari ketiga-tiga wardrobe dalam rumah ni. Tq sayang... Sampai pukul 4 pagi tu berkerja keras. Huhuhu...

So, dua hari lepas, hari aku kuar berpoya-poya tengok wayang tu, pagi yang tak berapa nak pagi sangat, diorang datang buat wardrobe baru. Dan disebabkan ketiga-tiga bilik diorang buat serentak, terpaksalah kitorang lepak kat dapur. Huhuhu... sadis sungguh!

Sian baby Naufal, buat pertama kalinya tidur kat dapur.

Niesreena pulak, memula retilah duduk diam-diam. Lama-lama... bosan... pastu mulalah bukak kabinet-kabinet dapur dan kuarkan macam-macam.

Adoiii... jadinya aku suruh Niesreena nyanyi... sebab aku pun bosan! Hahahhaha... Tapi sesambil tu aku prepare lunch sekali... Dan ini adalah hasil nyanyian Niesreena. Sangat comel!

video

video

Petang tu aku pergi berpoya-poya, tengok wayang, meninggalkan enche Neezam dan baby Naufal kat rumah. Balik rumah malam tu, aku tengok ketiga-tiga almari dah siap terpasang. Cantiklah sikit dari yang dulu...

Misi sekarang ialah... RELOAD BAJU!!!

Banyak sangat baju, sampaikan tak tau nak start dari mana. Tapi kena start gaks! Sebab kalau tak mula kemas, maksudnya memang tak kan berkemas dan mata dan hati aku akan sakit tengok kain baju berlonggok tak berkemas!

Alhamdulilah, ambik masa dua hari jugaklah nak kemas kain baju dan segala mak nenek masuk semula ke dalam almari! Hari ni dah siap dah kemas semuanya. Lega rasanya! Lega mata! Hehehhehe...

Sebelum...
ni almari lama...

Sedang dalam proses...

Selepas...
almari baru!

Satu je yang aku tak suka sangat kat almari ni sebab dia tak der laci. ;p Aaaa... ni almari bilik Niesreena dan Naufal. Almari mama dan ayah, banyak sangat 'mak nenek' yang tak sanggup ditayangkan kepada umum. Harap maklum! ;p

Friday, February 26, 2010

Memantap Ukhuwah Memperkasa Ummah

Salam Maulidur Rasul
1431H



Thursday, February 25, 2010

My name is Khan

Oooooppppssss... bukan aku yer... my name is not Khan. ;p

Actually, hari ni aku telah meninggalkan suami tercintaku, siapa lagi kalau bukan enche Neezam bersama-sama hero keciknya, siapa lagi kalau bukan the cutest baby Naufal, di Waterdale Apartment, sementara aku pergi 'membawa diri' ke Northland, bersama-sama my beautiful princess, Niesreena. Sadis tak ayat... Mesti korang ingat aku merajuk dengan enche Neezam kan? kan? kan? Hahahhaha... Bukan 'bawak diri' sebab merajuk ke hapa. Atau lebih tepat lagi tak 'membawa diri' pun. Tetapi 'melarikan diri'. Melarikan diri daripada tugas-tugas harian di rumah. Boleh? Hahahhaha... eeeee... merepek... merepek... aku memang suka merepek...

Sebenarnya hari ni aku kuar dengan Niesreena ke Northland. Gi tengok wayang! Hahahaha... Sian enche Neezam dan baby Naufal ditinggalkan kat rumah. Tak leh lah join sebab hari ni 'ladies day out'! Om pompuan-pompuan jer... Asra, Isma, Kak Nazura dengan anak-'anak'nya, aku dan yang paling cute... Niesreena. :)

Kitorang gi tengok citer hindustan! Hindustan tu! First time aku tengok wayang citer hindustan tau... Dan bagi Niesreena... eh ermmm... nanti bolehlah Niesreena cakap kat kengkawan dia, "first time saya tengok wayang mama saya bawak tengok citer hindustan..." Hahahahhaa... nasiblah labuuuu...

Kitorang tengok citer "MY NAME IS KHAN" arahan Karan Johar. Dibintangi oleh dua pelakon bollywood kegemaran aku, Shah Rukh Khan dan Kajol. Yup! Sukaaaaa sangat kat Kajol sejak tengok dia berlakon 'Kuch kuch hota hai'.

"My name is Khan" ni kononnya macam 'comeback' buat pasangan SRK dengan Kajol. Dulukan diorang ni selalu berpasangan dalam banyak filem then stop. So, ni berpasangan semula. Mesti ramai orang nak tengok kan. Tu jugak antara sebab aku nak tengok citer ni. ;p

Filem ni boleh dikatakan 'bestlah jugak'... 'Bestlah jugak' dalam erti kata aku, bermaksud... lakonan diorang memang mantop *of course! all the time!*, lagu agak best, jalan cerita... part logik tu best... part tak logik tu tak best... Biasalah citer hindustan, memang tak sah kalau tak der yang tak logik kan... Tapi Kajol dalam citer tu memang cantiiiiikkkkkkk sangat! Serius! Cantik dari dulu. Muka dia kan ala-ala perempuan India terakhir. Hahahaha...

Lebih kurang... jalan citer ni mengisahkan tentang seorang pemuda muslim bernama Rizwan Khan (SRK), pengidap autism tetapi cerdik. Rizwan merantau meninggalkan India ke US untuk tinggal bersama-sama dengan adik dia, Zakir, selepas mak dia meninggal. Kat US, Rizwan berkenalan dengan seorang single mother beranak satu beragama hindu, Mandira (beautiful Kajol) dan melamar Mandira menjadi isteri dia. Walaupun ditentang oleh Zakir, sebab Mandira beragama hindu, Rizwan tetap berkahwin dengan Mandira. Haaaa... yang ni aku tak boleh terima tapi aku rasa mungkin ramai muslim kat India memang buat macam ni even in real life pun SRK memang berkahwin dengan perempuan hindu kan; muslim kahwin dengan hindu tapi yang hindu tu tak peluk agama Islam pun. Dalam filem ni dia tunjuklah walaupun dah berkahwin dengan berlainan agama, Rizwan tetap solat mengikut cara Islam dan Mandira tetap menyembah berhala tapi nama Mandira dan anaknya, Samir, ditambahkan Khan ikut Rizwan. Hidup diorang bahagialah...

Tapi segalanya berubah selepas serangan 9/11 kat WTC. Orang mula prejudis terhadap muslim dan chop muslim sebagai pengganas. Muslim kat US takut dikenali sebagai muslim sebab diorang selalu kena serang dengan orang-orang bukan muslim. Untuk keselamatan, diorang cuba buang identiti muslim; yang lelaki buang janggut dan misai dan yang perempuan pula tak pakai hijab. Aku rasa benda ni memang terjadi lepas 9/11 dulu kat US. Memang logiklah...

Kebahagian Rizwan dan Mandira pun tergugat apabila Samir meninggal kat sekolah disebabkan racial attack. Apa terjadi seterusnya? Silalah tengok sendiri filem ni... penat dah nak taip... ;p

Walaupun dalam filem ni ada mengungkit tentang isu keagamaan tapi dia tak lah menyentuh sensitiviti satu-satu agama tu. Dan yang bagusnya, dia tunjukkan yang agama Islam tak mengajar tentang keganasan. Ayat glamor yang selalu Rizwan sebut dalam filem ni ialah "My name is Khan and I'm not a terrorist". Tu jugak ayat pertama yang SRK sebut dalam filem ni *kalau tak salah aku...* Haaa... dalam filem ni jugak SRK ada baca surah al-fatihah dan berkali-kali bagi salam; Assalamualaikum. Ok lah kan... Kalau tak, dalam filem-filem dia sebelum ni dia asyik sembah berhala jer...

Niesreena; nasib baik ok jer. Memula tu aku rasa mesti Niesreena takut sebab kat wayang kan suara dia kuat giler. Tapi Niesreena ok jer. Masa mula-mula masuk dan duduk dalam panggung. Niesreena jerit, "Mama! Tengok tu!" sambil jari Niesreena yang halus tu tunjuk ke arah skrin yang besar tu. Macam terperanjat giler Niesreena masa tu tengok tv sebesar tu. Hahahaha... kelakar aku tengok.

Niesreena baik. Diam jer tengok citer hindustan yang dia tak paham tu. Sesekali jer mintak air dan beberapa kali gak tanya "mama, apasal?", "apasal?" dan "apasal?". Ayoooo... penat gak nak jawab, tapi kena jawab gak... tu maksudnya adalah bahagian-bahagian dia tengok dia tak paham tu. Hehehe...

Lepas 'intermision', lebih kurang sejam sebelum habis citer, Niesreena bisik kat aku, "mama, nak balik...". Aaarrrr tidak! Dah bosanlah tu. Then aku bisik balik kat telinga Niesreena, "kejaplah sayang... jap lagi habis". Pastu beberapa kali pulak Niesreena cakap kat aku, "mama, dah habis dah" padahal belum habis lagi. Tapi bila dah betul-betul habis, bukan main seronok lagi dia. Tak sabar nak keluar. Hmmm... manalah tak bosan... 3 jam tu!

Niesreena memang good girl. Senang nak handle masa tengok wayang. Next time mama boleh bawak lagi. :)

So, kengkawan... jika berminat, gi lah tengok sendiri filem ni kat panggung yer... Sesaper nak tengok kat Hoyts silalah dapatkan kupon diskaun kat website dia atau gunakan student card untuk beli tiket. Tadi aku kena aud$17. Mahal seeehhhh... Tapi nasib baik citer ni 'bestlah jugak'... So ok lah... Boleh kata berbaloilah... K! Selamat menonton! :)

Wednesday, February 24, 2010

[Day Seven] Semua tetamu dah balik

Habis dah tetamu balik...

Malam tadi enche Neezam hantar geng-geng Kmie dan Kak Nad ke airport. Pagi tadi plak enche Neezam hantar geng-geng Uyin plak. Sunyi dah rumah... Niesreena pulak asyik tanyer jer, "Mana auntie?". Mesti Niesreena pelik, kejap rumah full, kejap rumah kosong plak. :)

Balik dari airport hantar diorang tadi, enche Neezam bawak balik ni...

A little treats for me and him, and of course Niesreena! Yummilicioues Krispy Kreme doughnuts! Yummmmmmiiiieeee!!!

Niesreena's favourite is the colorful choc sprinkles doughnuts. Memula Niesreena akan makan gula-gula yang berwarna-warni tu dulu. Then jilat coklat dia. Pastu baru makan roti dia. Kadang tu, Niesreena akan berhenti sampai part jilat coklat tu jer. Part yang seterusnya tu, dia tak nak... Haaaa... lu pikirlah sendiri. Saper plak nak makan sisa doughnut yang dah kena jilat tu... Hmmmmm... Niesreena... Niesreena...

Okies! Misi hari ini, mengempiskan tilam-tilam angin yang dipinjam, membasuh baju dan mengemas rumah! Ok Julie! Come on!!!!

Kepada Uyin, Kmie, Kak Nad dan yang lain-lain; terima kasih sebab sudi datang dan memeriahkan rumah kitorang kat sini. Minta maaf sangat jika ada salah silap atau layanan yang kurang memuaskan atau tak selesa sepanjang berada kat sini. Insya Allah, kalau ada rezeki kiter jumpa lagi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top