♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Thursday, May 14, 2009

Pantang

Dah lebih dua minggu aku berpantang. Aku rasa dah tiba masanya untuk aku kembali menyarung apron dan mentake-over semua 'kawasan jajahan' aku *my kitchen!* daripada taklukan mr. hubby. Hehehe...

Mesti ada kengkawan dan pembaca blog yang kata, "tak sampai tiga minggu berpantang?! Awak tu dah lah bersalin ceasar". ;p Even aku bukak pintu masa orang datang rumah pun, ada yang terperanjat bila aku dah boleh berjalan.

Sebenarnya, lama dah aku rasa sihat dan boleh berjalan. Cuma kekadang tu rasa ngilu kat tempat luka bersalin tu... aku telan panadol jer lah. Gyne dan midwives pun galakkan aku berjalan daripada dok terbaring jer. Kata diorang, dengan cara tu luka lebih cepat sembuh dan kuat. Tapi bukanlah berjalan sakan kan... Just jalan perlahan-lahan dan sekejap-sekejap jer.

Aku rasa aku tak der masalah nak wat kerja-kerja dapur. Just berdiri jer. Bila penat, duduklah... Boleh tak? Aku rasa aku tak boleh nak manja sangat dan mengharapkan Neezam jer wat kerja-kerja rumah. Sian kat dia. Dah beberapa minggu ni, atau mungkin dah nak masuk 2-3 bulan ni, Neezam nampak gayanya macam tak study jer. Macam-macam urusan dia cuba settlekan. Bila dah berpantang tanpa bantuan keluarga dan sedara-mara ni, kenalah berdikari sikit. Tak boleh nak harapkan 100% daripada suami jer.

Kalau boleh aku nak sangat mak ada di samping aku sekarang. Bukanlah nak bebankan mak jaga makan minum aku masa berpantang. Tapi, just nak mak ada di samping aku... Tengok mak main-main dengan cucu-cucu dia. Mesti mak seronok. Tapi mak tak dapat nak datang... dan aku faham...

Mak ada jugak contact aku beberapa kali. Mak kata mak minta maaf sangat sebab tak der di sisi aku sekarang ni. Beberapa kali mak minta maaf dan beberapa kali jugak mak menangis. Mak sedih... mak kata, kalau boleh mak nak jaga aku, nak masakkan untuk aku. Berkali-kali jugak mak nasihatkan aku supaya jaga diri baik-baik, jaga makan betul-betul masa berpantang ni, banyakkan rehat... macam-macam lagi lah... Sian mak... Aku tahu, mak risaukan aku... Berkali-kali jugak aku bagitau kat mak supaya jangan risaukan aku. Tapi naluri mak kan... risau...

Tapi aku faham kenapa mak tak dapat datang jaga aku. Banyak sebab... lagipun abah baru jer dapat tawaran kerja kat UMS baru-baru ni. So, terpaksalah mak dan abah berhijrah ke Sabah pulak. Banyak benda nak kena uruskan, dan banyak jugak belanja untuk bina hidup baru kat sana. Aku faham...

Alhamdulillah, baby Naufal pun tak banyak kerenah. Setakat bangun minum susu 3-4 kali waktu malam tu biasalah kan. Orang kata, baby boy ni lagi kuat menyusu. So, lagi kerap bangun malam untuk menyusu. Tapi aku rasa macam sama jer masa Niesreena dulu; 3-4 kali gak bangun dulu. Tapi yang bagusnya baby Naufal ni, kalau berjaga dia tak kesah kalau tak berdokong. Baby Naufal boleh baring jer. Matanya yang comel tu terkebil-kebil jer tengok sekeliling. So, bolehlah mama dan ayah buat kerja sendiri dan berehat sikit. Mungkin baby Naufal tahu, mama dan ayahnya jer yang ada untuk jaga keluarga ni di saat mama tengah berpantang. So, baby Naufal tak nak tambahkan keserabutan mama dan ayah lagi. :)

Niesreena pun dah semakin bijak *dan nakal!*. Dah bolehlah nak disuruh-suruh; mintak tolong itu dan ini. Kadang-kadang bila datang akal nakal dia tu, pening jugaklah mama dan ayah nak layan.

Alhamdulillah, kawan-kawan pun banyak membantu di kala aku berpantang ni. Ada yang tolong jagakan Niesreena dan ada jugak yang bagi makanan yang sesuai untuk aku; makanan orang berpantang. Ya Allah! Bersyukur sangat dapat kawan-kawan yang baik di saat kiter berjauhan beribu batu daripada keluarga. Terima kasih sangat kat kengkawan semua!

Memang ramai kengkawan yang tanya, "mak ayah tak datang ke? Macam mana berpantang tanpa famili?". :) Jawapannya... "Neezam kan ada... :)" Alhamdulillah, suamiku itu masih mampu menjaga aku dengan baik. Dialah yang masak makan aku, dialah yang renehkan air halia untuk aku, dialah yang sapu minyak kat badan aku, dialah yang jaga anak-anak, dialah yang uruskan semua hal... Bersyukur dapat suami macam Neezam :)

Semoga Allah menguatkan semangat kitorang sekeluarga dan dipermudahkan segala urusan...


*juliet le sweetheart : dah bukak bandage...



7 comments :

sz said...

muehehe..sz kalo bpantang kain batiknya jap jer pastu dah melayang ke mana..pki skirt @ suar lg "selamat"...ihiks.. :p

*juliet le sweetheart said...

hahahahaha... ye betul! :)

Kak Ngah said...

julie...tahniah ye...kita ni sedih je plus tensen...1st time experience cm tensen ckit tak reti sgt...baby kita nama adam harith...seminggu ni duk berjaga mlm je smpi letih dibuatnya...arini last berpantang...tak sabar nak berjalan..hehehe...terer la julie jaga berdua je ngn neezam...kngah cik mas tlg jagakan...tu pun terasa tensennya...anak julie tak berjaga or mengamuk2 ke? niesreena dulu ngamuk2 tak masa dlm pantang?

sz said...

salam,hi julie...sememangnya nak tak nak mesti lah kena pandai2 mbawa diri di perantauan kan...insyaAllah saya doakan smeoga segala urusan di sana dipermudahkan..aminn...

GG said...

Alhamdulillah kita dikurniakan insan yang boleh berkongsi susah senang bersama kita kan?? Jaga kesihatan, okeh?? jgn terlalu aktif.. sikit² udah la.. take care..

Sid said...

julie...take a very good care ya... Jgn renyah sangat2...yg penting pemakanan. Neezam, chaiyok! Malaysia boleh! hehe...

*juliet le sweetheart said...

tq korang semua!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top