♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, October 31, 2006

5, 4, 3, 2, 1…

Minggu ni kandungan aku berusia 35 minggu. Ni bermaksud aku ada 5 minggu jer lagi membuncit cam ni. Sejak kandungan masuk 8 bulan lagi, baby sangat-sangat aktif bergerak, tak kire masa; siang, malam, pagi, petang. Tapi kalau aku tengah naik kenderaan bergerak dan sedang berbaring lagi dasyat baby bergerak. Rasa macam nak koyak perut aku ni, rasa macam baby nak keluar ikut pusat jer. Hehehehehe…

Benjolan kat perut plak memang selalu appear; tiap-tiap hari! Rasa keras jer. Biler aku usap-usap, dia hilang jap, then appear balik kat bahagian lain.

Biler baby bergerak-gerak rasa geli sangat, kengkadang rasa senak gak perut, then rasa penat dan letih sangat melayan baby bergerak.

Ramai kengkawan tanyer, “aper perasaan dah nak bersalin ni?” Jawapan… hmmm… entahlah ek… bercampur aduk… Kengkadang rasa tak sabar nak bersalin, tapi kengkadang tu rasa cam tak nak bagi baby kuar. Hehehhehehe…

Aku rasa seronok mengandung… Tengok perut makin lama makin membesar dan membesar, rasa baby bergerak-gerak dalam perut, asik beli dan pakai baju baru a.k.a baju ngandung lah tu, Neezam pun layan aku cam permaisuri, sayang pun lebih-lebih lagi :). Actually bukan Neezam jer, tapi ramai lagi orang sekeliling aku yang nampak lebih mengambil berat tentang diri aku yang tengah sarat ni; mak, abah, mertua, adik-adik, saudara mara dan kengkawan. Tapi hubby mestilah yang teristimewakan? Seronok tau! Perasaan yang tak buleh digambarkan. Memang seronok sangat mengandung.

Kengkadang tu walaupun aku seorang diri, aku tetap rasa ada orang yang menemani aku (my baby in my tummy, of course!). Walaupun baby tak kuar lagi, tapi rasa sayang sangat kat baby. Biler baby lama tak bergerak rasa risau sangat, tapi biler baby tak berhenti bergerak-gerak… pun rasa risau gak. Hehehehheeh… cam ner ek? Bengong betul aku ni…

Walau aper pun, dalam seronok-seronok mengandung ni, rasa tak seronok pun ada gak. Lebih-lebih lagi sebab nak menanggung sakit, pening, loya-loya, muntah-muntah sebab ngandung ni. Badan pun cepat rasa letih, belakang badan cepat rasa lenguh dan sakit, kengkadang kaki tetiba jer cramp. Eeeee… tak sanggup! Kengkadang tu biler baby terover aktif pun rasa penat gak, perut rasa geli ngilu gitu, tidur pun tak lena.

Pendek kata apa yang terjadi semuanya ada pro dan kontra, ada yang best dan ada yang tak. Pengalaman orang mengandung biasanyer sama jer, cuma bergantung pada penerimaan memasing. Bagi aku mengandung memang best! Cuma aku takut sangat nak berdepan time bersalin nanti. Camner lah rasanyer nanti ek? Kengkadang tu aku surfed internet pasal bersalin. Aku gak suka tengok citer ‘A Baby Story’ setiap Rabu jam 7 malam kat Ntv7 tu. Tengok diorang sumer bersalin samada secara normal atau cesar cam senang jer. Tapi mesti sakit kan? Ye lah… sakit bersalin adalah kesakitan kedua yang paling sakit selepas mati. Tapi ramai kengkawan cakap, walau sesakit mana pun, biler dah tengok muka baby tu nanti, hilang terus rasa sakit tu. Insya Allah…

1 comment :

Khairunneezam aka laki kau said...

PERMAISURI…..????
PERAHSANNYA LAH BUDAK NI.
NI, NI BINI SAPE NI?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top