♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, January 15, 2008

Niesreena update

Dah lamaaaa sangat tak update cerita pasal Niesreena kan?

Hari ni genap usia Niesreena 1 tahun, 1 bulan, 1 minggu dan 3 hari. Sewaktu aku sedang sebuk menaip ni Niesreena sedang lena beradu di samping ayah Niesreena. Waktu-waktu macam ni lah baru aku boleh nak fokus untuk menulis sesuatu kat blog aku ni.

Ramai kengkawan yang tanya, “Niesreena dah pandai buat apa sekarang”, ”Niesreena dah pandai jalan?”… Niesreena dah boleh berjalan sejak usia dia 11 bulan lagi. Cepat kan? Memula tu aku risau gak sebab masa Niesreena gunakan walker, Niesreena jalan berjingkit-jingkit. Mungkin sebab walker tu berat so dia terpaksa tolak dengan hujung kaki dia. Sebab tu lama-lama Niesreena biasa berjalan berjingkit-jingkit, macam ballerina. Aku risau takut Niesreena lambat berjalan plak nanti. Tapi alhamdulillah, dalam usia Niesreena 11 bulan Niesreena dah boleh berjalan. Dan sekarang ni dah boleh berlari pun! Niesreena memang suka sangat dibawa berjalan kat sekitar kawasan rumah kitorang ni. Bila berjalan tak nak dipegang pulak tu! Siap berlari! Risau aku dibuatnya. Tapi seronok tengok Niesreena yang memang kelihatan seronok sangat bila berjalan sendiri.

Satu lagi keletah Niesreena ialah Niesreena sekarang ni suka sangat bercakap. Selalu sangat bercakap tapi baby language lah. Ntah hapa-hapa jer. Aku layan jer lah dia bercakap. Yang kelakar dan tak tahannya ialah bila Niesreena bercakap tu siap dengan angguk-angguk atau geleng-geleng kepala, kengkadang tu siap angkat-angkat tangan. Hehehhe… Setakat ni kalau dalam bahasa kiter, Niesreena hanya dah pandai cakap ‘nak’ dan ‘bird’. Bila Niesreena nak meminta sesuatu, Niesreena akan cakap “nak… nak…” sambil tangan Niesreena tunjuk ke arah benda yang dia nak tu. Tapi kalau aku buat tak tau jer dengan permintaan dia, dia akan tarik tangan aku ke tempat tu. Suka sakat Niesreena macam tu. J Dan bila nampak atau cari burung, Niesreena akan sebut “bird”. Hmmmm… bilalah nak pandai sebut “mama” dan “ayah” pulak ek?

Hmmmm… untuk pengetahuan kengkawan jugak, Niesreena sekarang ni tak takut dah dengan orang. Tak macam dulu lagi. Dulu takut sangat dengan orang. Orang tak sempat nak dokong, baru tengok jer dah menangis ketakutan. Tapi alhamdulillah sekarang ni dengan semua orang dia nak. Aku pun seronok tengok Niesreena bersosial dengan orang. Taklah asyik duduk bawak ketiak aku dan Neezam jer. Heheheheh…

Sejak beberapa minggu ni jugak Niesreena suka sangat mengigit orang. Aku dan Neezam lah mangsanya. Mungkin Niesreena nak tumbuh gigi lagi kot. Setakat ni Niesreena ada 7 batang gigi; 4 batang gigi atas dan 3 batang gigi bawah.

Niesreena jugak dah pandai turun katil dan sofa sendiri. Hasil usaha aku dan Neezam mengajarnya beberapa minggu ni. Hehehehehe… Tapi masih dalam pemerhatian lagilah. Seronok tengok Niesreena turun katil sendiri. Terkial-kial jer tapi berjaya jugak. Niesreena akan turunkan kaki dia dulu, then tersangkut kat tepi katil dan terus pijak ke lantai. Kelakar…

Favorite Niesreena yang aku tak suka ialah buat sepah, buat kerak, buat kotor… Geram betul! Pantang tengok almari terbuka mesti Niesreena akan keluarkan semua benda. Tak kiralah almari baju atau almari dapur. Nasib baik Niesreena masih tak pandai buka almari dapur sendiri. Kalau tak habis semua periuk belanga keluar. Kalau almari baju tu tak dapat diselamatkanlah. Memang Niesreena dah pandai bukak. Kalau tinggalkan Niesreena sorang-sorang dalam bilik beberapa saat jer tengok semua kain baju yang boleh dicapai dah bersepah-sepah. Kalau cermin almari atau kaca tv ni lagilah… Penuh dengan cap jari dan air liur Niesreena. Suka sangat pengang cermin dan kaca tv. Siap cium lagi tu! Sabar jer lah…

Niesreena ni semakin manja sekarang. Kalau jatuh sikit jer pun buat-buat nangis. Macamkan sakit sangat. Bukan nangis betul pun. Sajer jer berlakon. Ada sekali tu Niesreena terjatuh. Bukan jatuh betul pun. Just tersadung sikit. Then Niesreena mula nak menangis. Aku plak sajer menyorok tepi peti ais sebab aku tau kalau aku tengok dia jatuh mesti dia nangis. Then bila Niesreena tengok aku tak der, Niesreena tak jadi nangis tapi cari aku kat dapur. Bila nampak aku barulah mula buat-buat nangis. Ngader betul. Sekarang ni pun Niesreena suka sangat duduk atas pangku. Sampai lenguh kaki aku dibuatnya. Hai lah anak manja aku sorang tu…

Seronok cerita pasal Niesreena. Tak sedar dah panjang aku tulis. Dan tak sedar masa berlalu begitu pantas. Ok… Berhenti sampai sini dulu… Cooking time!

3 comments :

Sal said...

Paham ke dia nengok tv channel omputih tuh hehe..nanti dh terer leh ajar mia plak ye.

Tini said...

untunglaa mama niesreena tgk tv,blh buat keja
kalo aiman mmg suke tgk tv tp kejap2 berlari ke mommy
kadang tuh smpai tido baring kt dapur kalo kena time mommy masak

Mommy Sue said...

good girl la niesreena ni, nak dok sendiri main sendiri dpn tv, kalau lisya bleh la dok dpn tv tapi panjat sofa tu yg tak tahan tu sbb dia suka buat aksi stunt kan

re:bkn bz mama, tapi angin malas tgh melanda, byk senanya nak tulis tapi malas ya ampun , nanti la bila angin tu dah pegi mummy update la lisya the noti girl tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top