♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Sunday, September 6, 2009

Niesreena 2 tahun 9 bulan

Dah lama rasanyer tak update pasal kakak Niesreena. Hari ni mama Niesreena nak cerita sikit pasal Niesreena yang dah masuk 2 tahun 9 bulan. Hmmmmm... beberapa bulan jer lagi nak masuk 3 tahun...

Sekarang ni vocab Niesreena sangat banyak. Aper yang keluar dari mulut Niesreena kekadang buat aku tersenyum, kekadang buat aku tergelak, kekadang buat aku terdiam, kekadang buat aku geram, kekadang buat aku hangiiiiinnnnn satu badan. Antara vocab Niesreena...

"Mama..."; of course! Ni memang ayat favorite dia. Waktu tidur pun sebut "mama". Kekadang buat aku senyum, but most of the time wat aku hangin. Mana tak nyer. Niesreena akan sebut "mama..." sambil mata dia tertutup sampailah aku nyahut dan belai-belai dia. Kalau sesekali tak per gak. Ni tiap-tiap malam cam tu. Manja sungguh!

"Apa tu?", "Wat pe?", "Asal?"; memang banyak sangat bertanyer sekarang. Oh ya, fyi, "Asal?" bukan bermaksud Niesreena tanyer asal orang tu dari mana, tapi adalah singkatan daripada perkataan "apasal" yang juga bermaksud "kenapa". Keep asking until she's satisfied.

"Nak ikut!"; pantang tengok aku pakai tudung, mesti keluar ayat ni. Eh silap! Bukan pakai tudung, baru pegang tudung! Dah kata nak ikut! Tau tau jer nak keluar!

"Come on! Let's go!"; kemain lagi anak dara aku ni kan... Excited giler bila tau nak keluar. Bila bukak pintu jer terus berlari sambil jerit "Come on! Let's go!"

"Sorry, mama", "Sorry, ayah", "Sorry, Fal"; so sweet bila Niesreena minta maaf. Kekadang tu sambil minta maaf Niesreena akan peluk atau usap-usap orang yang Niesreena minta maaf. :)

"Thank you", "Aceh"; "Aceh" means "Terima kasih" of course! Perkataan ni akan digunakan setiap kali Niesreena dapat botol susu berisi air milo dari mama atau ayah dia. Dan kekadang lepas aku tukar lampin dia. So sweet!

Hmmmm... banyak lagi vocab Niesreena. Maklumlah dah nak masuk 3 tahun. Tapi rasanya vocab Niesreena tak sebanyak bebudak sebaya dia yang lain. Terutamanya bebudak sebaya Niesreena yang ada kakak atau abang; macam kengkawan Niesreena kat sini; Mila, Adam, Amani dan Amni. Hmmmm... diorang lagi banyak vocab rasanyer.

Aku suka bila Niesreena jumpa kengkawan sebaya dia. Mila, Adam, Amani dan Amni semuanya usia lebih kurang 2-3 tahun. Seronok bila tengok Niesreena berkawan-kawan. Niesreena pandai nak berkawan. Tapi ada satu jer perangai Niesreena yang aku kurang senang sikit. Perangai kedekut dia. Masya Allah! Kedekut sangat! Barang mainan Niesreena tak boleh nak dikongsi dengan diorang. Tapi yang peliknyer kalau dengan kakak-kakak yang besar sikit dari Niesreena, Niesreena tak kesah plak nak kongsi mainan. Pilih bulu betul! Tapi yang bagusnyer Niesreena ni, kalau bukan mainan dia, dia tak kan kedekut. Niesreena tahu bukan dia punyer dan memang buat macam orang punyer. Cuma, kalau nak mintak dari Niesreena, sila jangan main rampas jer, mintak elok-elok. Kalau rampas jer dari tangan Niesreena, hmmmmm... silap besar ar... Niesreena tak kasi! Niesreena rampas balik!

*Pics from along cik Din*
Oh ya... selain asyik bertanya itu dan ini, tingginyer sikap curious Niesreena sehingga setiap benda yang boleh dimakan, Niesreena nak rasa. Kalau aku kata "tak boleh!" hmmmm memang tak laku lah... Nak jugak! Jadi solution yang aku buat ialah... setiap kali Niesreena nak rasa aper... aku kasi jer... kalau Niesreena suka, Niesreena makan... kalau Niesreena tak suka, hmmmm rasakan! Hari tu Niesreena beria-iya minta lemon, aku bagi... Niesreena kata masam. Merengit-rengit muka Niesreena menahan rasa masam. Sampai hari ni tak mintak nak rasa lemon lagi. Niesreena nak rasa gula, aku bagi... Niesreena suka. Pantang nampak gula, mesti mintak masuk mulut dia sikit. Niesreena minta rasa bawang, aku bagi... Niesreena tak suka. Siap nangis lagi! Niesreena minta rasa cili padi... speechless... tak sampai hati aku nak bagi... So, sekarang ni Niesreena dah tau bezakan rasa manis, masam, masin, pedas...

Niesreena pandai berangan sekarang. Cakap sorang-sorang. Main sorang-sorang. Kalau remote tv tu, kadang jadi handphone dia, kadang jadi mic dia. Pandai betul berimaginasi. Ha... ketip kuku plak jadi handphone flip dia. Siap suruh mama posing, dia nak ambil gambar dari handphone flip *ketip kuku* dia. Hehehhe... Kekadang cakap-cakap dengan baby Naufal. Entah apa yang diorang borakkan ntah. Niesreena very gentle dengan adik dia. Hmmmm... ada satu hari tu Niesreena tengah makan wafer. Nasib baik tergerak hati aku untuk tengok Niesreena dan Naufal kat ruang tamu. Tengok-tengok Niesreena tengah suapkan wafer kat baby Naufal yang tengah terbaring. Terkejut aku dibuatnyer. Yang baby Naufal plak bukan main nganga lagi, siap jilat-jilat dan nyonyot serpihan wafer kat bibir dia. Then aku marahlah Niesreena, "jangan bagi Naufal. Naufal tak boleh makan lagi. Naufal tak der gigi..." Niesreena kata, "Naufal nak sikit jer..." Hmmmm... iyolah tu....

Niesreena ni pantang sangat tengok almari baju aku terbuka. Kalau tengok pintu almari tak berkunci, horeeeee sangatlah dia. Pastu nanti tengoklah hasil seni kat muka dia; yang bergincu, yang bereye shadow, yang pipi merah! Dua batang dah gincu aku jadi mangsa. Niesreena memang suka sangat tengok aku bersiap-siap tau. Sebab dia nak sebuk sekali. Aku sapu bedak, Niesreena pun nak sapu bedak. Aku pakai eye shadow, dia pun nak. Aku pakai lipstick, hmmmm tak sempat nak pakai dia dah acu bibir dia dulu. Kemain lagi...

Setiap kali kalau ayah Niesreena balik rumah, dengar bunyi kunci jer, Niesreena akan berlari-lari... bukan berlari-lari sambut ayah balik. Tapi berlari-lari disebalik tv. Menyorok! Pastu panggil, "Ayah... ayah..." nak suruh ayah cari Niesreena. Suka betul dia kalau ayah dia layan, "mana Niesreena ni?".

Alhamdulillah... Niesreena seorang anak yang ceria dan periang. Sering buat aku tersenyum dan gembira. Tapi kadang-kadang ada jugak rasa marah dengan Niesreena bila Niesreena tak dengar kata atau buat perangai yang aku tak suka. Aku marah Niesreena. Kadang-kadang aku menyesal marah Niesreena. Aku sedih bila dengar Niesreena nangis. Honest! Tapi aku tak nak Niesreena spoil. Aku nak Niesreena menjadi anak yang baik dan dengar kata. Tapi dalam usia macam sekarang ni, Niesreena dah betul-betul faham ke?; apa yang aku nak, apa yang aku tak nak, untuk dia.

Apa-apa pun aku sangat-sangat bersyukur kerana dikurniakan Niesreena dan Naufal. Harap-harap diorang berdua menjadi anak yang solehah dan soleh hendaknya. Amin...



*juliet le sweetheart : aku tulis blog untuk aku baca balik akan datang...


7 comments :

Anonymous said...

comel la ank2 juli..nisrriena dh besar mka cam ayah dia la..

Alyssa said...

rina si comel dh 2 tahun???
bnyk vocab...
bnykla cute nyer...
haha

Bibi said...

hehe, aduss dok bayangkan athira lak...

Isma said...

riena yg comei.....

Salwa said...

ove reading your note. It help me to understand things with developing kid. Yg pasti Reena memang comel n pemalu* ngn auntie hehehehe. Always love her hair. ikal mayang gitu

GG said...

cepatnya budak2 nih membesarkan??

sarah said...

i like!!..come and grab lovely & sweet cottons up for grab - http://ilovecottons.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top