♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Wednesday, May 30, 2007

Cian anak mama :'(

Akhirnya… perkara yang aku takuti selama beberapa bulan ni terjadi. Pagi semalam sewaktu aku dan Neezam sedang bersarapan, Niesreena hampir jatuh katil!

Pagi tu Niesreena golek-golek atas katil. So, aku dan Neezam biarkan ajer Niesreena bergolek sementara kitorang bersarapan. Kitorang tak sangka Niesreena akan jatuh sebab aku letakkan Niesreena kat tengah-tengah katil dan Niesreena pun masih tak tau bergerak ke depan pun walaupun dah pandai meniarap. Niesreena cuma pandai bergerak arah jam atau lawan jam jer dan kalau dah meniarap Niesreena tak pandai nak terbaring semula. So, kitorang assumed Niesreena selamat main sorang-sorang atas katil.

Walau bagaimanapun, aku bersyukur sangat sebab di saat-saat Niesreena nak terjatuh, hati aku tergerak nak tengok Niesreena. Dan ketika aku sedang tengok, Niesreena memang betul-betul dah nak jatuh dan aku sempat sambut Niesreena daripada jatuh ke lantai. Ya Allah! Bersyukur sangat walaupun kepala lutut aku bengkak dan lebam sebab aku melutut nak menyambut Niesreena tadi. Sakit jugak…

Walaupun Niesreena tak jatuh ke lantai tapi Niesreena nangis kuat sangat. Mungkin Niesreena terkejut. Aku dan Neezam pun terkejut. Dada aku berdegup kuat sangat. Rasa nak nangis pun ada. Puas aku peluk-peluk dan cium-cium Niesreena lepas tu. Cian anak mama jatuh…

Petang tu, aku lepax-lepax dengan Niesreena atas katil. Aku tengok jer keletah Niesreena yang sebuk nak capai-capai barang yang ada atas katil. Semua benda nak dicapai. Dari berbaring, Niesreena meniarap. Seperti biasa, bila dah meniarap Niesreena akan berpusing samada ikut arah jam atau lawan arah jam. Paling-paling pun Niesreena akan berundur. Tetiba… tengah aku leka-leka ntah buat apa… aku tengok Niesreena terbaring semula dari keadaan meniarap. Cepat-cepat aku tarik Niesreena sebab aku sangka Niesreena nak jatuh katil lagi. Huahahahhahah… Fobia! Padahal aku dan Niesreena sama-sama kat tengah-tengah katil. Hehhehehe… Rupa-rupanya Niesreena dah pandai membaringkan dirinya semula daripada meniarap, new development. Kitorang baru tahu. Beberapa kali Niesreena buat macam tu petang semalam dan pagi ni.

Lepas nie kitorang akan lebih berhati-hati lagi dalam menjaga Niesreena. Tak sanggup aku tengok Niesreena nangis kuat-kuat macam semalam. Lepas nie kat katil kener bina ‘benteng pertahanan’ dengan bantal. Hahahahaha…

Monday, May 28, 2007

Selamat harijadi, abah!

Hari ni, 28hb Mei 2007, hari jadi abah yang ke-56. Awal-awal lagi aku, Neezam dan Niesreena dah poskan kad ucapan harijadi. Khas untuk abah! Dan kad tu sampai pada hari Sabtu yang lepas, 2 hari sebelum harijadi abah. Mesti abah tersenyum simpul jer terima kad yang tertulis ‘Happy Birthday, Grandfather’. Hehehehe… Tahun ni ialah tahun pertama abah menyambut harijadinya sebagai seorang atuk. Dah tua dah abah… ;p

Mencapai usia 56 tahun hari ni, sepatutnya abah menamatkan perkhidmatannya setelah 38 tahun berkhidmat sebagai pegawai polis. Tapi alhamdulillah, rezeki abah, khidmatnya sebagai Pengarah Pancaragam PDRM masih diperlukan. Maka akan sebuklah abah seperti biasa dengan tugas-tugas yang memang abah minat dari kecik…

Sempena harijadi abah ni, Julie, Neezam dan Niesreena ucapkan

Selamat Hari Jadi!

Semoga sentiasa dimurahkan rezeki dan dipanjangkan usia.

Dan tahniah kerana dapat meneruskan perkhidmatan…

Kitorang sayang kat abah!

Tuesday, May 15, 2007

Niesreena's new hobby

Pagi-pagi biler aku terbangun dari tidur aku tengok Niesreena dah bangun dan kusyuk memegang kedua belah kaki dia. Kusyuk sangat... Sekarang nie biler Niesreena terbaring sesorang, Niesreena suka pegang kaki. Tapi biler dia bosan... seperti biasa... Niesreena akan menjerit panggil mama dan ayah dia... Huwaaaaaaaaa....

Banyak lagi gambar Niesreena yang comel-comel kat fotopages aku. Meh lah singgah!

Sunday, May 13, 2007

Selamat Hari Ibu

Mother’s day! First time sambutan hari ibu untuk aku. Teruja bila ada jugak orang-orang tersayang yang mengucapkan ‘selamat hari ibu’ untuk aku. Tapi ada jugak ‘orang tu’ yang tak sudi mengucapkan ucapan ‘selamat hari ibu’ untuk aku sebab aku bukan mak dia katanya. Hmmmmm… macam tu ker? Ucapan ‘selamat hari ibu’ hanya untuk ibu sendiri ker? What ever… If that so, I really wish that Niesreena can talked and wish me ‘happy mother’s day’ or this day will doesn’t mean anything to me. Hahahhahahha…

Anyway, at the end of the day he at last wished me ‘happy mother’s day’ biler aku macam dah nak merajuk… Hahahhahaha… Aku nie memang kuat merajuk…

Hari ni, pepagi lagi aku dah call mak, ucapkan selamat hari ibu. Dengar suara mak yang tak berapa sehat hari ni buat aku sayu. Kalau aku ada di sisi mak sekarang mesti seronok. Aku nak peluk-peluk dan cium-cium mak. Rindu sangat kat mak!

Biler aku dan Neezam melayan kerenah Niesreena aku selalu terbayang, mungkin macam ni lah jugak macam mana mak dan abah melayan aku masa aku kecik-kecik dulu; sulung, tunggal dan tak der adik-adik lagi. Mesti mak dan abah sayang aku macam mana aku dan Neezam sayangkan Niesreena sekarang nie.

Biler dah jadi ibu nie… baru lah aku tahu dan sedar macam mana sukarnya mak dan abah membesarkan kitorang adik beradik. Masa aku lahir, mak masih muda lagi. Baru berusia 21 tahun. Biler mak 22 tahun, Joy plak lahir. Macam mana lah mak dalam usia yang muda tu menjaga aku dan Joy, sedangkan aku kengkadang rasa macam susah jer nak menjaga Niesreena. Bayangkan… mak lahirkan aku dan Joy secara caesarean. Sampai sekarang masih ada lagi parut kat perut mak. Parut caesarean dulu bukan macam sekarang. Parut caesarean kat perut aku nie tak sepanjang dan sekasar apa yang ada pada perut mak.

Biler usia Joy 4 bulan, abah bawak kitorang ke UK. Dan aku plak ke bumi Melbourne nie masa Niesreena berusia 2 bulan. Hampir sama perjalanan hidup kitorang ek. Mesti susah mak dan abah menjaga aku dan Joy masa kecik-kecik dulu kat negara orang tanpa bantuan ahli keluarga lain, sepertimana aku dan Neezam rasa penatnyer menjaga Niesreena.

Arrrrr… banyak sangat pengorbanan mak kalau nak diceritakan; dari aku kecik sampai ke besar sampai dah kahwin dan beranak. Memang banyak sangat pengorbanan mak terhadap keluarga dan aku adik-beradik…

Terima kasih mak!

Selamat hari ibu!

I luv you so much!

*First pic kat atas sekali tu, is a picture of me and my beloved emak. It was taken in 1981 when I was a few months old and my emak was 21 years young. She’s so young and lovely isn’t she? Now I’m wearing the same jade’s locket as she wearing in the picture and I wish to give the locket to Niesreena one day. Is my face same as Niesreena’s? Hmmmm...

Sunday, May 6, 2007

Niesreena dah 5 bulan!

Hari ni, 6hb Mei, usia Niesreena dah mencecah 5 bulan. Dah besar dah anak mama dan ayah nie. Rasa macam sekejap jer. Rasa macam baru jer keluar dari operation theater bersalinkan Niesreena. Alhamdulillah Niesreena seorang baby yang comel dan bijak. Niesreena cepat belajar benda baru. Makin besar makin banyak gelagat dan keletah dia.

Sekarang ni Niesreena dah kurang tidur siang sebab… dia nak mainnnnn jer. Kitorang yang penat nak melayan Niesreena. So, sebuk atau tak, terpaksa jugak kitorang meluangkan masa untuk melayan keletah Niesreena sebab Niesreena tak suka main sorang-sorang. Tapi paling tak tahan kalau Niesreena bangun tengah malam, pukul 3, 4 pagi minum susu then nak main. Niesreena akan panggil-panggil mama dan ayah. Jangan tak tahu… Niesreena dah pandai jerit kuat-kuat, mana tak terbangun kitorang dibuatnya.

Waktu minum susu pun suka main-main; kejap hisap susu then gelak-gelak then hisap balik then luah semula then nak isap lagi. Kengkadang nak marah jugak sebab habis susu terluah, comot-comot kat mulut Niesreena dan kengkadang tu sampai basah baju. Bila Niesreena main-main macam tu aku terpaksa tunggu (sebab pegang botol susu Niesreena) Niesreena minum susu dalam jangka masa yang lama. Fuuuhhhhh… Tak sabar nak tunggu Niesreena pandai pegang botol susu sendiri. Biler letak tangan Niesreena kat botol kengkadang tu Niesreena akan pegang botol tu jugak tapi sekejap jer.

Tabiat baru Niesreena sekarang ialah hisap jari, jari-jari… Hmmmm… kalau nak tahu, jari-jari Niesreena memang basah setiap masa. Hehehhehe… Yang kelakarnya biler dah masuk sumer jari-jari dalam mulut then nak masukkan sekali dengan tangan dia dan kengkadang tu dua-dua belah tangan nak masuk dalam mulut. Macamlah mulut dia yang comel tu besar sangat. Biler kitorang tarik tangan Niesreena, Niesreena akan buat lagi dan biler berkali-kali ditegah, Niesreena akan marah. Mulalah dia merengek…

Sejak dah pandai meniarap sendiri ni, Niesreena memang asyik nak meniarap jer. Pantang dibaringkan, sekejap jer Niesreena akan meniarap sendiri. Paling aku tak tahan biler nak tukar pampers dan bersihkan Niesreena. Bersungguh-sungguh Niesreena nak meniarap. Aku baringkan, Niesreena meniarap balik… Fuhhhh… penat! Macam-macam cara aku buat untuk tarik perhatian Niesreena supaya sentiasa baring, tapi Niesreena kurang berminat. Huahahhahaha… So, waktu membersihkan Niesreena adalah waktu ‘berperang’ kitorang!

Ish… macam-macam… penat gak layan Niesreena tapi seronok! Memang seronoklah ada baby! Bersyukur sangat sebab diberi peluang olehNya untuk menjadi emak.

Niesreena sayang…

Happie 5 months old!!!

Semoga membesar dengan sehat, ceria dan bijak serta menjadi anak yang solehah hendaknya… Amin…

Jangan lupa lawat fotopages kitorang untuk tengok lebih banyak lagi Niesreena’s comey-comey pics kat fotopages aku ok!

Tuesday, May 1, 2007

Kisah baby Alesha Abriza

Dah lama aku tak update blog. Antara beberapa sebabnya ialah tak der benda sangat nak citer a.k.a ada citer tapi tak per lah, dan aku sangat-sangat bz. Muahahhahaha… I’m the bziest housewife! Walaupun duduk kat rumah 24 jam tapi ada jer benda nak buat. Jarang-jarang jugak nak dapat surf internet dan chatting dengan kengkawan. So biler ada peluang akan aku cuba manfaatkan betul-betul.

Beberapa malam yang lepas aku tak boleh tidur. Neezam dan Niesreena dah lama beradu. Aku plak dah tak tau nak surf apa lagi kat internet ni. So aku surf laman-laman fotopages orang. Aku just klik dari satu link ke satu link sehingga aku terjumpa fotopages yang satu ni >> http://viruspadu.fotopages.com. Dan kat sini aku nak kongsi pengalaman dan ketabahan sepasang suami isteri ni dengan korang, pembaca blog aku.

Aku view dari laman pertama fotopages ni. Bermula dengan wajah gembira ibu yang sedang mengandung setelah 2 tahun mendirikan rumahtangga. Then baby comelnya dilahirkan dan diberi nama Alesha Abriza. Ditakdirkan Allah swt, baby Alesha nie sakit. Dan bermula perjalanan cerita baby Alesha. Aku sedih sangat baca coretan ibu dan ayah baby Alesha ni. Diorang selalu berdoa dan meminta pembaca blog diorang mendoakan baby Alesha sehat. Baby Alesha keluar masuk hospital sejak 2 hari dilahirkan sebab sakit. Bermula dengan sakit kuning dan kemudian jangkitan kuman kat paru-paru. Dalam fotopages ni memang banyak gambar-gambar baby Alesha yang comel. Tapi kesian tengok gambar-gambarnya yang kebanyakkannya baby Alesha dalam keadaan penuh dengan tiub-tiub pada badan terbaring dalam incubator. Dari hari ke sehari baby Alesha bertarung untuk hidup sehingga ke hari 150 baby Alesha berada di dunia akhirnya baby Alesha pergi menghadap Illahi.

Ya Allah! Sedih sangat. Bergenang air mata aku membaca blog tu, lebih-lebih lagi bila baca coretan ayah baby Alesha di saat-saat baby Alesha menghembuskan nafasnya yang terakhir…

Sekarang ni rasanya dah hampir setahun baby Alesha meninggal dunia dan kedua ibu bapa baby Alesha pun dah dapat baby baru pada bulan lepas. Dan aku doakan semoga baby baru diorang yang diberi nama Annisa Abriza berada dalam keadaan yang sehat walaupun ada tanda-tanda kuning.

Malam tu, lepas baca fotopages tentang baby Alesha, aku terus tutup pc dan baring di sisi baby Niesreena yang sedang tidur. Aku tatap wajah Niesreena lama-lama tapi rasa tak puas, kemudian aku kucup dahi Niesreena. Comel sangat anak mama ni…

Bersyukur ke hadrat Allah swt kerana menganugerahkan aku seorang bayi yang sehat dan comel serta suami yang baik.

Bersyukur ke hadrat Allah swt kerana memudahkan segala urusan kehidupan kitorang dan jauh daripada segala penderitaan dan kesedihan.

Bersyukur ke hadrat Allah swt kerana orang-orang yang aku cintai dan sayangi masih ada di samping aku.

Dan aku akan terus berdoa kepada Allah swt agar selalu mencurahi nikmat dan rahmat ke atas kehidupan kami sekeluarga. Sesungguhnya Dialah yang berkuasa diatas segalanya…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top