♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, July 11, 2006

Papai adik…

Citer ni dah lama, two weeks ago, the day after my birthday, 1st July bersamaan hari Sabtu; (bz sangat, tak sempat nak tulis blog. Tapi memandangkan ini adalah catatan perjalanan hidup aku untuk aku imbas semula di masa akan datang, so, aku nak tulis gak. Muahahahhaha..) Aku, Neezam dan mak gi hantar adik mendaftar kat UTM Skudai. Tak sangka, adik pun dapat gak menjejakkan kaki kat tempat aku dan Neezam pernah belajar dulu. Kebetulan Joy pun tengah belajar kat sana. Dan kebetulan course adik adalah course yang sama my beloved hubby pernah belajar dulu.

Pepagi lagi kitorang dah bertolak ke JB. Lebih kurang pukul 9.30 pagi kitorang sampai kat tol Skudai. Aku plak yang terlebih excited, teringat zaman-zaman belajar dulu. Masuk jer Skudai, aku dapat tengok beberapa perubahan landskapnyer. Tak lah jauh sangat beza dari dulu. Cuma lebih cantik dan lebih banyak pokok-pokok berwarna-warni kat kiri kanan jalan.

Adik dapat ditempatkan kat Kolej Tun Fatimah. Itu buatkan aku lebih excited. Mana taknyer… kat kolej tu lah aku menetap sepanjang 4 tahun aku belajar kat sana, kat kolej tu lah aku melalak dalam toilet sebab tak pernah masuk asrama sebelum tu, dan yang penting… kat kolej tu lah aku kenal Neezam. Dan tambah excited lagi, adik ditempatkan kat blok H03. Kwang kwang kwang… Tu lah blok pertama aku kat KTF dulu, dan dari blok tu lah tertubuhnyer kroni. Tul tak kroni?

Sementara tunggu adik mendaftar kat kolej, aku sempat berjalan-jalan kat sekitar kawasan KTF tu. Tak banyak beza dari dulu. Tu yang membuatkan kenangan kat KTF lebih jelas. Teringat pada kengkawan yang sama-sama belajar, sama-sama struggle waktu exam, sama-sama kuar makan, sama-sama gi kuliah, sama-sama kuar reramai cam bangla ke Taman U, hehehehhe… Seronok waktu belajar, tapi kalau nak ingatkan exam… hmmm… memang tak larat… Biler terpandang bilik sekatariat Sukam dulu, aku teringat masa zaman-zaman aku baru berkenalan dengan Neezam, saat cinta mula berputik. Hehehehhe…

Lepas pendaftaran adik selesai, kitorang ke bilik yang adik ditempatkan, kat blok H03, aras 2. Masa zaman aku belajar dulu, satu bilik 3 orang, tapi sekarang lebih selesa, 1 bilik 2 orang jer. Seingat aku, masa aku tahun 1, Leni, Zai, Sarah, Nurul ditempatkan kat aras 2 tu. Dan aku dan kebanyakkan kroni lain (Sit, Dayah, Shery, Baya, Huda, Zu, Nani, Liza, Ija) kat aras 1. Dan Adah, budak blok mana ntah yang suka melepak kat bilik Nani pun terkroni sekali… hehehehehe…

Dalam pukul 12 lebeh, kitorang ke Giant dan ke Taman U. Terkejut aku biler sampai kat Taman U. Banyak sangat perubahan. Banyak sangat kedai-kedai yang naik. Kedai makan yang biasa aku makan sebelum ni plak dah jadi kedai makan cina. Bersatu Jaya dan Jaya Jusco masih kukuh cam dulu. KSDS plak dah jadi rumah hantu!

Lepas pukul Asar, kitorang pun bersiap-siap untuk balik KL. Adik dah meleleh air mata dan air hidung. Begitu gak mak. Cian tengok adik kener tinggal. Aku pun sedih gak, tapi aku tahan. Aku tak suka orang tengok aku nangis, macho lah konon ek. Tapi dalam hati… Allah sajer yang tahu betapa sedihnyer aku…

Tak dinafikan, aku gembira adik dapat sambung belajar kat universiti, sama seperti aku, Neezam dan Joy. Tapi aku sedih gak sebab tak der adik dah aku nak sakat kat rumah, tak der adik untuk teman aku tidur, tak der adik untuk sama-sama mengumpat, tak der adik yang nak membebel sebelum aku tertidur… hu hu hu… ;p

Best of luck adik!

1 comment :

Afadh said...

Good Luck utk adik kak Julie.. windunya UTM ek..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top