♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Wednesday, February 13, 2008

“Ayah…”

Macam biasa, setiap pagi hubby pergi kerja Niesreena mesti dah bangun dan main. Dan macam biasa gak setiap kali hubby gi kerja mesti aku dan Niesreena akan sebuk melambai hubby dari balkoni. Dari balkoni rumah aku ni memang nampak kereta yang diletakkan di parking lot kat bawah.

Pagi ni, masa Neezam turun ke kereta, aku dan Niesreena kat balkoni. Aku nak tanam benih pokok bunga matahari dalam pasu yang Diana bagi hari tu. Niesreena pun sebuk gak nak kacau tanah-tanah dalam pasu tu. Aku pun cakap kat Niesreena (dengan niat menghalau Niesreena ke tempat lain), "gi lambai ayah tu…". Masa tu Neezam sedang turun ke kereta. Tiba-tiba jer Niesreena bersuara seakan-akan memanggil sambil memandang ke Neezam "ayah… ayah… ayah…" Terkejut aku dan Neezam dibuatnya, then tergelak-gelak. Niesreena panggil ayah for the very first time! Mungkin tak sengaja tapi kitorang memang terkesima sangat-sangatlah.

Mesti Neezam rasa seronok sangat. Hahahaha… Aku pun sama.

Niesreena sekarang ni memang banyak sangat keletah. Kengkadang tu sampai penat nak layan. Niesreena suka tengok iklan tv. Kalau sedang iklan memang Niesreena kusyuk sangat tengok tapi bila start citer dia tak hirau plak. Cerita kegemaran Niesreena sekarang ialah ‘Teletubbies’. Kalau tengok ‘Teletubbies’ Niesreena mesti gelak sorang-sorang. Lebih-lebih lagi masa keluar muka baby kat matahari tu. Bila baby tu gelak, Niesreena pun gelak gak. Hahaha…

Niesreena dah pandai menyakat mama dan ayah dia. Jangan tak caya. Geram aku dibuatnya. Apa yang Niesreena buat? Nak tau? Niesreena ni suka kutip benda-benda atas lantai dan masuk mulut. (Sebab tu rumah aku ni kena sentiasa bersih. Kalau tak Niesreena jadi ‘vakum’nya.) Setiap kali Niesreena kutip benda dan masuk mulut mesti membuatkan aku kelam kabut gi kat dia dan keluarkan apa yang dia makan tu. Pastu mestilah Niesreena kena marah dengan aku. Ada satu hari tu, eh bukan satu hari, dah banyak kali, aku tengah tengok tv, tak hiraukanlah Niesreena. Tiba-tiba Niesreena gi kat depan tv, buat-buat kutip (padahal tak der apa pun yang dikutipnya), dan masukkan dalam mulut. Yang tak tahannya, masa suap dalam mulut tu siap dengan bunyi ‘aaammmm…’ then beria-ia kunyah! Aku punyalah kelam kabut tengok apalah yang dia kutip dan makan. Tapi tak der apa-apa. Aku fikir, mungkin Niesreena dah telan. Tapi rumah bersih jer, ntah apalah yang dia kutip, aku fikir. Jap tu Niesreena buat lagi. Aku tengok jer telatah dia. Rupa-rupanya Niesreena sajer jer. Bukan ada apa pun yang dimakan. Sajer buat aku kelam kabut. Geram betul.

Nak tengok tv sekarang ni pun tak senang. Niesreena dah pandai tekan buttons kat tv, suka sangat tukar-tukar channel. Bila dah tukar channel Niesreena gelak plak tu. Kitorang yang tengah tengok tv ni benggaaaaang jer. Neezam plak bengang kalau dia tengah main PS2, Niesreena plak sebuk nak tukar-tukar channel. Neezam bagi Niesreena main joystick lagi satu. Niesreena tak nak. Niesreena nak yang ayah tengah main. Geram… geram…

Seronok tengok telatah Niesreena. Aku bersyukur pada Allah kerana mengurniakan aku Niesreena yang cerdik dan manja ni. Kalau Niesreena tak der mesti aku bosan tahap cipan. Bila tengok telatah Niesreena yang bukan-bukan ni jugak aku selalu teringat kat famili aku dan Neezam kat Malaysia. Mesti diorang seronok kalau dapat main-main dengan Niesreena waktu-waktu Niesreena sedang membesar dan belajar ni. Cian kat diorang tak dapat peluang macam tu, dah lah Niesreena ni the only cucu kat dua-dua belah pihak. Dan cian gak kat Niesreena sebab jauh dari atuk nenek dia. Bila nak balik ek? Rindu sangat dah kat diorang sumer…

2 comments :

Zura said...

he..he…gelak saya baca verita kak julie….ilman pun sama pesen ngan Niesreena….kalau kita dok tgk tv dia tutup ke..watlah apa-apa…time kalau time cerita dia…pandai pulak dia tak tukar or tutup tv tue…he..he…

Auntie Anne said...

hahahahahaha anak saudara mmg bijak… pandai die kenakan mama die… hikhikhikhikhik hujung tahun kalau balik raya kat m’sia jangan lupa datang raya umah aulya ok…. muarrrggggghhhh… sayang niesreena

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top