♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Thursday, September 21, 2006

Selamat Berpuasa!

Selamat berpuasa kepada semua kengkawan.

Semoga Ramadhan kali ni akan membawa sejuta rahmat dan keinsafan untuk kite semua.

* * * * *


Hari Ahad ni umat Islam seluruh dunia akan mula berpuasa. Insya Allah tahun ni aku akan menyambut 1 Ramadhan kat rumah mertua aku kat Segamat. First time nak sambut poser dengan diorang. Malam ni kitorang akan bertolak balik ke sana.

Tahun ni juga pertama kali aku akan menyambut puasa dan hari raya sebagai seorang isteri. Insya Allah tahun depan sebagai ibu plak kan. Bagi aku tanggungjawab aku tahun ni memang besar. Maksud aku, dalam bulan posa ni. Kalau dulu, duduk ngan mak abah, sekurang-kurangnyer ada mak yang akan bertanggungjawab untuk sediakan juadah bersahur dan berbuka. Aku just tolong sikit-sikit jer. Kengkadang tu sumer makanan mak dah sediakan. Aku just tinggal makan jer. Tapi tahun ni tanggungjawab aku plak untuk sediakan juadah berbuka dan bersahur untuk suami tercinta.

Kengkadang tu biler piker-pikir pasal hal ni aku excited gak. Aku rasa aku bleh buat sumer tu. Insya Allah. Tapi takut gak kalau aku tak mampu lakukan; takut terlajak tidur, tak sahur plak aku dan Neezam. Hehehehehe… kalau berbuka mungkin tak der masalah. Atau mungkin jugak nanti Neezam plak yang terpaksa bersusah-susah sediakan makanan bersahur, aku just bangun makan jer. Heeeeee… kejam plak rasanyer. Hehehehehhehe… Tak patut…

Kalau ikutkan plan aku, aku nak balik tinggal kat Nilai di samping Neezam sepanjang bulan Ramadhan ni. Ye lah… takkan nak biarkan Neezam berbuka dan bersahur sesorang. Cian dia… Waaaaaa… tak sanggup! Lagipun office hour aku sepanjang bulan Ramadhan ni ialah dari kul 8.30 pagi sampai kul 4 petang jer. So aku rasa tak der masalah untuk aku balik ke Nilai. Kalau kuar pukul 4, kul 5.30 dah buleh sampai kat Nilai. Masih sempat untuk sediakan juadah berbuka; samada masak atau ‘tunjuk’ jer. Tapi masalahnyer… Neezam ada kelas plak pukul 5 sampai 7 setiap hari Senin, Slasa dan Khamis. So, cam ner ek? Kalau Neezam ada kelas then saper nak amek aku biler aku sampai kat stesen Nilai nanti. Puas gak aku piker can ner lah nak selesaikan masalah ni. Kecuali kalau Neezam tukar waktu kelas dia then baru bleh selesai masalah. Kalau ikut aku, aku nak jalan jer dari stesen Nilai tu ke rumah. Tapi Neezam tak kasi. So can ner ek?

Waaaaa… sedih… Buat masa ni Neezam memutuskan supaya aku balik KL cam biasa; weekdays kat KL n weekends kat Nilai. Hari Rabu bleh lah aku balik Nilai untuk berbuka bersama. Ciannyer dia. Tak sanggup betul tinggalkan Neezam berbuka dan bersahur sorang-sorang. Ciannyerrrrr… Waaaaaa…

Can ner?!

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top