♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, April 8, 2008

Niesreena & Qistina

Dah lama sangat rasanya tak update blog. Bukannya aku sebuk sangat pun dan bukan jugak sebab tak der cerita nak dikongsi tapi sebab sejak beberapa hari ni suami tercinta bawa laptop ke office. So, aku tak berkesempatan untuk menulis dan update kisah hidup aku kat blog ni.

What’s new in my life? Hmmmmm…

I got a new baby!!! Hahahaha… Terkejut tak dengar? Hehehehe… Actually, bukan baby aku. Sejak minggu lepas aku diberi tanggungjawab untuk jaga sorang baby comey ni. Qistina Nabila namanya. Baru nak masuk 6 bulan. So aku jadi baby sitter lah sekarang ni. Hehehehhee… Percaya tak? Aku sendiri tak percaya aku bleh babysitting anak orang. Yang aku lebih tak percaya ialah beraninya mama baby tu bagi aku jaga. Hehehehhe… (**Takut tak dengar penyataan Julie tu, kak Niza?) Huhuhuhu… Mula-mula Qis tak nak sangat dengan aku. Bila aku amek jer Qis nangis. Tapi sekarang ni alhamdulillah, nampak gayanya dah ok. Tak susah pun nak jaga Qis sebab dia bleh main dan baring-baring sendiri. Tapi bila Qis start nangis… mulalah aku mengelabah… hehehehe…

Niesreena… sejak aku jaga Qis, Niesreena jadi semakin manja. Actually dari dulu memang manja dengan aku tapi sejak akhir-akhir ni dah jadi terlebih manja. Lebih-lebih lagi bila Qis ada kat rumah. Niesreena macam jelouslah jugak. Mana tak jelouskan kalau mama gebu kesayangan dia ni dok timang baby lain. Tapi kalau kat ayah dia, dia tak jelous lak. Perlahan-lahan aku ajar Niesreena untuk sayang Qis. Main sama-sama, main cium-cium, main sayang-sayang. Hehehhehe… Ajar Niesreena to be gentle dengan baby. Qis pun seronok bila tengok Niesreena main-main dan lari-lari depan mata dia. Kalau boleh Qis nak main dan lari sama jer gayanya. Tapi tak dapat kaki lagi. Kenalah tunggu 5, 6 bulan lagi ye Qis.

Niesreena, my honey bee, dah masuk 16 bulan dah sekarang. Rasa macam cepat jer Niesreena membesar. Semakin membesar dan semakin bijak sekarang. Semakin nakal pun ye jugak. Niesreena suka meniru apa jer yang Niesreena nampak, lebih-lebih lagi kalau tengok tv. Kalau nampak orang meloncat, Niesreena pun loncat; kalau nampak orang menari, Niesreena pun menari; kalau nampak orang korek hidung, Niesreena pun korek hidung, siap korek dua-dua belah hidung sekali gus!!! Huhuhuhu… Dan kalau dengar lagu mesti nak menari. Kadang-kadang kalau Niesreena nakal sangat Neezam mesti marah Niesreena. Yang kelakarnya, Niesreena dah pandai merajuk. Kalau Neezam marah, nanti Niesreena akan sorokkan muka dia samada kat sofa atau lantai, then terdiam, terpaku sekejap sambil jari-jemari Niesreena yang halus-halus tu terkuis-kuislah kat sofa atau lantai tu. Tapi sekejap jer, 6, 7 saat pastu mula tergedix-gedix balik. Hehehe… Tu kalau Neezam marah; kalau aku yang marah… hmmmm… tak lut… geram tol! Seronok tengok telatah Niesreena. Aku rasa bertuah sebab boleh membesarkan sendiri Niesreena. So, aku bleh tengok tahap-tahap pembesaran dia.

Niesreena dah besar. Dah tak boleh dipanggil baby lagi ek? Kadang-kadang aku rindu sangat kat Niesreena masa dia baby; masa Niesreena 3, 4 bulan; masa Niesreena tak pandai nak berjalan lagi; masa bunyi tangisan Niesreena ternguek-nguek lagi. Rindunya… Tapi bila tengok Niesreena dah besar macam ni buat aku seronok. Tak sangka aku dan Neezam boleh membesarkan Niesreena, sehat dan bijak. Tak sabar nak bawak Niesreena balik Malaysia. Bagi Niesreena main-main dan manja-manja dengan atuk nenek dan auntie uncle dia kat Malaysia nun. Sian Niesreena, tak der atuk nenek kat sini nak wat manja-manja. Huhuhu…

Well, Niesreena not a baby anymore… but she will always be my baby… forever!!!

5 comments :

Milia said...

chomel gambar neena & qis tu….

Zai said...

Julie! Doakan saya juga nanti dapat anak yg comel mcm awak..hehehehe

*juliet le sweetheart said...

Comey macam kite? Hehehhee…

Mas said...

6 bulan dah qistina?naper nampak cam kecik jek…Aisya Sofea waktu 6 bulan rasa cam sihat amat..hehehehe…skang nih br pandai nak merangkak..bagus tuh ajar reena suka baby..nnt kalo ada adik sendiri tak susah lg nak ajar…ok…take care..

*juliet le sweetheart said...

Emak Qistina ni kecik dan cute jer. May be dia ikut kekecilan mak dia kot. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top