♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Saturday, August 29, 2009

PaRam

8 Ramadhan, hari ni barulah berkesempatan ke param @k@ Pasar Ramadhan. Tu pun kemain jauh lagi kitorang pergi. Kat Craigieburn. Perjalanan pergi balik lebih 50km tu. Huhuhu...

Alang-alang dah pergi kemain jauh, hmmm apa lagi, enche Neezam pun memboronglah kemain banyak lagi! Hey! Belive me ok! Aku just beli kuih seri muka dua biji jer. Oh ya... dengan kerabu tomato, tempe, murtabak... Eh banyak jugak rupanya ek? ;p Hehehhehe... Walaupun gerai yang ada cuma 6-7 buah gerai jer, tapi kebanyakkan makanan yang dijual memang nampak menarik. Memang mencabar keimanan sungguh! Maklumlah... puasa-puasa ni semua nampak menarik. :)

So, hari ni menu berbuka kitorang tersangatlahhhhh banyaknyer. Sampai tak muat meja makan kitorang yang serba comel ni. Memborong punyerlah banyak. Sebelum keluar tadi pun aku masak plak dulu. Hmmmm... bertambah-tambah lagi lah. Kalau tau ada banyak makanan menarik, aku tak masak dari tadi.

Ha... ni menu air tangan aku...


~Ayam goreng french dressing. Resepi rekaan aku yang memang yummillious! Enche Neezam suka bangat walaupun pelik! ;p~

~Daging goreng black paper~

Dan ini pulak yang kitorang borong tadi... ;p


~Kerabu tomato~

~Mee goreng~

~Sate ayam dan daging. Sebatang aud$1. Mahal kan? Tapi sedap!~

~Nasi kerabu~

~Kuih seri muka kak Gee dan kuih gulung. 1st time buat kuih gulung. Menjadi dengan jayanyer sebab senang jer buatnyer~

~Ditambah pulak dengan air teh tarik. Pergh!

Ok, menu yang tiada di dalam gambar ialah murtabak *sebab frozen, so bleh simpan*, kuih lepat pisang *simpan untuk more* dan bubur lambuk *dapat free kat param tadi*. Niesreena suka sangat makan sate. 5 cucuk Niesreena makan sebelum kitorang sempat berbuka tadi. Nasib baik sate tu besar-besar. Niesreena makan 5 cucuk dah kenyang. Tu pun banyak kan. Nasib baik ada baki untuk kitorang. Takut gak kalau Niesreena habiskan semua. Tak sempatlah nak merasa. Kang kena cari batu belah, batu bertangkuplah pulak kan. Hehehhehe...

Banyaknyer juadah berbuka hari ni. Ini namanyer lepas geram. Maklumlah... kat sini bukan selalu ada pasar Ramadhan. Ada seminggu sekali jer. Tu pun tempatnyer tak tentu; kadang dekat, kadang jauh. Kalau rajin, pergilah... kalau malas, masak jer lah... ;p

So, kami amat kekenyangan hari ni. Nasib baik masih larat solat tarawih. Lepas dah tarawih, tala kuih lagi. Hehehhe...


*juliet le sweetheart : kalau kat Malaysia pun aku bukan rajin sangat gi param, penatlah...

2 comments :

Soulkisser RSix said...

beb, cam mane nak buat kuih ketayap (nko panggil kuih gulung) tuh???
aku x sure pasal inti nya...

*juliet le sweetheart said...

intinya just kelapa, garam, gula merah.. tu jer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top