♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, October 31, 2006

5, 4, 3, 2, 1…

Minggu ni kandungan aku berusia 35 minggu. Ni bermaksud aku ada 5 minggu jer lagi membuncit cam ni. Sejak kandungan masuk 8 bulan lagi, baby sangat-sangat aktif bergerak, tak kire masa; siang, malam, pagi, petang. Tapi kalau aku tengah naik kenderaan bergerak dan sedang berbaring lagi dasyat baby bergerak. Rasa macam nak koyak perut aku ni, rasa macam baby nak keluar ikut pusat jer. Hehehehehe…

Benjolan kat perut plak memang selalu appear; tiap-tiap hari! Rasa keras jer. Biler aku usap-usap, dia hilang jap, then appear balik kat bahagian lain.

Biler baby bergerak-gerak rasa geli sangat, kengkadang rasa senak gak perut, then rasa penat dan letih sangat melayan baby bergerak.

Ramai kengkawan tanyer, “aper perasaan dah nak bersalin ni?” Jawapan… hmmm… entahlah ek… bercampur aduk… Kengkadang rasa tak sabar nak bersalin, tapi kengkadang tu rasa cam tak nak bagi baby kuar. Hehehhehehe…

Aku rasa seronok mengandung… Tengok perut makin lama makin membesar dan membesar, rasa baby bergerak-gerak dalam perut, asik beli dan pakai baju baru a.k.a baju ngandung lah tu, Neezam pun layan aku cam permaisuri, sayang pun lebih-lebih lagi :). Actually bukan Neezam jer, tapi ramai lagi orang sekeliling aku yang nampak lebih mengambil berat tentang diri aku yang tengah sarat ni; mak, abah, mertua, adik-adik, saudara mara dan kengkawan. Tapi hubby mestilah yang teristimewakan? Seronok tau! Perasaan yang tak buleh digambarkan. Memang seronok sangat mengandung.

Kengkadang tu walaupun aku seorang diri, aku tetap rasa ada orang yang menemani aku (my baby in my tummy, of course!). Walaupun baby tak kuar lagi, tapi rasa sayang sangat kat baby. Biler baby lama tak bergerak rasa risau sangat, tapi biler baby tak berhenti bergerak-gerak… pun rasa risau gak. Hehehehheeh… cam ner ek? Bengong betul aku ni…

Walau aper pun, dalam seronok-seronok mengandung ni, rasa tak seronok pun ada gak. Lebih-lebih lagi sebab nak menanggung sakit, pening, loya-loya, muntah-muntah sebab ngandung ni. Badan pun cepat rasa letih, belakang badan cepat rasa lenguh dan sakit, kengkadang kaki tetiba jer cramp. Eeeee… tak sanggup! Kengkadang tu biler baby terover aktif pun rasa penat gak, perut rasa geli ngilu gitu, tidur pun tak lena.

Pendek kata apa yang terjadi semuanya ada pro dan kontra, ada yang best dan ada yang tak. Pengalaman orang mengandung biasanyer sama jer, cuma bergantung pada penerimaan memasing. Bagi aku mengandung memang best! Cuma aku takut sangat nak berdepan time bersalin nanti. Camner lah rasanyer nanti ek? Kengkadang tu aku surfed internet pasal bersalin. Aku gak suka tengok citer ‘A Baby Story’ setiap Rabu jam 7 malam kat Ntv7 tu. Tengok diorang sumer bersalin samada secara normal atau cesar cam senang jer. Tapi mesti sakit kan? Ye lah… sakit bersalin adalah kesakitan kedua yang paling sakit selepas mati. Tapi ramai kengkawan cakap, walau sesakit mana pun, biler dah tengok muka baby tu nanti, hilang terus rasa sakit tu. Insya Allah…

Sunday, October 29, 2006

My Hari Raya

Seriously! I’m still in hari raya mood! Tak ada lagi mood untuk bekerja. Aaarrrgggghhhh… Malasnyer rasa nak kerjaaaa! Lebih-lebih lagi biler radio masih lagi banyak mendendangkan lagu-lagu raya. Kat opis pun ada kuih raya. Ramai kengkawan pakai baju raya. Sumer dok cerita pasal hari raya. Raya… raya… raya… Seronoknyer raya, sebab tak kerja… Hehehehhe…

Tahun ni pengalaman pertama aku beraya tanpa mak abah dan adik beradik aku di sisi. Sedih woooo…

Selepas solat subuh 29hb Ramadhan yang lepas, aku dan Neezam terus berangkat balik ke Segamat, rumah famili mertua ku. Rasa sedih sangat biler nak berangkat. Famili aku pun nampak sedih. Aku… mestilah sedih. Tapi maintain tak nak nangis. Konooooon… Tapi… biler dah kuar jer dari kawasan perumahan aku, aku rasa sedih dan syahdu sangat. Terus bersms ngan adik. Kata adik, mak nangis. Arrrggghhhh… sedihnyer… aku terus nangis. Tak malu dah ngan Neezam yang slamba driving.

Neezam nakal betul… Dia lagi nak nyanyi lagu raya syahdu-syahdu waktu tu. Buat aku lagi kuat melalak. Nakal betul! Beberapa ketika lepas tu barulah nak comfortkan aku yang tengah kesedihan. Nasib baik Neezam paham perasaan aku. Dia tak marah, tapi terus comfortkan aku sampai hilang rasa sedih dan pilu. Huhuhuhuhu…

Sampai kat Segamat, famili mertua tengah sibuk bersihkan pokok-pokok kat laman rumah. Lepas berbuka puasa kitorang bertolak pulak ke rumah atok kat Batu Pahat. Sampai kat Batu Pahat kul 12, sumer orang dah tidur. Lepas berborak jap, aku pun tidur. Neezam plak sebuk mengrefreshkan teknik membuat ketupatnyer. Kul 1 lebih baru siap sebijik ketupat. Dah tu sebuk kejut aku yang tengah mamai demi nak menunjukkan ketupat sebijiknyer yang telah berjaya disiapkan dalam masa sejam tu. Hehehehehe…

Keesokkan harinyer adalah hari terakhir puasa. Sempatlah aku merasa berpuasa kat Batu Pahat. Lepas sahur, sumer saudara mara sebuk kat dapur untuk sediakan juadah hari raya.

Sepanjang hidup aku, aku tak pernah buat ketupat. Tapi biler dah kusyuk sangat tengok orang buat ketupat, aku pun try. Dan hasilnyer?! Aku berjaya menyiapkan ketupat aku dengan sekali cuba. Seronok dan bangga betul! Dan aku terus tolong diorang menghabiskan daun-daun kelapa tu untuk dibuat ketupat. Berbeza dengan kat kampung aku, kat kampung Neezam ni diorang sediakan makanan hari raya sehari sebelum hari raya. Malam tu biler berbuka puasa, ketupat dah dihidangkan dengan lauk-pauknyer sekali.

Kalau kat kampung aku, pepagi raya tu baru kitorang sediakan juadah special hari raya. So pagi raya barulah makan hidangan ketupat rendang. Lauk pauk yang dihidangkan pun jauh berbeza dengan kat kampung aku. Yang sama mungkin cuma sambal goreng. Maklumlah, kami orang jawa. Kalau kat kampung aku, ada rendang tok dan kuah lodeh tapi kat sini tak der. Masakan diorang berbeza, tapi tetap sedap.

Pagi raya, di saat semua orang dah siap-siap dengan pakaian beraya dan orang lelaki dah balik dari sembahyang raya, aku terperuk sekejap kat bilik. Nangis di sisi Neezam… Terasa syahdu dan hiba sebab tak der mak abah dan adik-adik di sisi. Jauh daripada kebiasaan aku.

Biler call abah suara aku susah nak kuar. Nangis lagi teruks. Hehehehehe… teruk betul aku ek. Abah gelak jer. Famili aku dah kat Tapah Road. Sumer tengah sibuk beraya. Ramai saudara mara tanyerkan aku. Sempat gak aku bercakap dengan mak abah n adik-adik; mengucapkan slamat hari raya dan mohon maaf zahir dan batin. Sempat gak diorang gelakkan aku sebab menangis walaupun diorang pun sedih sebab aku tak beraya dengan diorang.

Letak jer talipon, makcik Neezam, cik Nah, kebetulan masuk kat bilik. Habis dia nampak air mata dan air hidung aku yang bercucuran jatuh meleleh-leleh tu. Kantoi… Hehehehhe… Tapi kata cik Nah, dia sendiri walaupun dah kahwin bertahun-tahun, dia tetap menangis biler tak beraya dengan famili sendiri. Heheheheheh… so, ok lah tu…

Sepanjang hari raya pertama tu kitorang asyik berjalan jer. Walaupun petang tu hujan lebat, sikit pun tak membantutkan trip hari raya kitorang melawat saudara mara. Penat tapi seronok! Semua famili members joined the trip. Ramai giler! Seronoklah!

Malamnyer tu plak, ada buat bbq kat rumah atok; ada ayam, ikan, sotong, udang bakar. Sedap dan seronok betul. Terasa betul kemeriahan beraya kat kampung dan kemesraan di antara saudara mara. So, first impression aku meleset; saudara mara Neezam tak lah sombong-sombong pun. Malah diorang mesra, sporting dan asyik bergelak ketawa jer. Best lah! Malam tu lepas selesai bbq. Aku dan famili Neezam berangkat balik ke Segamat…

Aku dan hubby balik ke KL hari Sabtu pagi dari Nilai. Semalam (Ahad) aku dan Neezam beraya kat rumah saudara-mara aku sekitar KL, Selangor. Aku tak sempat nak ke Tapah Road lagi. Insya Allah… hujung minggu ni aku akan gi melawat saudara mara kat Perak plak. Walaupun aku dah sarat, tapi aku masih lagi nak berjalan. Takut lepas ni dah tak sempat dan sibuk dengan persediaan menyambut baby, berpantang dan persediaan untuk meninggalkan Malaysia. Huhuhuhuhuhu… Kalau tak gi sekarang, entah biler plak lagi nak jumpa saudara mara ek… 3 tahun lagi? Lama tu…

So, pengalaman hari raya aku tahun ni memang berbeza dengan tahun-tahun sebelum ni. Sekarang aku bergelar isteri. So, kenalah biasakan berhari raya tanpa famili aku, kenalah beraya dengan famili hubby. Hari raya akan datang (entah tahun bilerlah agaknyer…) giliran beraya kat rumah famili aku plak. Nak tengok Neezam plak melalak. Hehehehehe… Apapun, aku rasa raya kali ni memang sronok, lebih-lebih lagi sebab Neezam sentiasa berada di sisi aku; setiap detik, setiap saat…

Tuesday, October 17, 2006

Salam Aidilfitri

Assalamualaikum wbt…


Selamat Hari Raya Aidilfitri

Mohon Maaf Zahir & Batin

di atas segala kesilapan & kekurangan

***


Sekarang lagu raya asyik berkumandang jer kat memana; radio, tv, shopping complex, etc… Best! Menambahkan lagi mood nak beraya dan memerosotkan lagi mood untuk bekerja. Hehehehhehe…

Hari ni 25 Ramadhan, ada 5 hari jer lagi untuk berpuasa. Alhamdulillah aku tak ponteng lagi puasa walaupun ada beberapa halangan yang aku tempuhi masa berpuasa ni; muntah-muntahlah, sakit perutlah, pening kepalalah, memacam… Kalau ponteng nanti malas plak ganti puasa. Biasanyer berpuasa masa bukan bulan puasa lebih besar cabaran dan dugaannyer. Maklumlah… setan-setan dah terlepas. Hehehhehehe…

Dah dekat nak raya ni jemputan jamuan berbuka puasa pun banyak. Semalam jer Neezam ada 2 jemputan dan aku 1 jemputan. Akhirnyer terpaksa korban 2 antara jemputan tu. Kitorang ke majlis berbuka puasa yang dianjurkan oleh pihak asrama Neezam pernah jadi felo dulu sebab tempat berbuka puasa dia cam grand jer. Hehehehehe… Ok lah. Not bad makanan dia; sedap-sedap dan variety. Dan yang paling best, antara 10 cabutan bertuah yang ada, kitorang dapat 2; sorang satu lah tu. Kata diorang rezeki anak. Alhamdulillah…

Seriusly aku berdebar-debar nak menunggukan 1 Syawal. Sebab tahun ni, pertama kali aku akan beraya dengan famili mertua aku. Balik ke kampung ayah mertua aku kat Batu Pahat. Beraya dengan atok-atok, makcik pakcik dan sepupu-sepupu yang baru aku kenal atau mungkin aku tak kenal langsung. Can ner lah nanti ek? Bleh ker aku terima diorang dan bleh ker diorang terima aku? Aku just jumpa sedara mara Neezam reramai masa majlis kahwin kitorang jer dulu. Selalunyer first expression aku pada seseorang adalah negative, sebab aku memang seorang negative thinker. Serious! Tak tau lah can ner nanti. Neezam selalu kata, beraya kat Batu Pahat meriah. Maklumlah, pakcik dan makcik dia ramai dan biasanyer diorang sumer memang akan balik beraya kat kampung. Malam raya pakcik makcik sebuk buat ketupat, masak-masak dan bebudak sebuk main mercun. Hmmmm…

Tahun ni jugak budget beraya lebih sikit. Pikir nak bagi duit raya kat adik-adik dan adik-adik ipar, anak-anak buah dan sepupu-sepupu kecik-kecik yang berderet-deret tu. Dalam cuti raya seminggu ni jugak kalau ada rezeki aku dan Neezam akan buat de tour de sedara-mara kedua-dua belah pihak; mungkin akan sampai ke Tapah dan turun ke JB. Insya Allah. Hmmmmm… Duit minyak dan toll lagi ek? Banyaknyer belanja… Tapi kener jalan jugak! Pas ni takut tiga tahun tak raya kat sini. So, biler lagi nak jumpa kan?

Apa-apa pun aku harap aku akan dapat merasai kemeriah beraya tahun ni. Walaupun aku akan melalak di pagi raya sebab berjauhan dengan keluarga tersayang tapi aku tetap bernasib baik sebab dapat beraya di samping suami tercinta…

Wednesday, October 4, 2006

Baby’s shopping!

Kandungan aku dah masuk 31 minggu. Kata Adah, dalam waktu-waktu cam ni biler-biler masa jer bleh terberanak. Aku sepatutnya dah buat serba sedikit persiapan dan kelengkapan bersalin. Kata-kata Adah tu sedikit sebanyak buat aku cuak gak. Ye lah… aku masih tak buat aper-aper persiapan pun untuk menyambut baby girl aku. Kalaulah aku terberanak, gamaknyer berbalut kain batik jer lah baby aku nanti. Hehehehhe… Biler Adah dah kata cam tu, baru lah aku dan Neezam sebuk nak gi shopping bebarang baby.

Hari Sabtu yang lepas aku dan Neezam sempat shopping sesikit bebarang baby; baju, sarung tangan dan kaki, lampin, botol susu dan lelain lagi. Seronok shopping! Bebarang baby sumer comey-comey. Macam nak beli sumer jer. Kengkadang tu biler tengok kelengkapan baby yang lain, aku dan Neezam jadi konpius samada barang tu perlu ke idak. Kang beli kang takut tak guna plak, kalau tak beli kang takut benda tu perlu plak. Maklumlah… kami budak baru belajar. Hehehhehe… Aku rasa satu hari aku kener ajak mak shopping sekali ngan kitorang, baru tahu aper yang perlu dibeli dan apa yang tak perlu untuk newborn baby. Betul tak?

Tuesday, October 3, 2006

Puasa & Raya

Hari ni masuk hari ke 11 Ramadhan. Alhamdulillah aku masih belum skip puasa pun. Dalam bulan puasa ni jer 2 kali aku muntah, tapi masih dapat bertahan untuk berpuasa.

Tahun ni first time aku bangun sediakan makanan sahur untuk hubby. Pukul 4 pagi lagi dah bangun. Aku ni buat kerja lambat. Kang bangun pukul 4.30 alamatnyer sampai imsak lah tak siap serve. Hehehhehe…

Sebelum ni aku rasa cam tak yakin jer aku bleh buat sumer tu. Maklumlah… sebelum ni mak yang siapkan sumer, aku just tolong sikit-sikit jer. Tapi biler dah jadi tanggungjawab aku, alhamdulillah, setakat ni tak pernah skip sahur lagi. Malah aku rasa seronok plak sebab mampu buat sumer tu. Walau cam ner pun aku bersyukur sangat sebab dapat hubby sebaik Neezam. Neezam akan bangun jugak tolong aku sediakan makanan sahur walaupun aku tak nak dia tolong. Kalau bleh aku just nak kejut dia biler semuanyer dah terhidang. Tapi Neezam akan bangun biler dengar aku klentang kletung wat kerja kat dapur dan sama-sama mengemas biler selesai bersahur. Bahkan aku plak dia suruh tidur dan dia nak siapkan sumer kerja mengemas. Ada ker patut? Tak patuuuuutttt…

Aku akan balik berbuka dengan Neezam setiap hari Rabu, Jumaat dan hujung minggu jer sebab hari-hari lainnyer Neezam ada kelas dari pukul 5 sampai pukul 7 petang. Kata Neezam, kalau aku balik Nilai gak waktu dia ada kelas, aku akan lebih menyusahkan dia. Cedih betul! Tapi aku paham maksud Neezam; dia tak dapat nak amek aku biler aku sampai kat stesen komuter kul 5.30 petang.

Hari pertama berbuka kat Nilai, aku dan Neezam rancang untuk beli jer makanan berbuka. Tapi… Ya Allah! Lauk pauk yang siap masak mahal sangat! Tobat nak beli lagi! Sejak daripada tu walau selewat mana pun aku sampai kat Nilai, aku akan pastikan aku masak sendiri juadah berbuka. Lebih berbaloi! Lebih sedap! Hehehehehe…

First Ramadhan yang lepas, aku dan Neezam berpuasa kat Segamat. First time berpuasa kat rumah mertua. Bangun pukul 4 pagi untuk sediakan makanan sahur. Tapi waktu berbuka yang paling best! Pukul 4.45 petang lagi dah kuar gi pasar ramadhan. Ayah mertua aku bawak kitorang ronda-ronda sekitar Segamat. Memang best. Macam-macam kitorang beli, macam puasa sehari tu jer. Harga makanan pun berpatutan. Tak lah mahal sangat macam kat Nilai!

Lebih kurang 3 minggu lagi kener puasa. Mak abah dah tanyer aku akan beraya kat mana tahun ni. Aku tahu… kalau bleh diorang nak aku beraya dengan diorang, aku pun cam tu gak, nak beraya ngan diorang dan adik-adik. Aku serba salah nak cakap. Kalau ikutkan, aku dan Neezam bercadang untuk beraya kat kampung Neezam tahun ni sebab raya haji yang lepas Neezam beraya kat rumah aku.

Semalam mak tanyer lagi, aku pun bagitau yang tahun ni aku akan beraya kat rumah atok Neezam kat Batu Pahat. Maybe hari raya pertama dan kedua kat Johor. Hari raya ketiga aku nak balik KL. Mak terdiam sekejap. Aku cakap ngan mak lagi, “tapi Deepavali kitorang sambut kat KL, mak jangan risau”. Mak tersenyum, terus tukar citer pasal muruku. Abah pernah bagitau aku, tahun ni diorang macam biasa akan balik beraya kat kampung abah. Satu-satunyer kampung aku kat Tapah Road nun, satu-satunyer opah yang aku ada. Abah kata, kalau aku tak dapat balik beraya kat kampung masa hari raya pertama, abah nak aku dan Neezam gi jenguk gak opah dan sedara mara lain dalam cuti raya ni. Maklumlah… mungkin tahun depan, depan dan depan lagi mungkin tak dapat nak beraya sesamer sebab ikut Neezam ke Melbourne. Waaaaaaaa… sedih. Bleh ker aku ni beraya kat tempat lain? Tanpa mak n abah n adik-adik? Aku takut aku melalak jer hari raya pertama nanti…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top