♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Thursday, May 28, 2009

Selamat hari lahir, abah...

"Abah,

...Selamat hari lahir...

yang ke 58 tahun

Julie doakan abah sentiasa gembira & bahagia selalu

Dipanjangkan usia & dimurahkan rezeki

Julie sayang kat abah, rindu kat abah...

Anak sulung abah,
Julie..."

Abah dah 58 tahun hari ni. Pagi tadi aku call abah, ucapkan selamat hari lahir. Abah cakap terima kasih dan bertanyakan pasal cucu-cucu dan menantunya kat sini. Abah sempat jugak berborak dengan Niesreena tadi... Seronok abah bila dengar suara Niesreena menjerit "Atukkkk... atukkkk..." :)

Abah sekarang ni bertugas kat Sabah. Kat UMS. Jauh dari tempat abah bermastautin dulu. Abah ke UMS sebagai tenaga pengajar dalam bidang musik. Bidang yang abah minat sejak kecil lagi.

Sebelum ni, lebih 30 tahun abah berkhidmat dalam PDRM; dalam bidang musik jugak. Abah memang minat betul dengan musik. Dulu, abah kata abah mula minat musik bila tengok ada okestra polis buat persembahan kat kampung abah. Masa kecik-kecik, kat kampung, abah buat alat music dengan daun pisang. Hehehe... kreatif betul abah. Sebab minat dan bakat abah, abah dapat masuk polis. Abah dihantar melanjutkan pengajian dalam bidang musik kat England. Bermula dengan berpangkat rendah, abah dapat naik dengan cepat. Pangkat terakhir abah sebelum pencen ialah Superintenden Polis, dengan jawan Pengarah Musik PDRM.

Tiga tahun lepas, tahun abah pencen. Abah susah hati sangat. Kalau boleh abah tak nak pencen. Abah nak kerja. Abah memang workaholic orangnya. Alhamdulillah, perkhidmatan abah dilanjutkan lagi 2 tahun. Dua tahun jer... Dua tahun adalah maksima boleh lanjutkan perkhidmatan lepas pencen. Sian abah... abah tak nak pencen...

Abah bosan duduk kat rumah lepas pencen. Mak kesian tengok abah. Mak tau, abah masih sayangkan kerjanya. Dua kali abah ditawarkan kerja kat UMS sebenarnya. Tapi abah tolak. Sebab jauh... Sayang nak tinggalkan famili kat KL. Bila ditawarkan lagi, abah akhirnya terima jugak. Sebab abah bosan tak der kerja duduk kat rumah... Mak pun suruh abah pergi. Tak sampai hati tengok abah kebosanan kat rumah.

Abah ke Sabah. Sorang jer... Abah kata seronok, tapi seronok lagi kalau ada mak. Bila abah balik cuti ke KL, mak tengok abah makin kurus dan cengkung. Sian abah. Mesti tak terurus kat Sabah. Akhirnya mak pun ikut abah ke Sabah. Abah seronok mak ada di samping abah. Mak pun seronok uruskan makan pakai abah macam dulu. Mak kata abah dah berisi semula. :)

Sekarang ni abah dan mak dah duduk kat Sabah. Abah dan mak kata seronok duduk kat Sabah tapi tentulah rindukan jugak kat KL.

Hmmmm... aku bukanlah anak abah sebenarnyer. Maksud aku... aku tak rapat dengan abah. Aku lebih dengan mak. Aku kurang bercakap dengan abah. Bila dengan abah, aku tak tau nak borak aper. Tapi bila nak mintak duit *masa belajar dulu :)* aku mintak kat abah... hehehe... Bila nak gi memana, even gi kerja pun aku mintak tolong abah hantarkan... :)

Adik anak abah... bak kata orang 'serasi bersama'... Adik pun berbakat dalam bidang musik macam abah. Aku... abah pernah ajar jugak; main violin, main keyboard, main obor, main flute... tapi aku tak minat... aku malas nak baca note musik... bila abah marah sikit *sebab aku salah main*, aku nangis... then aku merajuk, tak nak belajar lagi dah! Sebab tu aku tak pandai musik... ;p

Walaupun abah marah, abah tak pernah 'tangan' kitorang adik beradik. Abah jarang marah sebenarnyer. Abah seorang yang penyabar dan tenang. Abah tak pernah tengking kitorang adik-beradik, abah selalu nasihat jer...

Walaupun aku tak rapat dengan abah, tapi aku sayang sangat kat abah. Aku rindu sangat kat abah.

Bila tengok Neezam bergurau dan bermesra dengan Niesreena, aku selalu terfikir, "dulu masa aku kecik, mesti macam tu gak abah main-main dengan aku" tapi kenapa sekarang ni rasa macam jarak terlalu jauh? Aku harap bila Niesreena dan Naufal besar nanti, diorang akan rapat jugak dengan Neezam; ayah diorang...

Aku doakan abah bahagia selalu. Aku doakan abah dipanjangkan usia. Dapat tengok anak-anak aku membesar depan mata dia. Dapat bermain-main dengan cucu-cucu dia yang sekarang ni jauh dari dia. Aku banyak terhutang budi dengan abah. Aku harap satu hari nanti aku akan dapat balas jasa-jasa abah... :)

Selamat hari lahir, abah... Julie sayang kat abah...

*gambar kat atas tu, gambar abah dan aku... Muda lagi abah masa tu kan... mak kata gambar tu masa mak dalam pantang lagi... :)


*juliet le sweetheart : hadiahkan abah kad birthday dan gambar-gambar Niesreena & Naufal...



3 comments :

lindahpadlee said...

salam Julie...
happy birthday kat uncle....nanti bila free and aku kat sabah..boleh lah eko datang umah aku...hehehehehehehhee
p/s: http://falindah.blogspot.com...ini url aku yang baru

*juliet le sweetheart said...

Aku dah link kat ko sebelum ko bagitau lagi... hehehhe... teror tak? ;p

GG said...

Hargailah mereka sementara mereka masih ada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top