♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, October 28, 2008

Pendidik wajar disanjung, bukan dicemuh

Apa yang menarik dalam Berita Harian hari ni?

Tentulah artikel my Enche Khairunneezam! :)

Artikel Neezam hari ini adalah rentetan daripada berita beberapa minggu yang lepas mengenai sikap kurang ajar students kat Perlis yang menendang cikgu tu. So, baca jangan tak baca wokeh!

Pendidik wajar disanjung, bukan dicemuh

MENGEJUTKAN juga apabila membaca berita mengenai seorang pelajar perempuan Tingkatan Dua di sebuah sekolah menengah di Perlis yang memukul dan menendang gurunya sendiri, baru-baru ini. Tindakan keterlaluannya itu mengundang padah kepada dirinya apabila dia digantung persekolahan selama seminggu oleh pihak sekolah. Bukan setakat itu saja, rentetan laporan polis yang dibuat guru yang menjadi mangsa, pelajar itu akan turut disiasat mengikut Seksyen 323 oleh pihak polis kerana dengan sengaja mendatangkan kecederaan. Walaupun pelajar berkenaan cuba menyatakan rasa insaf dan memohon maaf kepada guru yang dikasarinya itu, tindakannya tidak ubah seperti 'nasi sudah menjadi bubur'. Andai benar dirinya ikhlas untuk menimba ilmu, pasti sejak awal dia akur apabila ditegur, jujur mengakui kesilapan.

Ini tidak, sudahlah tugasan diberikan gurunya tidak disempurnakan, pelajar itu pula begitu berani menulis perkataan 'gila babi' di belakang buku tugasannya, yang penulis kira adalah luahan rasa tidak puas hati yang tidak kena gayanya terhadap guru berkenaan. Kemuncak tindakan biadab pelajar itu terserlah apabila dia dilaporkan sanggup menghayun tangan memukul dan mengangkat kaki menendang guru yang kemuliaannya diiktiraf hampir setaraf dengan martabat ibu dan bapa. Penulis akur, tindakan pelajar perempuan itu adalah satu manifestasi rasa memberontak sebilangan pelajar sekolah di seluruh negara terhadap guru, namun ia juga membuktikan kedangkalan pemikiran mereka.

Banyak lagi tindakan kurang waras yang acap kali dilakukan akibat rasa tidak puas hati dengan guru seperti mencalarkan kereta guru, menghantar surat layang atau khidmat pesanan ringkas (SMS) caci maki, menconteng dinding tandas sekolah dengan kutukan terhadap guru tertentu, ponteng sekolah dan sebagainya. Namun, tindakan negatif sebilangan kecil pelajar itu tidak mencerminkan keperibadian umum pelajar sekolah di negara kita. Majoriti pelajar lain yang tinggi nilai moral dan sopan santun pasti turut bersama mengikut masyarakat umum mengutuk tindakan negatif rakan itu. Mereka pasti sedar bahawa guru perlu disanjungi, dihormati dan disayangi sama seperti dilakukan kepada ibu bapa sendiri. Sesungguhnya, guru adalah individu yang sangat mulia hati nuraninya. Gurulah pembimbing yang bertanggungjawab dalam mencerna kecemerlangan sahsiah, kerohanian dan intelektualisme anak bangsa. Luhur dan penting jasa guru sehingga masyarakat mentafsirkan diri guru sebagai 'lilin yang ikhlas membakar diri sendiri untuk menerangi kegelapan'. Habis segala peluh dan keringat dicurahkan, masa dikorbankan, tenaga dan idea disumbangkan, bahkan air mata dilinangkan hanya untuk melihat anak bangsanya berjaya.

Jika cara berlembut atau bertolak ansur tidak lagi berkesan dalam memperbetulkan kesilapan pelajar, maka sudah tentulah seorang guru akan menggunakan kaedah mendenda atau menghukum dengan tegas. Pengalaman penulis sendiri dan beberapa rakan yang agak nakal ketika zaman persekolahan dulu, sering didenda serta dimarahi guru. Begitupun, kami tidak berani melawan kerana sedar itulah tandanya guru kasih dan sayang terhadap kami. Dengan izin Allah, hari ini kami semua berjaya dalam kehidupan berkat ketabahan guru mendidik serta membimbing tanpa jemu dan putus asa.

KHAIRUNNEEZAM MOHD NOOR, La Trobe University, Melbourne, Australia.

:: Klik sini untuk ke artikel ni kat Berita Harian online ::




*juliet le sweetheart : budak-budak zaman sekarang ni semakin berani. Setuju?


Chik-ka-boo!!!

Assalamualaikum wbt buat semua kengkawan dan pembaca blogku yang dirindui... cewah!

Dah lama giler aku tak update blog ek? Hehehhehe... Terima kasihlah kepada yang bertanya "asallah Julie dah lama menyepi? Blog pun tak update.", " Very the bz agaknyer Julie ek?"... ;p Hehehehe... Ada jugak yang msg aku, "Julie! Asal ko privatekan blog ko? Sedihlah aku tak dapat nak baca!" Hehehe... Sorry, sebenarnya blog aku ada problem sikit satu hari tu, then aku tak der masa nak setting balik, so aku privatekanlah dulu untuk sementara waktu... Harap maklum yer kengkawan sekalian... :)

Sebenarnya ada banyak kekangan yang membuatkan aku tak dapat nak mengupdatekan blog aku setiap masa, walaupun kat kedua-dua rumah family aku dan rumah fil aku ada internet. Maklumlah bila dah balik ni banyak masa yang perlu dihabiskan dengan insan-insan tertentu. Lagi satu, sejak balik ni kitorang banyak travelling. Sangat penat woooo... So, agak kesuntukkan masa nak updatekan blog.

Memang banyak sangat story morry nak habaq mai, sebab memang banyak sangat aktiviti sejak balik Malaysia ni. Cuma masa yang tidak mengizinkan aku menulis *hopefully, just for a time being*.

So, korang, get ready for my backdated entries wokeh! Of courselah aku akan tulis aktiviti-aktiviti tu mengikut tarikh-tarikhnyer okies kengkawan! :)

Chow!



*juliet le sweetheart : rindu berblog sebenarnyer... :D


Monday, October 27, 2008

Melaka lah pulak!

Dari Port Dickson, petang tu kitorang ke Melaka pulak. Sakan berjalan ek? Kali ni dengan my fil pulak...

Macam biasa setiap kali ke Melaka, satu benda yang paling aku tak suka ialah kalau masuk Bandar Hilir, gerenti jem teruk! Tapi nasib baik permandangan dan bangunan yang ada kat kiri kanan jalan yang jem tu sangat indah mata memandang. Bangunan-bangunan lama tapi still cantik dan terjaga lagi. Dan setiap kali ke Melaka mesti ada banyak sangat perubahan. Macam-macam ada... Tup tup ada Dataran Pahlawan, Menara Taming Sari, Eye on Malaysia pun ada...

Yang bestnyer, appartment 3 bilik yang kitorang sewa betul-betul terletak di tengah-tengah Bandar Hilir tu dan di tepi pantai serta mengadap permandangan yang indah. Cewah! Nak tau apa yang best lagi? Betul-betul dari beranda appartment tu nampak 'Eye on Malaysia' dan dari depan pulak nampak 'Menara Taming Sari'. Best!!!

~Sun set betul-betul kat belakang Eye on Malaysia tu... Subhanallah... Cantik betul permandangan!~

Malam tu, kitorang gi open house kat rumah sepupu Neezam kat Klebang. Tapi aku tak larat nak makan, sebab penat dan ngantux! Bila balik hotel, apa lagi! Berdengkur tak hengat dunialah! ZZZZzzzzzzzz...

Keesokkan harinya *hari ni* pagi-pagi lagi kitorang dah check-out dan menuju ke Menara Taming Sari. Best woooooo... Naik 7 minit jer. Tapi memang best! Best giler! Menara Taming Sari ni, ada platform bergerak dari bawah ke atas macam lift lah. Pastu dia berpusing 360 darjah. So boleh nampak permandangan seluruh Bandar Melaka dari atas. Nampaklah semua; Selat Melaka, bangunan-bangunan bersejarah, sungai Melaka, A Famosa, sumer-sumerlah! Jakun wooo naik tu. Huhuhu... Niesreena sangat enjoy. Seronok tengok Niesreena.

~Ni lah Menara Taming Sari~

~Model Menara Taming Sari... Hehehhe... Ok tak? ;p~

~Dah tak sabar nak naik dah mamat ni... Hehehehe...~

~Ready untuk bergerak ke atas!~

~Niesreena relax jer, tak gayat pun~

Permandangan sekitar Bandar Melaka dari atas Menara Taming Sari...

Dari menara kitorang bergerak ke kapal pulak. Kapal kat gambar atas ni. Aku tak ingat apa nama kapal ni tapi ala-ala muzium lah dalam kapal ni. Of course ada banyak cerita-cerita sejarah negeri Melaka dalam muzium ni. Sumer best! Tapi tak sempat nak baca semua, cuma sempat bergambar sakan jer! Hehehe...

~Hang Tuah & Hang Buah~

Penat pusing bandar Melaka! Sayang betul tak sempat nak naik beca. Well, maybe next time lah pulak kan... Masing-masing dah kelaparan. Kitorang terus ke JJ. Bernandos kat sana. Yum yum... Sedap!!!

Sebelum meninggalkan Bandar Melaka, kitorang sekali lagi ke rumah sepupu Neezam kat Klebang tu. Sebab masa gi malam tadi, baby baru diorang masih warded sebab demam dan baru jer keluar tengah hari tadi. So, memang ada rezeki nak jumpa baby Mohd Hakimi Fitri yang baru berusia <> 3 minggu... Comel sangat!

~Baby Kimi bersama tok chu nyer~

Lebih kurang pukul 4.30 petang, kitorang bergerak balik ke Segamat, manakala Nazlee dan Nazrin serta Siti ke KL.

Cuti yang sangat memenatkan! Tapi best giler arrrr! :)


*juliet le sweetheart : balik KL Khamis ni...


Sunday, October 26, 2008

Family Day @ Teluk Kemang, PD

Setelah dirancang selama beberapa minggu yang lepas oleh mak, hari ni hari yang dinanti-nantikan pun tiba... Piknik-piknik @k@ little famili day kat Teluk Kemang, Port Dickson.

Pukul 6.30 pagi lagi aku dah bangun menyediakan makanan untuk dibawa. Alaaa... buat simple-simple jer... naget dan sosej jer... Dalam pukul 8 pagi kitorang bertolak dari Gemereh, manakala famili aku of courselah dari KL.

Dalam pukul 10 lebih, kitorang semua berkumpul kat depan Selesa Beach Resort, Teluk Kemang. Cantik sangat pantainya, cuaca pun sangat ok! Sampai-sampai jer kitorang terus mengalas perut dulu. Mak masak nasi impit dengan kuah lodeh beserta dengan daging sate dan sambal tumis udang. Sedap gilos! Hmmm... selain ahli keluarga terdekat, Sarah @k@ anak angkat mak abah, Shahir @k@ bakal menantu mak abah dan Poji @k@ kawan Joy pun ada... Meriah betul!

~Semua kusyuk makan~

~Pantai bersih! Cuaca best! Orang pun tak ramai! Best! Best!~

~Semua mandi tak henggat punyer!~

Aku memang dah lama giler tak mandi laut. Hari tu masa gi Teluk Batik, tak ramai yang nak mandi, so tak der feel ler... Hari ni ramai geng berendam... So seronok sangat!

Tengah syok-syok mandi, abah tetiba panggil kitorang naik. Ingatkan dah nak balik... Rupa-rupanya abah sewa bot pusing-pusing laut. Best!

~Me & my Khairuns~

~My little family~

~Pusing-pusing naik kapal pulak~

~Peace!~

~Abah & mak bersama menantu dan bakal menantu. Ooooo yang kecik tu, Sarah, the anak orang yang manja dengan mak abah~

~Joy yang semakin gelap gulita bersama lakiku~

~Semua seronok! Adik mesti bengang tengok gambar ni sebab muka dia ditutup dek tangan Joy. Huhuhu...~

~Bila kapal meluncur lajuuuuuu...~

Balik dari naik boat, aku dah penat nak mandi laut lagi. Tapi bebudak yang lain macam tak reti nak naik darat jer. Dah macam dugong aku tengok. Hehehhe... lantak korang lah... Hmmm... Si Joy dan Poji pulak siap gi skodeng awek pakai bikini lagi. Heheheh... Mentang-mentanglah tak bawak awek! Ligatlah diorang cuci mata... ;p

~Jom mandi dengan pak ngah lagi!~

~Niesreena dan uncle Bajoy~

Dalam pukul 3++ kitorang bersiap sedia untuk balik. Of course, sebelum balik mestilah mamam dulu!!! Lapar oooo bila dah berendam lama-lama. Ditambah pulak mak masak sedap. Yummie!!!

~Dah nak balik, tapi kiter mamam duluuuuuu!!!~


Settle jer semua, family aku bergerak balik ke KL, manakala aku dan Neezam serta Niesreena melencong pulak ke Melaka untuk sambung lagi cuti-cuti Malaysia ni kat sana bersama-sama famili Neezam pulak. Sakan jalan ek? :) Best!!!


*juliet le sweetheart : kulitku terbakar... aduuuhhhhh... sakitnya... hitam plak tu... huhuhu...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top