♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Thursday, September 21, 2006

Selamat Berpuasa!

Selamat berpuasa kepada semua kengkawan.

Semoga Ramadhan kali ni akan membawa sejuta rahmat dan keinsafan untuk kite semua.

* * * * *


Hari Ahad ni umat Islam seluruh dunia akan mula berpuasa. Insya Allah tahun ni aku akan menyambut 1 Ramadhan kat rumah mertua aku kat Segamat. First time nak sambut poser dengan diorang. Malam ni kitorang akan bertolak balik ke sana.

Tahun ni juga pertama kali aku akan menyambut puasa dan hari raya sebagai seorang isteri. Insya Allah tahun depan sebagai ibu plak kan. Bagi aku tanggungjawab aku tahun ni memang besar. Maksud aku, dalam bulan posa ni. Kalau dulu, duduk ngan mak abah, sekurang-kurangnyer ada mak yang akan bertanggungjawab untuk sediakan juadah bersahur dan berbuka. Aku just tolong sikit-sikit jer. Kengkadang tu sumer makanan mak dah sediakan. Aku just tinggal makan jer. Tapi tahun ni tanggungjawab aku plak untuk sediakan juadah berbuka dan bersahur untuk suami tercinta.

Kengkadang tu biler piker-pikir pasal hal ni aku excited gak. Aku rasa aku bleh buat sumer tu. Insya Allah. Tapi takut gak kalau aku tak mampu lakukan; takut terlajak tidur, tak sahur plak aku dan Neezam. Hehehehehe… kalau berbuka mungkin tak der masalah. Atau mungkin jugak nanti Neezam plak yang terpaksa bersusah-susah sediakan makanan bersahur, aku just bangun makan jer. Heeeeee… kejam plak rasanyer. Hehehehehhehe… Tak patut…

Kalau ikutkan plan aku, aku nak balik tinggal kat Nilai di samping Neezam sepanjang bulan Ramadhan ni. Ye lah… takkan nak biarkan Neezam berbuka dan bersahur sesorang. Cian dia… Waaaaaa… tak sanggup! Lagipun office hour aku sepanjang bulan Ramadhan ni ialah dari kul 8.30 pagi sampai kul 4 petang jer. So aku rasa tak der masalah untuk aku balik ke Nilai. Kalau kuar pukul 4, kul 5.30 dah buleh sampai kat Nilai. Masih sempat untuk sediakan juadah berbuka; samada masak atau ‘tunjuk’ jer. Tapi masalahnyer… Neezam ada kelas plak pukul 5 sampai 7 setiap hari Senin, Slasa dan Khamis. So, cam ner ek? Kalau Neezam ada kelas then saper nak amek aku biler aku sampai kat stesen Nilai nanti. Puas gak aku piker can ner lah nak selesaikan masalah ni. Kecuali kalau Neezam tukar waktu kelas dia then baru bleh selesai masalah. Kalau ikut aku, aku nak jalan jer dari stesen Nilai tu ke rumah. Tapi Neezam tak kasi. So can ner ek?

Waaaaa… sedih… Buat masa ni Neezam memutuskan supaya aku balik KL cam biasa; weekdays kat KL n weekends kat Nilai. Hari Rabu bleh lah aku balik Nilai untuk berbuka bersama. Ciannyer dia. Tak sanggup betul tinggalkan Neezam berbuka dan bersahur sorang-sorang. Ciannyerrrrr… Waaaaaa…

Can ner?!

Tuesday, September 19, 2006

The moody blues

Semalam aku gi scan lagi; untuk yang keempat kalinyer… Tujuan utama gi scan ni sebenarnyer adalah untuk tengok uri aku. Sebab sebelum ni uri aku berada kat bawah baby. Kalau uri aku masih berada kat bawah, mungkin aku tak kan boleh bersalin normal.

Macam biasa, waktu doctor scanning, Neezam akan berada di samping aku untuk tengok keadaan aku dan baby. Sebelum memeriksa uri aku, aku mintak doctor periksa jantina baby kitorang dulu. Telek punyer telek, scan punyer scan, akhirnya doctor mengesahkan aku mengandungkan baby girl! Seronok betul biler tahu jantina baby. Walaupun ramai orang memang menjangkakan aku mengandungkan baby girl, tapi pengesahan dari doctor membuatkan aku dan Neezam lebih gembira. Hehehehhehe…

Sebelum ni memang ramai yang jangka aku kandungkan baby girl sebab tengok daripada bentuk perut dan air muka aku. Kata orang kalau perut bulat melebar, baby girl tapi kalau perut bulat kedepan, baby boy. Then kalau air muka ibu mengandung tu bersih berseri-seri, baby girl, tapi kalau sebaliknyer baby boy. Ramai yang kata muka aku memang bersih berseri waktu mengandung. Hehehehehhe… Aku ingatkan ada seri pengantin jer, rupernyer seri ibu mengandung pun ada gak ek.

Alhamdulillah… aku tak kesah samada baby girl atau boy, yang penting baby kitorang sehat, sempurna dan soleh. Insya Allah…

Then, doctor memeriksa uri aku plak. Alhamdulillah… uri aku dah naik. Aku bersyukur sangat! Neezam pun berkali-kali mengucapkan syukur. Insya Allah kalau tiada aper-aper masalah lain aku akan bersalin secara normal.

Dah tau jantina baby… seronok kan? Dalam kepala otak aku ni dah set memacam benda nak beli; gaun comey-comey, hair band, stoking bunga-bunga, set makan minum baby warna pink, baby bedding set yang comey-comey, macam-macam lah! Hehehehehhe… seronok tau. Dalam aku berangan-angan nak beli macam-macam bebarang baby, nanti Neezam mesti menyampuk, “tak payah beli memacam, nanti susah nak bawak ke Melbourne”. Spoil betullah… bantut angan-angan aku. Hehehehe… Tapi betullah kata-kata Neezam tu, kalau beli macam-macam bebarang baby takut nanti susah plak nak bawak fly ek? So terpaksalah beli aper yang patut jer. Nanti beli kat sana jer kan. Sid dulu cam ner ek?

Biler dah tau jantina baby jugak baru sibuk nak cari nama untuk baby. Nama-nama baby boy boleh disingkirkan daripada senarai secara rasminyer. Hehehhehehehe… Sebenarnyer dah lama kitorang mencari-cari nama-nama yang sesuai untuk baby. Tapi pilihan aku dan Neezam tak pernah serasi. Biler Neezam suka satu nama tu, aku tak suka, dan biler aku suka satu nama tu, Neezam plak tak suka. So kitorang masih mencari. Walaupun ada beberapa nama yang telah disenarai pendekkan… cewah… tapi kitorang masih nak mencari satu nama yang sedap didengar, sedap disebut, dan yang paling penting mempunyai maksud yang baik. Tak per lah… masih ada masa lebih kurang 2 bulan lagi untuk kitorang cari nama yang sesuai untuk baby girl kitorang.

Insya Allah Neezam akan fly ke Melborne pada bulan Febuari tahun depan. Neezam dah dapat surat tawaran sambung belajar daripada La Trobe University. Alhamdulillah… aku bersyukur sangat. Akhirnyer Neezam dapat jugak teruskan cita-cita dia untuk sambung PhD sebelum menjangkau usia 30 tahun.

Aku dan baby plak mungkin akan ikut Neezam kemudian. Maybe bulan Mac atau April atau May. Entahlah… tak tentu lagi. Tapi mungkin aku tak kan fly sekali dengan Neezam. Sepatutnyer Neezam fly bulan Oktober ni, tapi disebabkan aku, Neezam terpaksa menunda pengajian dia ke bulan Febuari tahun depan.

Apa-apa pun aku harap segala perancangan dan perjalanan hidup kitorang akan berjalan lancar. Aku sentiasa memohon kepada Allah supaya dikuatkan semangat dan dipermudahkan aku bersalin nanti sebab aku ni jenis penakut dan lemah semangat. *Kroni-kroni kat UTM dulu mesti tau betapa lemah semangatnyer aku bab-bab ni. Sebab diorang ni lah paling kejam menyakat aku dulu!*

Orang kata kener rajin-rajin berjalan dan exercise selalu, baru senang bersalin. Dan yang penting sentiasa berdoa kepada Allah dan amalkan bacaan surah Yusuf, Maryam dan Yasin. Harap-harap sumernyer diberkati Allah…

Sunday, September 17, 2006

Benjol apekah itew?

Satu lagi pengalaman baru!

Malam Sabtu yang lepas aku susah nak tidur, sebab baby aktif berpusing-pusing dalam belly aku. Dan macam biasa, biler baby aktif bergerak, aku jadi tak keruan; mata ngantuk tapi susah nak tidur. Kejap terpusing ke kiri, kejap terpusing ke kanan, kejap terletang. Neezam pun asyik terjaga-jaga biler aku bergerak-gerak. Cian dia, tak nyenyak tidur dek mak budak yang berpusing-pusing.

Then aku memutuskan untuk tidur terlentang, sambil mengusap-ngusap perut aku, dengan harapan baby aku akan berhenti bergerak-gerak dan tidur. Dalam aku mengusap-usap perut aku, tetiba baby bergerak daaaaannnnn… timbul satu benjolan kecik kat perut aku. Aku rasa benjolan tu. Keras. Waaaaa… aku terkesima sangat! Cepat-cepat aku kejutkan Neezam. Neezam pun rasa benjolan tu. Neezam pun terkesima. Kitorang tergelak-gelak. First time! Tak tau nak kata aper. Macam-macam andaian kitorang buat. Maybe tu siku baby? Tak pun kaki baby? Ke kepala baby? Hehehhehe… Kitorang terus usap-usap kat benjol tu. Kejap tu dia bergerak lagi dan bejolan tu pun hilang…

Ya Allah! Aku rasa tu satu rahmat! Pengalaman manis! Walaupun aku rasa geli waktu tu tapi aku rasa gembira dan bahagia sangat! Buat masa ni aku tak rasa lagi ada benjolan kat perut aku. Tapi kata mak dan kengkawan yang berpengalaman, benjolan tu akan kerap muncul lepas ni. Perut jadi senget benget disebabkan baby yang aktif bergerak. Hehehehehehe…

Di saat aku menulis blog ni, baby tengah aktif bergerak-gerak. Seronoknyer! :)

Monday, September 11, 2006

13 weeks more to go!

Lamaaaaa betul aku tak update blog aku ni. Sepanjang bulan 8 yang lepas tak der satu post pun aku buat. Bukan aper. Sejak akhir-akhir ni aku tersangatlah bz dengan pelbagai urusan; terutamanyer urusan pejabat. Kengkadang tu tension rasanyer. Tapi nasib baik ada hubby yang sentiasa mencomfortkan dan menceriakan aku. So legalah sikit. Tq dear…

Sekarang ni kandungan aku dah mencecah 27 minggu; 13 weeks more to go! Perut pun semakin membesar and the baby started moving and kicking. Akibat perut aku yang membuncit ni, aku susah nak tidur tiap-tiap malam. Kalau aku tidur mengiring aku terasa perut aku jatuh ke tepi tapi biler aku tidur terlentang aku rasa cam perut aku ni kener hempap.

Tiap-tiap malam jugak baby akan aktif bergerak. Perasaan aku? Mulanya rasa tak selesa dan geli tapi lelama rasa seronok sangat! Exited giler! Tapi tu lah… biler baby dah gerak, nak tidur pun susah. Aktif betul dia! Kengkadang tu tengah buat kerja kat office, tetiba terasa baby bergerak. Mungkin baby bertukar posisi tidur dia. Tapi pergerakan baby waktu siang tak seaktif baby bergerak waktu malam. Biler baby bergerak aku rasa geli. Rasa macam angin meletup dalam perut. Hmmmm… korang paham tak? Susah nak digambarkan. Hehehhe…

Biler baby bergerak, aku suka rasa perut aku dengan tapak tangan, so tapak tangan aku akan dapat rasa pergerakan baby. Kengkadang tu, biler baby bergerak, aku suka tengok jer perut aku sebab nampak pergerakan baby. Perasaan waktu tu sukar aku gambarkan. Gembira dan terharu sangat!

Lebih mengembirakan adalah biler baby bergerak aku dapat kongsi pengalaman tu dengan orang yang aku cintai; hubby tercinta. Neezam akan rasa gerakan baby dengan tapak tangan dia. Neezam akan tersenyuuuuummmm, tergelak sakan biler rasa gerakan baby. Nampak raut muka dia yang gembira. Sesekali Neezam bercakap ngan baby, bisik-bisik, cakap-cakap kat perut aku. Aku harap baby dengar apa ayah dia cakap.

Adik-adik dan mak aku pun dah dapat rasa gerakan baby dalam perut aku ni. Kelakar tengok gelagat adik dan Joy biler diorang rasa baby bergerak. Diorang macam terkejut jer, terkesima jap dan geli. Camtu lah jugak biler Neezam rasa gerakan baby kali pertama. Heheheheh… Nantilah satu hari nanti harap-harap adik-adik aku akan merasai sendiri pengalaman manis macam yang sedang aku dan Neezam alami sekarang.

Mak plak… biler rasa cucu dia bergerak dalam perut aku ni, dia selamba jer. Maklumlah orang dah berpengalaman. Kata mak, baguslah baby rajin bergerak, nanti tak malas macam mak dia. Hmmmm… aku lah tu… hehehehhehe…

Dalam kandungan mencecah 6 bulan ni, aku masih lagi mabuk-mabuk. Aku masih lagi muntah waktu pagi walaupun tak sekerap dulu. Nampaknyer aku antara orang yang kurang bernasib baik. Selalunyer biler masuk bulan ke 4 atau 5 dah tak kan mabuk-mabuk lagi. Kata orang kalau mabuk teruk, may be aku sedang kandungkan baby girl. Tapi tak tau lah ek. Aku dah scan, tapi masih tak nampak anunyer. Dia sorok, mungkin sebab malu. Hehehehhee…

Alhamdulillah, selain dok muntah-muntah keadaan kesihatan aku setakat ni sihat-sihat jer. Cuma beberapa minggu lepas kaki aku beberapa kali cramp. Tapi sekejap-sekejap jer. Nasib baik tak bengkak. Kata mak, kalau bengkak mesti kener amek mc banyak hari sebab kener banyak berehat dan tak buleh banyak jalan. Sekarang ni plak biler berjalan, ari-ari dah rasa berat tapi tak menyakitkan. Sakit belakang memang selalu; tak kire kat rumah atau kat office. Biler dah sakit belakang aper benda kerja pun tak buleh buat. Nak makan pun tak lalu. Mood pun mula merundum. Tu sumer simtom biasa bagi orang mengandung. Dibandingkan dengan kawan aku, Huda, nampaknyer Huda lebih malang.

Beberapa hari yang lepas Huda dimasukkan ke ICU sebab asma. Huda sama cam aku kandungannya 6 bulan; due datenyer juga beberapa hari jer daripada due date aku. Selama berkawan dengan Huda, aku tak tau plak dia ada asma sebab dia memang bukan pengidap asma. Semalam aku sempat call Huda, kata Huda, mungkin asma yang sedang dialaminyer sekarang ni adalah disebabkan pembawakkan baby dalam kandungannya. Tambahan pula dia seorang cikgu; banyak sedut habuk kapur agaknyer. Sekarang ni Huda dah dipindahkan ke wad biasa. Harap-harap Huda akan cepat sembuh dan dia dan babynyer sihat. Amin…

Insya Allah, 19 September ni aku akan ke klinik untuk scan. Harap-harap baby akan menampakkan anunyer. Hehehhehe… Tak sabar nak tau jantina baby. Tak sabar nak shopping barang-barang baby. Tak sabar nak tatap muka baby. Apa-apa pun aku harap baby aku sihat dan sempurna.

Lebih kurang 13 minggu lagi sebelum aku bersalin. Dalam 27 minggu aku mengadung banyak pengalaman yang aku dapat. Walaupun kebanyakkannyer memang memenatkan tapi bagi aku tu sumer adalah pengalaman manis yang tak sumer orang dapat rasa.

Bersyukur ke hadrat Allah sebab memberikan aku dan Neezam peluang mengalami saat-saat seperti ni. Tak dinafikan memang banyak dugaan sepanjang aku mengandung ni; dugaan paling besar bagi aku adalah biler terpaksa berjauhan dengan Neezam sebab aku tak larat nak berjalan jauh berulang dari KL ke Nilai; dari rumah ke tempat kerja.

Apa-apapun aku harap aku dan Neezam dapat menghadapi segala dugaan bersama-sama sehingga ke akhirnyer…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top