♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Wednesday, September 24, 2008

Winduuuu!!! Waaaaa!!! :(

Baru beberapa hari berpisah dengan si dia... tapi terasa rinduuuuu bangat! Waaaaa... Cedihhhhh!!! Windu kat abang!!!



*juliet le sweetheart : dah lama tak berpisah lama-lama macam ni kan?


Tuesday, September 23, 2008

Hai hai Malaysia!!! ;p

Selamat pagi Malaysia!!! Hahaha... Ye... hari ni aku berblog dari Kuala Lumpur, Malaysia ye tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Harap maklum... Ngeh ngeh ngeh...

So, post kali ni aku nak cerita pasal perjalanan balik aku malam Sabtu yang lepas...

Alhamdulillah, aku bersyukur sangat, perjalanan balik yang lepas sangat smooth. Kitorang sampai jer kat pintu masuk Melbourne Airport tu, q untuk check in terus dibuka. Apa lagi... kitorang pun terus q-in. Orang pertama tu... Satu jer kerisauan kitorang masa tu ialah beg-beg kitorang yang dah terlebih muatan. Patutnya 50kg jer untuk kitorang bertiga *aku, Niesreena dan Ummie* tapi beratnya dah terlebih-lebih. Masa tu memang tawakal jer lah. Dan alhamdulillah, minah salleh yang check-in kan beg-beg kitorang tu buat dunno jer. Lepas semua 60kg++ tanpa sebarang extra cost. Bersyukur sangat! Kalau tak, mau kena tambah aud$50++ every additional kilo wehhhh!

~Seronok bila tiket dah ada dalam tangan~

~Niesreena sempat lepaking kat ruang legar Melbourne Airport tu~

~Bersedia untuk ke dewan berlepas~

~Kitorang ler...~

Bila dah settle check-in, kitorang gi solat isya' dulu. Then Neezam terus nak balik. Sedih sangat masa nak berpisah dengan suami tercinta. Tinggalkan dia sorang-sorang. Sedihhh... Aku tengok muka Neezam pun sedih gak. *Iyer ke sedih? Huhuhu...* Tapi sorang jer tak der muka sedihnya. Saper lagi kalau bukan si kecik Niesreena tu. Huhuhu...

Dah masuk ke balai berlepas, kat kastam pun clear... Alhamdulillah... Pukul 11.30 malam, baru pintu gate 8 dibuka. Kitorang antara orang terawal yang dipanggil masuk sebab ada baby. Yang best, seat kitorang adalah seat paling depan *of course untuk economy class* dan tepi tingkap. Heheheh... Best... best...

Alhamdullillah, sepanjang perjalanan tu Niesreena tak banyak sangat ragamnya. Niesreena tidur jer. Tapi pukul 4 pagi, waktu Malaysia, Niesreena terbangun sebab lampu flight dibuka. Aku baru ingat nak bersahur dengan senang hati, tapi si comel ni bangun plak. Apalagi... ikut bersahurlah sekali si Niesreena ni. Sebuk nak makan sekali. Nasib baik ada Ummi yang banyak menolong aku melayan kerenah Niesreena. Lepas bersahur, Niesreena layan tengok 'Tigger & Pooh'. Aku plak mengantuk giler tapi tak boleh nak tidur.

~Layaaaaannnn...~

Lebih kurang pukul 5.45 pagi, Boeing 777 mula melewati ruang udara Johor Bahru. Dari tingkap kelihatan lampu-lampu jalan yang tersusun tapi tak nampak satu banggunan pun sebab masih gelap.

Kapal terbang landing kat KLIA tepat pukul 6.05 minit pagi... Biasalah... bila dah landing ni hati jadi tak sabar-sabar nak jumpa famili yang sedang menunggu kat balai ketibaan. Tapi yang tak tahannya ialah cuaca. Terasa panaaaassss sangat. Terus rasa rindu nak balik Melbourne. Hehehhee...

Settle ambik beg semua, aku pun tolak troli sementara Niesreena terkedek-kedek ikut aku dari belakang. Kat ruang ketibaan aku tengok famili aku dan Neezam setia menunggu... Tapi... diorang bukan terpa aku dulu... tapi... hmmm guess who? Mestilah semua meluru ke arah Niesreena yang comel jer berjalan terkedek-kedek sambil muka compius tengok ramai sangat orang. Bila atuk-atuk dia dah terpa macam tu, haaa apa lagi... menjeritlah si kecik tu... terkejut! Hehehhehe... Sian Niesreena... Tapi sian gak kat atuk-atuk dan pakcik makcik sedara Niesreena... hampa diorang bila Niesreena takut dan tak nak didokong... Nasib koranglah...

Lepas lepak-lepas hampir setengah jam kat KLIA, kitorang pun bersurailah... Famili Neezam balik ke Segamat sementara aku of courselah balik ke KL bersama famili aku... Terasa tersangatlah penatnya hari itew sehinggalah ke hari ini... :)

Oklah... penatlah... nak berehatlah...


*juliet le sweetheart : missing him sooooo much!!!


Saturday, September 20, 2008

Bubbye Desa Bundoora

Hari ni merupakan hari terakhir aku tahun ni di desa Bundoora. Insya Allah, kalau tak der aral melintang, beberapa jam lagi aku dan Niesreena akan terbang pulang ke Kuala Lumpur. Seronoknya!!! Memang seronok! Lebih-lebih lagi sebab nak balik beraya. Mesti jumpa ramai saudara-mara, sepupu sepipi... :)

So, hari ni, aku dan Neezam sangat bz membuat persiapan terakhir mengemas barang-barang yang akan dibawa balik dan juga mengemas rumah. Last minute packing, last minute check list.

~Check list : Dokument penting~

Pasport aku & Niesreena -checked!

Visa aku & Niesreena - checked!

Most important - Flight tickets - Kat Umie; Umie, don't forget the tickets ok!

Ic, kad nikah & lesen memandu yang dah lama bertapa dalam beg - checked!

Surat beranak Niesreena - checked!

Kad kesihatan Niesreena- checked!

Ada apa-apa lagi tertinggal tak?

~Beg-beg yang bakal aku bawa~

Penat betul rasanya. Rasanya selagi belum sampai masa untuk balik, selagi tu lah tak siap-siap berkemas. Hehehe... Nasib baik suamiku itu sangat rajin orangnya. Neezam yang banyak menolong aku mengemas. ^_^ Even sekarang ni pun dia tengah sibuk memasak makanan berbuka kat dapur, dan aku... dok update blog... Aku sejak akhir-akhir ni rasa macam malas-malas jer dan mudah sangat rasa penat. ;p Rasa seronok nak balik, tapi beg pun packing last minit. Macam tak nak balik jer gamaknyer... Hehehe... Tapi alhamdulillah setakat ni, semua barang dah siap packing, rumah pun dah siap kemas. Puas hati rasanya... Dan masa terasa terlalu lambat pulak berlalu hari ni. Kenapa ek?

Well, harap-harap perjalanan balik kali ni smooth seperti tahun lepas. Tapi seronok macam mana pun, aku ada rasa sedih lah sikit. Tak banyak yer puan-puan, cikiiiit jer.... :p sebab aku akan tinggalkan Neezam kat sini sorang-sorang. Berpisah jauh beribu batu plak tu. Cedihnya... Tak pernah berpisah dengan Neezam jauh sangat macam ni. Dah tu bulan puasa ni. Aku takut dia tak terbangun sahur jer... Pastu berbuka dan solat tarawih sorang-sorang... Waaaaa... cedihlah... Actually, aku tahu, hubby aku tu pandai jaga diri, tapi membayangkan dia sorang-sorang kat sini, sedih plak rasanya. Huhuhu...

Nway, berpisah sekejap jer. Tiga, empat hari jer. Ngengada jer ek? ;p Hari Khamis, Neezam akan sampai kat KL plak. :D

Flight kitorang malam ni pukul 12:05 pagi, naik MAS. Insya Allah kalau sempat kitorang akan bertolak dari rumah lepas solat tarawih. Biasanya check-in 2 jam sebelum waktu berlepas. Aku harap sepanjang <> 8 jam perjalanan tu, Niesreena akan tidur jer dalam kapal terbang. Nasib baik ada Umie. So, tak lah cuak sangat nak balik tanpa Neezam ni. Hehehe...

Tak sabar nak jumpa mak abah yang akan datang menjemput kitorang kat KLIA nanti. Insya Allah keluarga Neezam pun akan turun jugak. Seronok diorang semua nak tengok the-only-cucu balik. Hehehhe...

Korang, doakanlah perjalanan kitorang selamat yer... :)

*juliet le sweetheart : kawan-kawan yang tak balik beraya tu jangan cedih-cedih eh. Selamat beraya di perantauan... Jumpa lagi tahun depan, Insya Allah... ^_^

Ole-ole dari Enche Neezam

Pagi-pagi buta lagi, selepas solat subuh, Neezam kejutkan aku dengan artikel dia ni. Sajer jer dia suruh aku tengok komputer pagi-pagi buta. Rupa-rupanya artikel hubby mengenai kehidupan kitorang kat sini, kat Desa Bundoora tercinta ni, tersiar kat surat khabar Utusan Malaysia, hari ni. Patutlah nampak ceria jer dia. ^_^

Kepada semua warga sedesa Bundoora, terimalah ole-ole dari 'tok penghulu Desa Bundoora' *gelaran yang ntah macam mana boleh lekat kat Neezam plak* sebelum balik pulang beraya kat Malaysia... Dan kepada kengkawan yang berada di Malaysia, bolehlah tahu macam mana kehidupan masyarakat Malaysia Desa Bundoora ni serba sedikit.... Oooooo... tidak lupa kepada kengkawan yang berada di Melbourne city, Clayton dan kawasan yang tidak sewaktu dengan Desa Bundoora ni, enjoy the reading ok! Dengan ucapan 'jangan jeles... famous Desa Bundoora seantero Malaysia'... Hehehehe... Minta ampun, maaf zahir batin... Jangan marah arrr, jeles tak per... Huhuhuhu... ;p

Ramadhan Erat Perpaduan Desa Bundoora

Oleh Khairunneezam Mohd Noor

HARI ini di Bundoora sebuah kawasan pinggiran bandar terletak kira-kira 20 kilometer dari pusat kota raya Melbourne, Australia wujud satu komuniti pelajar dan pekerja warganegara Malaysia yang berbilang bangsa, keturunan dan agama, yang cukup kuat nilai-nilai persaudaraan dan setiakawan.

Walaupun tanah air tercinta ditinggalkan jauh beribu batu, namun seperti mana adatnya di Malaysia, ukhuwah warga 'Desa Bundoora' di sini cukup kuat bertunjangkan ajaran Islam dan tatasusila budaya bangsa pegangan masing-masing.

Penulis sekadar ingin berkongsikan bersama khalayak umum akan kesegaran nilai-nilai silaturrahim yang dinikmati sendiri oleh penulis dan sahabat handai di tempat yang lebih senang untuk kami panggil Desa Bundoora ini.

Beberapa hari sebelum menjelang bulan Ramadan, penulis telah dijemput untuk meraikan satu majlis akikah dan cukur rambut anak sulung seorang sahabat terdekat di sini. Dalam majlis yang serba sederhana tetapi meriah ini, penulis berpeluang berbual panjang dengan beberapa sahabat yang baru sahaja tiba dari Malaysia membawa seisi keluarga bagi melanjutkan pengajian mereka. Sahabat- sahabat ini berkongsikan rasa kelegaan dan syukur yang tidak terhingga kepada Allah SWT kerana dipermudahkan segala urusan mereka.

Umum mengakui bahawa banyak perkara yang sebenarnya begitu kritikal dan memeningkan dalam tahap-tahap awal penghijrahan di luar negara. Lebih-lebih lagi jika urusan sebegini merupakan satu pengalaman pertama yang tidak pernah dilakukan sebelum ini. Sahabat-sahabat tadi melahirkan rasa syukur kerana kehidupan peringkat awal yang difikirkan sangat sukar untuk dilalui di bumi asing dalam mencari rezeki dan ilmu pengetahuan, rupa-rupanya menjadi begitu lancar kerana ada pihak-pihak di sini yang tidak putus-putus bermurah hati memberikan bantuan dan sokongan tidak berbelah bahagi.

Sifat murni dan tanggungjawab ini selaras dengan apa yang dituntut dalam Islam dalam menjaga perhubungan sesama insan (hablum minannas). Rasulullah SAW sendiri mengingatkan kita akan ganjaran yang akan diterima jika kita menjaga hubungan silaturrahim melalui sabda baginda yang bermaksud: "Sesiapa yang ingin dilapangkan rezekinya dan dipanjangkan usianya, hendaklah ia memelihara hubungan silaturrahim" (riwayat Bukhari dan Muslim).

Apa yang penulis maklum, terdapat beberapa orang rakan menawarkan rumah mereka sendiri kepada rakan-rakan baru yang sukar mendapatkan kediaman sementara tak ubah seperti konsep homestay. Privacy' yang dinikmati, sanggup dibuang jauh-jauh dan tetamu yang menumpang diraikan umpama kaum keluarga sendiri.

Kelihatannya dalam kalangan warga Malaysia di Desa Bundoora ini sudah boleh diumpamakan seperti saudara sedarah sedaging.

Manakan tidak, kalau ada yang sakit pening dan tak termampu menghadapi masalah bersendirian, pasti dengan pantas puluhan tangan akan sudi menghulur bantuan.

Tidak kurang juga meriahnya aktiviti sepanjang bulan Ramadan ini seperti anjuran majlis berbuka puasa, solat sunat tarawih secara berjemaah, dan bertadarus al-Quran yang dilakukan bersama-sama. Pendek kata, memang sukar untuk sesiapa yang berada di Desa Bundoora ini untuk berasa terasing atau diasingkan, kecualilah mereka sengaja mahu memencilkan diri sendiri. Inilah resam perpaduan yang menggambarkan bahawa setiap individu warga Malaysia di Desa Bundoora ini cukup cermat dalam menjaga hubungan silaturrahim.

Hakikatnya, satu-satu perkumpulan masyarakat yang memandang sepi akan kepentingan dan kesan-kesan positif menjalinkan silaturrahim tidak akan merasai nikmat persaudaraan yang sebenar-benarnya.

Tanpa wujudnya sifat-sifat murni seperti mengambil berat, bantu-membantu, nasihat-menasihati, dan kasih-mengasihi kerana Allah SWT, maka hilanglah kemanisan silaturrahim dalam hidup bermasyarakat. Masyarakat tersebut akan mudah berpecah-belah dan tidak dapat 'seiring dan sejalan' dalam apa jua perkara.

Tidak dapat tidak, dalam pada kita giat melalui kehidupan bermasyarakat, pasti akan wujud pertikaman lidah, perbezaan pendapat, silap tutur bicara, mahu pun keterlanjuran perbuatan. Itu merupakan adat dalam kehidupan yang sukar untuk dielakkan.

Ditambah lagi kalau ada segolongan insan yang dipanggil 'batu api' yang gemar menebar fitnah melaga-lagakan orang lain dan memutuskan silaturrahim sesama ahli dalam komuniti.

Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud 'tidak masuk syurga orang yang memutuskan hubungan kekeluargaan' (riwayat Muslim).

Lantaran itu, apa yang penting adalah agar semua ahli dalam sesuatu masyarakat mempunyai sikap profesional, menghindarkan rasa iri hati, tidak sombong, tidak mengadu domba, tidak melampaui batas dalam bergaul, bahkan tidak menyimpan sebarang dendam kesumat.
Cukup molek jika semua pihak yang mungkin berkaitan dalam pertelingkahan menyuburkan sifat memaafkan dan reda dengan apa yang telah dilakukan oleh para sahabat yang lain demi mengukuhkan hubungan silaturrahim yang telah dibina.

Hubungan silaturrahim yang ditonjolkan oleh komuniti Malaysia di Desa Bundoora ini merupakan satu contoh terjemahan kekuatan dan kesepaduan ummah.



*juliet le sweetheart : beberapa jam lagi jer nak balik ni... ^_^


Friday, September 19, 2008

Berbuka puasa @ #16, Uni Mews

Alhamdulillah... lepas jugak hajat kitorang untuk mengadakan majlis berbuka puasa untuk kawan-kawan sedesa, sebelum keberangkatan pulang kitorang ke tanahair tercinta. Oleh kerana ramai sangat warga desa Bundoora sekarang ni, so terpaksalah kitorang mengambil 2 hari untuk majlis ni. Maklumlah, teratak hamba ni kecik. Kang roboh pulak, bak kata pak belalang... ;p

Pada hari Ahad yang lepas @k@ hari pertama, kitorang menjemput the juniors @k@ anak-anak dara belaka; dari Barnesway dan Main Drive, 22 orang kesemuanya. Dan pada hari Rabu yang lepas pulak @k@ hari kedua, kitorang menjemput pulak the seniors @k@ families. Hampir 30 orang yang datang dan separuh daripadanya of courselah kanak-kanak. Riuh rendah rumah.

Antara menu pada kedua-dua hari tu ialah ayam goreng bermadu *Neezam's specility*, lompat tikam, ikan goreng keretup, ikan masak kicap, tomyam, sayur campur, puding, buah-buahan, bubur dan macam-macam lagi. Ditambah lagi dengan lauk-pauk yang dibawa oleh para tetamu. So, sangat banyak makanan. Sangat seronok! Sangat best!

.: Antara tetamu yang hadir :.


.: Menu :.


Selepas berbuka puasa, kitorang sempat solat tarawih bersama-sama... Alhamdulillah...

Apa-apa pun tak semua warga sedesa yang kitorang dapat jemput disebabkan kekangan masa. Esok aku nak balik dah. Beg pun belum siap berkemas lagi. Huhuhu... So, bagi pihak aku dan Neezam sekeluarga, kitorang meminta maaf pada saper-saper yang tak terjemput tu. Maklumlah... kenalan sedesa sekarang ni tersangatlah ramai. Insya Allah, kalau ada rezeki nanti kitorang akan jemput jugak semua datang bertandang dan menjamu selera kat rumah kitorang yang chomel ni. Jangan terasa hati yer...

Dan kepada semua yang sudi hadir pada kedua-dua hari tersebut, terima kasih kerana sudi bertandang ke teratak kitorang ni. :) Kitorang minta maaf jika ada yang terkurang pada hari-hari tu, dan jika ada yang terkasar bahasa atau terasa hati... Sorry and tq! :)


*juliet le sweetheart : seronok bila ada tetamu bertandang ke rumah


Thursday, September 18, 2008

Salam Aidilfitri @ BH

Kebetulan pulak... Semalam ucapan hari raya kitorang keluar di Utusan online dan hari ni pulak keluar di Berita Harian online.

~Keratan dari Berita Harian online~


*juliet le sweetheart : baru nak mengemas beg balik!


Wednesday, September 17, 2008

Salam Perantauan 2008 @ Utusan

Akhirnya masuk gak salam perantauan kitorang kat utusan. Tapi tak masuk paper lagi lah. Just kat utusan online. Maybe beberapa hari lagi masuklah kat paper. Ngeh ngeh ngeh... Excited seh...

~Keratan dari utusan online~

* * * * *

Keluarga Khairunneezam (Melbourne, Australia)

Nama Pengirim: Khairunneezam Mohd Noor

Lokasi Pengirim: La Trobe University, Bundoora, Melbourne Australia

Nama Penerima: Ayah dan Emak, Abah dan Emak, Adik-adik dan seisi keluarga di seluruh Malaysia.

Lokasi Penerima: Ayah dan Emak di Gemereh Segamat, Abah dan Emak di Setapak Jaya, dan seisi keluarga di seluruh Malaysia.

Ucapan:

Menimba ilmu jauh di perantauan,
Agama dan budaya tetap tak dilupakan;
Setulus hati memohon keampunan,
Salah dan silap harap dimaafkan.

Bulan Ramadhan bulan keberkatan,
Amal dan ibadah khusyuk diperbanyakkan,
Salam lebaran ikhlas diucapkan,
Semoga bahagia dan dirahmati Tuhan.

Pengenalan Gambar: Dari Kiri - Khairunniesreena, Khairunneezam Mohd Noor dan Julieana Mangsor.

E-mel Pengirim: khairunneezam @ yahoo.com

* * * * *

Salam perantauan last year *2007* best! Kitorang punya ucapan salam perantauan betul-betul sebelah dengan salam perantauan famili Sit yang jauh di Jepun nun. Kebetulan sungguh! Kuat rupanya jodoh aku dengan x-roomate ku itu, sampaikan kat paper pun bertemu jugak. Hehehe...

~Famili aku yang bulatan atas, dan famili Sit bulatan bawah~

~Salam perantau last year kat utusan online~

Seronok bila ucapan salam perantauan masuk paper. Nilah masanya nak hantar salam perantauan kan? Harap-harap tahun depan keluar lagi. Hehehe...




*juliet le sweetheart : beraya kat Malaysia lagi tahun ni :D


Saturday, September 13, 2008

Tesselaar Tulips Festival '08

Akhirnya hari yang dirancang-rancang setelah sekian lama tiba juga... Excursion bersempena kedatangan spring ke Tesselaar Tulips Festival. Alhamdulillah, akhirnya tahun ni dapat jugak kitorang ke sana. Tahun lepas tak berkesempatan nak join kengkawan yang pergi sebab kitorang balik ke Malaysia. Dan setiap tahun, festival ni memang bertembung dengan bulan Ramadhan...

Excursion kali ni memang ramai giler. 16 kereta kesemuanya dari Desa Bundoora. Full! Dasat woooo... Kitorang tiba di Tesselar Tulips Festival ni <> pukul 10 pagi.

Korang nak tau tak? Aku tak sangka Neezam rupanya ada buat blind date untuk berjumpa kat festival ni. Tak sangka sungguh laki ku itew! Siap pakai baju sama lagi. Masa tengah beratur beli tiket, tiba-tiba jer betina tu datang dengan selamba kodognya. Tensi aku... Dah tu sajer jer datang dekat-dekat nak meleseh-leseh dengan aku. Mau jer aku sepak! Anjing betul! Muka bukan lawa pun... Sungguh tak lawa... korang nak tengok gambar betina tu?

~Itu dia! Baju sama dengan laki aku tuuuuu...~

Huhuhu... jangan marah arrrr korang... Tolonglah weh... superdog ni... Tak pasal-pasal semua orang yang tengah beratur beli tiket tu tergelak-gelak sakan. Superman and superdog... kebetulan sungguh!!! Anjing tu tak der baju lain ke nak pakai ek? Huhuhu...

Ok, stop citer pasal anjing! Aku nak citer pasal tulip sebenarnya ni! Tapi serius... kalau korang ada pada masa dan ketika itew mesti korang pun tak tahan nak gelak. ;p

Ok berbalik semula ke tulip... Tesselaar Tulip ni memang diadakan sepanjang tahun pada pertengahan bulan September ke pertengahan Oktober. Pada masa ni adalah musim bunga tulip sedang berkembang. Barulah aku tahu yang tulip ni sebenarnya berasal daripada negara Holland sebab tu semua pekerja berpakaian baju tradisional Holland *lelaki bersongkok dan berseluar tinggi sampai ke atas pusat, dan perempuan macam gambar kat tin susu dutch lady tu...* dan begitu jugak hiasan-hiasan sekitar kawasan festival, konon-konon macam kat Holland lah. Ada kincir angin, clogs, and of course a lots kind of tulips. Macam-macam bentuk dan warna ada. Tersangatlah cantiknya! Kawasan festival sangat terbentang luas. Puaslah jugak nak berjalan. Lebih-lebih lagi masa puasa ni. Fenat ler jugak!

~Mari lentok-lentok!~

~Tesselaar Tulip Festival '08~

~Niesreena teruja tengok banyak bunga :D~

~She's really enjoying the day!~

~Niesreena & mama kat tulip oren~

~Niesreena dikelilingi lautan bunga~

~Niesreena & ayah kat tulip pink~

~My big family~

~Lepax kat kincir angin jap~

~Desa Bundooran next top models~

~Tidak!!! Superman mengganas!~

~Lupa plak nama bunga ni~

~Cantik tulip pink ni dan juga model itew... huhuhu...~

~Empat dara pingitan... hehehe...~

~Ayah kat tulip merah~

~Introducing... Holland Idol judges... huhuhu...~

~Posing ala manja gituuuu~

Penat-penat pun, kitorang sangat berpuas hati... Walaupun banyak jugak bunga masih tidak berkembang masa tu tapi memang puas hatilah! Ni lah first time dalam hidup aku tengok bunga tulip hidup. Segar bugar lagi atas tanah. Best... best... Sebelum ni selalu tengok tulip plastik jer... :p

Alang-alang dah sampai ke area Dandenong ni, petang tu kitorang ke Emerald Lake Park. Kat sana ada the famous Puffing Billy railway. Ketapi ni adalah keretapi enjin antik macam zaman dolu-dolu tu... yang siap keluar asap coot-coot tu... hehehe... tapi kitorang tak sempat nak naik puffing billy sebab nak mengejarkan wantu berbuka. Kalau ada rezeki, may be lain kali... So, sempat tengok jer lah macam mana rupa puffing billy tu... Tapi kitorang sempat gi tengok model keretapi kecik. Sangat best dan menakjubkan! Macam manalah pakcik tu boleh bina model yang secomel itu. Lengkap dengan segala macam benda yang kite tak terfikir. Very creative!

~Belakang kitorang tulah puffing billy. Siap boleh juntai kaki kat tingkap lagi~

~Model kawasan keretapi~

~Bagi cannnnn... Ayah Niesreena & Zulfa~

Lepas solat asar, kitorang terus shoot ke Malaysian Hall. Ni lah first time kitorang gi berbuka kat sana dan yang bestnya Malaysian Hall ada buka tapak pasar Ramadhan. Walaupun tak sebesar dan semeriah yang ada kat Malaysia, tapi suasananya tetap best. Macam-macam ada; nasi kerabu, dadih, kuih-muih tradisional, taufufa, macam-macam lagi... Ni lah pasar Ramadhan pertama aku pergi tahun ni. Huhuhuhu... sangat teruja ok! ;p

~Pasar Ramadhan @ Malaysian Hall~

~Kaki-kaki borong dari Desa Bundoora~

~Niesreena kepenatan sebab sehari suntuk berjalan~

Aaaarrrrggghhh penat... memang hari yang memenatkan, tapi banyak pengalaman yang kitorang dapat hari ni. Niesreena pun seronok sepanjang hari! Insya Allah kalau ada rezeki, tahun depan boleh gi lagi!

:: More pictures @ Julie's Fotopages ::


*juliet le sweetheart : 7 days to go! Yey!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top