♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Monday, March 17, 2008

Jom vote!

Pagi ni, secara tak sengaja, aku tertengok cerita ni, ‘Behind The News’ kat channel ABC. Memang tak pernah tengok pun tapi ntah macam aku tertengoklah pulak.

Apa yang menarik perhatian aku ialah topic hari ni menceritakan tentang diskriminasi terhadap muslim di Australia dan membawa kepada sekolah-sekolah Muslim yang ada di Australia ni. Overall there are 20 Muslims schools all over Australia. Dan di satu tempat bernama Camden ni, penganut kristian membantah penubuhan sekolah Muslim ni dan mahukan ia ditutup. Aku sakit hati bila dengar sorang minah kristian ni kata ‘This is Australia. There is no place for Muslim. It’s just for Christian. So deal with it!’ Atok kau! Bengang aku dengar komen minah ni. Diorang ni tak sedar ke yang diorang ni pun pendatang kat tanah Australia ni. Lagi tak tau malu buat macam negara sendiri. Sebijik macam yahudi Israel lakhanat! Orang asli Australia merempat kat negara sendiri.

Dan macam biasalah. Kalau dah cerita pasal Muslim mesti tak lekang daripada cop ‘pengganas’. Siap dia tunjuk banggunan WTC yang runtuh yang kononnya angkara pejuang berani mati Islam ni. Eeeeee… tambah sakit hati aku tengok.

At the end of the story, they want the viewers to vote whether should or shouldn’t the Islamic school go ahead in Camden. Kononnya kalau ada sekolah ni bahayalah, sebab macam menggumpulkan pengganas kat satu tempat. Takut kat sekolah nanti tak belajar betul-betul tapi belajar macam mana nak jadi pengganas, nak bom kat mana, nak rampas kepal terbang mana, nak bom terowong mana, nak culik saper… Eeeee geram! Geram!

So, kengkawan, marilah kite vote. Mungkin vote ni tak dapat menentukan atau menolong apa-apa pun lebih-lebih lagi umat Islam di Camden sendiri. Tapi sekurang-kurangnya marilah kite sama-sama vote demi agama kite!

Klik kat link bawah ni untuk vote.

http://www.abc.net.au/tv/btn/poll/vote/total.htm

Tq!

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top