♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Wednesday, July 26, 2006

Kelebihan Bulan Rejab


Assalamualaikum kengkawan sumer. Sedar tak sedar dah masuk bulan Rejab 1427. Puasa tahun lepas pun aku tak habis ganti lagi. Insya Allah kalau berkesempatan dan ‘berkelaratan’ aku nak cuba ganti habis posa aku dalam bulan ni… Masalahnyer, dalam ‘keadaan aku macam ni’, aku memang susah nak menahan diri dari rasa lapar.

Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab, nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.

Sabda Nabi s.a.w.: Bulan Rejab bulan Allah, Bulan Sya’aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya

Sya’aban dengan malam NISFUnya

Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.

Malam awal Rejab mustajab do’anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)

♥ Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus)

♥ Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya

♥ Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia ke neraka (panjangnya setahun perjalanan)

♥ Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat

♥ Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.* Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka

♥ Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka

♥ Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga

♥ Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu. MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga

♥ Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat

♥ Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga

♥ Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.

♥ Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu

Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).

Berkata Saidina Ali:

♥ Puasa Rejab 13 hari seperti puasa tiga ribu tahun

♥ Puasa Rejab 14 hari seperti puasa sepuluh ribu tahun

♥ Puasa Rejab 15 hari seperti puasa seratus ribu tahun.Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Qur’an atas segala Qalam

♥ Puasa sehari pada bulan Rejab seperti puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari Syurga

♥ Puasa 10 hari pada bulan Rejab dijadikan dua sayap,terbang seperti kilat di atas Titi Sirotalmustaqim di hari kiamat

♥ Puasa sehari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya

♥ Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya seperti puasa sebulan pahalanya

♥ Bulan Rejab Syahrullah (Bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah

Puasa Bulan Rejab wajib baginya:

♥ Diampunkan dosanya yang lalu

♥ Dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal

♥ Terlepas dari dahaga di hari kiamat

Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti. Sasiapa bersedekah pada bulan Rejab seperti sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu ruma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapus seribu kejahatan.

Tiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah.

Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada matahari seribu kali.

Bulan Rejab bulan Allah. Bersedekah pada bulan Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad.

Allah menjawab: “Telah aku ampunkan mereka! Barangsiapa meminta ampun (bersitighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.”

Sesiapa berpuasa sebulan pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya: "Telah wajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggian Ku dan kebesaranKu, tidak Aku tolakkan hajatmu. Engkau adalah jiranKu di bawah`arasyKu, engkau kekasihKu daripada segala makhlukKu, engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antarakau". (dari kitab Raudatul Ifkar)

Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari ISRAK-MIKRAJ.

Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan, kesempitan orang mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya Mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus.

Siapa berpuasa tiga hari pada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya (berjaga), seperti dia berpuasa tiga ribu tahun. Diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Qur’an dinaik ketika berlalu di Titi Sirotalmustaqim).

Rejab ertinya ta’zim (kebesaran, keagungan, kemuliaan). (Rahmat, pemurah, kebajikan). Kerana kebesaran, keagungan dan kemuliaan bulan Rejab itu maka Allah limpahkan rahmatNya, kemurahanNya dan terhadap hamba-hambaNya yang beriman dan beramal solih pada bulan Rejab, dengan berpuasa pada siangnya dan beribadat pada malamnya.

Demikianlah peri keistimewaannya keagungan bulan Rejab itu yang dinamakan dengan BULAN ALLAH.

REJAB bulan menabur benih.

SYA’ABAN bulan menyiram tanaman.

RAMADHAN bulan menuai.

REJAB menyucikan badannya.

SYA’ABAN menyucikan hatinya.

RAMADHAN menyucikan rohnya.

REJAB bulan taubat.

SYA’ABAN bulan muhibbah.

RAMADHAN dilimpahi pahala amalan.

Semoga kita sama-sama mendapat manfaat dengan kehadiran bulan-bulan mulia ini…

Wassalam,

Wallahualam...

Monday, July 24, 2006

Akhirnyer… S milik si K…

Isu hangat sekarang ni ialah isu S n K. Mana-mana aku gi mesti aku dengar komen-komen sumbangsih tahap gaban tentang perkahwinan S n K ni. Just segelintir jer yang aku terdengar atau terbaca menyokong cinta S n K ni. Ramai yang dok nyampah ngan S sebab dulu selalu dok berahsia dan tak mengaku walaupun kisah cinta tu memang betul. Kesian wartawan dok terkejar-kejar si S n K ni. Dah tu kahwin dengan bekas suami orang dan dengar cerita sebab S lah K dan isterinyer bercerai-berai. Mungkin sebab memang dah ditakdirkan jodoh S gitu ek; pakej 2 in 1; dapat laki sekaligus dengan 4 orang anak teruna; atau pakej 3 in 1; bergelar isteri, datin dan emak serentak.

Sebelum ni aku tengok perjalanan hidup S macam perfect jer, tapi biler bab perkahwinan dia ni cam slack skit. Aku mungkin seorang daripada segelintir orang yang tak berapa setuju dengan perkahwinan ni. Sebab… biarlah rahsia… hehehehehe… Apa-apapun, aku doakan perkahwinan S n K ni berkekalan hingga ke akhir hayat, tak lah jadi macam E n Y; majlis kahwin bagaikan puteri raja dari istana kayangan tapi uban tak sempat nak tumbuh dah bercerai berpisah hmmmm… nak anak sorang pun tak sempat.

Satu benda aku nak highlight kat sini, pagi tadi aku terbaca salah satu tajuk kat URTV cover Erra Fazira kat paper. Salah satu topic hangatnyer ialah ‘Perkahwinan Siti Nurhaliza pada 21 Ogos ini ditunggu-tunggu peminat. Siti pilih BERSEDERHANA.’ Sederhana?! Terkejut aku baca bab bersederhana. Tak sangka perkahwinan yang dikatakan menelan belanja kurang lebih RM5 juta dikira bersederhana bagi Siti. Hebat?!

Saturday, July 22, 2006

Lepaking @ KLCC

Lama tak jumpa Sit sejak farewell party untuk Sit ke Jepun sebelum aku kahwin dulu. Sekarang ni Sit sedang balik bercuti. So, kitorang ambil kesempatan ni untuk berjumpa.

Selain Sit, Adah dan Zura pun ada. Semua dengan family memasing; Sit & heronya, Eiyu *Wira, hubby Sit, tak ikut balik M'sia*, Adah, Naim & little Izzah, Zura, Shah & little Wanie; aku & Neezam. Baby? Coming soon! Hehehe... Still dalam belly mama...

Sekarang ni sedang mengandung 4 bulan. Nampak bertambah gemuk dan tembam tak? Hehehehe...


~Adah & little Izzah, Sit with her hero, Eiyu, & me!~


Aku dan Neezam ingatkan nak tengok movie 'Pirates of Carrabean 2' lepas jumpa diorang tadi. Tapi diorang beria-ia tak kasi sebab dalam cerita tu kan watak diorang muka semua mengarut-ngarut. Diorang kata takut aku terkenan plak. Sian baby... Heheheh... bleh cayer ker... Tapi memang dah tak der rezeki nak tengok. Tiket PoC2 sold out! So tengok citer 'Superman'. Betapa tak bestnyer!

Nway, seronok jumpa kawan-kawan semula. Banyak cerita-cerita terbaru diorang. Maybe next month Sit dan Eiyuu akan pulang ke Jepun semula. Harap-harap dapatlah berjumpa lagi nanti!

Tuesday, July 11, 2006

Papai adik…

Citer ni dah lama, two weeks ago, the day after my birthday, 1st July bersamaan hari Sabtu; (bz sangat, tak sempat nak tulis blog. Tapi memandangkan ini adalah catatan perjalanan hidup aku untuk aku imbas semula di masa akan datang, so, aku nak tulis gak. Muahahahhaha..) Aku, Neezam dan mak gi hantar adik mendaftar kat UTM Skudai. Tak sangka, adik pun dapat gak menjejakkan kaki kat tempat aku dan Neezam pernah belajar dulu. Kebetulan Joy pun tengah belajar kat sana. Dan kebetulan course adik adalah course yang sama my beloved hubby pernah belajar dulu.

Pepagi lagi kitorang dah bertolak ke JB. Lebih kurang pukul 9.30 pagi kitorang sampai kat tol Skudai. Aku plak yang terlebih excited, teringat zaman-zaman belajar dulu. Masuk jer Skudai, aku dapat tengok beberapa perubahan landskapnyer. Tak lah jauh sangat beza dari dulu. Cuma lebih cantik dan lebih banyak pokok-pokok berwarna-warni kat kiri kanan jalan.

Adik dapat ditempatkan kat Kolej Tun Fatimah. Itu buatkan aku lebih excited. Mana taknyer… kat kolej tu lah aku menetap sepanjang 4 tahun aku belajar kat sana, kat kolej tu lah aku melalak dalam toilet sebab tak pernah masuk asrama sebelum tu, dan yang penting… kat kolej tu lah aku kenal Neezam. Dan tambah excited lagi, adik ditempatkan kat blok H03. Kwang kwang kwang… Tu lah blok pertama aku kat KTF dulu, dan dari blok tu lah tertubuhnyer kroni. Tul tak kroni?

Sementara tunggu adik mendaftar kat kolej, aku sempat berjalan-jalan kat sekitar kawasan KTF tu. Tak banyak beza dari dulu. Tu yang membuatkan kenangan kat KTF lebih jelas. Teringat pada kengkawan yang sama-sama belajar, sama-sama struggle waktu exam, sama-sama kuar makan, sama-sama gi kuliah, sama-sama kuar reramai cam bangla ke Taman U, hehehehhe… Seronok waktu belajar, tapi kalau nak ingatkan exam… hmmm… memang tak larat… Biler terpandang bilik sekatariat Sukam dulu, aku teringat masa zaman-zaman aku baru berkenalan dengan Neezam, saat cinta mula berputik. Hehehehhe…

Lepas pendaftaran adik selesai, kitorang ke bilik yang adik ditempatkan, kat blok H03, aras 2. Masa zaman aku belajar dulu, satu bilik 3 orang, tapi sekarang lebih selesa, 1 bilik 2 orang jer. Seingat aku, masa aku tahun 1, Leni, Zai, Sarah, Nurul ditempatkan kat aras 2 tu. Dan aku dan kebanyakkan kroni lain (Sit, Dayah, Shery, Baya, Huda, Zu, Nani, Liza, Ija) kat aras 1. Dan Adah, budak blok mana ntah yang suka melepak kat bilik Nani pun terkroni sekali… hehehehehe…

Dalam pukul 12 lebeh, kitorang ke Giant dan ke Taman U. Terkejut aku biler sampai kat Taman U. Banyak sangat perubahan. Banyak sangat kedai-kedai yang naik. Kedai makan yang biasa aku makan sebelum ni plak dah jadi kedai makan cina. Bersatu Jaya dan Jaya Jusco masih kukuh cam dulu. KSDS plak dah jadi rumah hantu!

Lepas pukul Asar, kitorang pun bersiap-siap untuk balik KL. Adik dah meleleh air mata dan air hidung. Begitu gak mak. Cian tengok adik kener tinggal. Aku pun sedih gak, tapi aku tahan. Aku tak suka orang tengok aku nangis, macho lah konon ek. Tapi dalam hati… Allah sajer yang tahu betapa sedihnyer aku…

Tak dinafikan, aku gembira adik dapat sambung belajar kat universiti, sama seperti aku, Neezam dan Joy. Tapi aku sedih gak sebab tak der adik dah aku nak sakat kat rumah, tak der adik untuk teman aku tidur, tak der adik untuk sama-sama mengumpat, tak der adik yang nak membebel sebelum aku tertidur… hu hu hu… ;p

Best of luck adik!

Sunday, July 2, 2006

Happie Birthday to me!

30hb June yang lepas merupakan hari ulangtahun aku yang ke 26 tahun. Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Allah s.w.t kerana dengan izinnya dapat jugak aku menjangkau ke usia ni dengan keadaan aku yang sehat-“sehat” sejahtera dan bahagia di samping suami dan keluarga tercinta.

29hb, sehari sebelum kedatangan hari lahir aku, Neezam bekerja kat KL. Aku suka sangat! Sebab pas kerja, Neezam terus lepak kat KL gak, so, dapat jugak aku sambut detik 12 malam tu dengan suami dan famili aku.

Hmmmm… nak tau satu citer. Aku tahu… kebanyakkan daripada kengkawan aku memang kenal dengan Neezam. Maksud aku perangai dia; antaranya… joker, suka bergurau… Something happened on my birthday eve (29th) that makes me very very upsad at the beginning… sedih gilos woooo… tapi kejap jer lah…

Sebelum tibanya hari jadi aku, aku pernah tanyer Neezam, apa hadiah yang akan dia bagi pada aku tahun ni? Neezam kata dia nak hadiahkan aku sabun. Hehehhehe… aku gelak jer. Aku tahu dia bergurau.

29hb tu, Neezam amek aku dari tempat kerja. Sampai rumah jer dia bagi aku hadiah birthday. Kotak besar! Aku punyerlah excited! Tapi katanyer, “jangan bukak sebelum kul 12 malam”. Korang bayangkanlah… dari pukul 6 petang nak tunggu ke pukul 12 malam, punyer lah gatal tangan aku ni. Aku dok peluuuuuk jer kotak yang besar tu. Tangan ni pun gatal jer, dok terkutil-kutil selotep. Tak sabar nak tengok mendalah agaknyer dalam kotak yang besar tu. Aku pun tak dapat nak jangka aper mendalah kat dalam kotak besar tu.

Then kul 11.30 malam, akhirnya Neezam kasi gak aku bukak hadiah tu. Punyerlah suka! Bukak jer pembalut hadiah tu, aku tengok kotak periuk nasi. Dalam kotak tu terdapat sekeping birthday card dan sebuah kotak hadiah yang lain. Gembira gak, sebab dah jumpa kad dulu. Then bukak kotak hadiah kedua tu. Dalam kotak tu terdapat kotak hadiah lain plak. Bukak kotak yang ketiga tu terdapat gumpalan kertas surat khabar. Akhirnya terdapat satu objek yang siap berbalut dan bereben. Korang bayangkanlah keadaan aku waktu tu. Tersengih sakan! Dalam hati aku, “macam handphone jer”. Tapi adik aku kata, “kak, macam sabun jer.” Dan biler aku bukak… Waaaaaa… cedihnyer… betul-betul sabun!!! Dah tu, tu adalah sabun body shop yang aku hadiah kat Neezam dalam hantaran kahwin dulu. Waaaaa… tambah cedih dan geram aku jadinyer. Adik dan Neezam gelak jer. Gelak gilos! Kata Neezam kad tu lah hadiah harijadi untuk aku tahun ni.

Aku berterima kasih gak kat Neezam sebab bagi aku kad, tapi dalam hati ni. Ya Allah… sedihnyer. Meleleh gak air mata aku ni. Tapi kejap tu… Neezam bagi satu kotak hadiah yang lain. Aku jadi conpius jap pas tu was-was. Tak nak kener main cam tadi. Tapi kata Neezam tu hadiah yang betul. Adik dok tersengih-sengih jer. Aku pun bukak lah… Tapi ngan muka tak berseri langsung. Hehehehehe… biler dah tengok hadiah tu… Barulah muka berseri balik, excited gilos!

Neezam hadiahkan aku sebuah handphone Motorola Razr v3i. Suka sangat! Memang dah lama aku tak tukar handphone. Malam tu aku dok belek handphone baru sampai habis bateri.

Biler ingatkan balik peristiwa tadi tu, rasa cam kelakar sangat. Geram gak kat Neezam. Hehehehheheh…

Keesokan harinyer, one more surprise. Pas balik dari kerja dan mandi, aku lepak kat dalam bilik sementara tunggu waktu maghrib. Tetiba Neezam masuk dan hulurkan aku bunga ros merah. Eeeeee… suka… dah lama tak dapat bunga. Pas tu Neezam ajak aku ke dapur. Aku tengok kat atas meja ada kek coklat siap terpasang lilin. Mak ngan adik pun dah ada kat meja. Eeeeee…seronok sangat.

Bagi aku, inilah harijadi yang paling mengembirakan buat aku. Walaupun memula tu aku rasa sakit hati tapi aku tetap bersyukur sebab masih dapat bersama suami dan keluarga tercinta. Hehehehhehehe…

Sebelum ni, harijadi yang paling aku suka ialah hari jadi aku yang ke 22 tahun. Masa tu kat UTM, sebilik ngan Malin kat blok H13. Kengkawan reramai buat birthday surprise buat aku. Hadiah pun dapat banyak. Kroni-kroni bertindak kejam menyorokkan gebar buchuk aku. Nasib baik dapat diselamatkan gebar aku tu. Muahahahhahaha…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top