♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Tuesday, June 20, 2006

Ngidam? Atau sajer teringin nak makan?

Ngidam? Atau teringin? Samer ker ek?

Aku rasa aku ni kejam gak. Hehehehhehe… bukan aper… memula tu aku naaaaakkkkk sangat makan lala. Korang tau tak aper mender tu lala? Lala tu adik beradik macam kupang atau kerang lah. Oleh sebab dah teringin @ ngidamkan lala, Neezam dan mak aku pun usahakanlah cari lala. Puas cari tapi susah nak jumpa sebab bukan musim lala. Aku ada jumpa kat pasar Segamat dulu, tapi aku tak beli sebab kecik sangat sangat sangat! Tak puas!

Then, mungkin dah rezeki, mak aku dapat cari kat Jaya Jusco; sikit dan mahal. Balik dari kerja tengok lala terhidang atas meja… Ya Allah! Sedapnyer aku tengok! Tak sempat mandi, terus melantak. Tapi malangnyer… lala tu dah tak fresh. Macam dah busuk pun ada. Terus tak lalu nak makan. Geram kat Jusco! Jual barang dah busuk! Terkilan betul. Cian mak… penat jer beli dan masak.

Walaupun dah terkena lala busuk, aku tetap teringin nak makan lala. Maka dengan kejamnyer aku ajak Neezam ke Melaka cari lala. Dengan alasan pertama, nak jenguk sepupu dia yang baru bersalin kat Klebang. So, alang-alang leh lah cari lala. Hehehehehe… alasan baik punyer ek. Plan punyer plan… famili Neezam pun nak join gak ke Melaka.

Lepas jenguk baby baru kat Klebang, kitorang reramai gi cari lala kat Umbai, Melaka. Nasib baik ada. Fresh… Sedap… Tapi kalau mak yang masak mesti lagi best. Apa pun… aku tersangatlah puas hati sebab dapat makan lala fresh. Berpeluh makan…

Secondly, aku teringin plak nak makan murtabak Singapore. Dua kali aku heret Neezam ke JB untuk cari murtabak Singapore. Masa gi first time, kedai murtabak Singapore yang sedap kat Sungai Chot, JB tu tak bukak. Rasa cam kecewa sangat. Dah lah datang dari jauh cari murtabak, tapi kedai tak bukak plak.

Then masa kahwin Dayah kat Kota Tinggi, sekali lagi aku ajak Neezam lajak ke JB. Memula tu Neezam tak nak gi, takut kedai tu tutup lagi sebab last time kitorang gi hari Sabtu tutup gak. Kata Neezam nanti dia belanja aku lasagna, kononnyer nak ganti ngan murtabak Singapore lah. Tapi aku tak nak! Muka dah naik masam, muncung dah sedepa, air mata dah nak mula meleleh. Tapi biler jumpa simpang ke JB… Neezam belok gak ke JB. Heehehehhehehe… Cayang dia kat aku. On the way ke JB kata-kata keramat Neezam yang menakutkan aku ialah “kalau kedai tu tak bukak, siap kau, degil” Waaaaa… cuak… Dalam hati asik berdoa kedai tu bukak. Dan alhamdulillah… hari tu ada rezeki aku… kedai tu bukak. Dan dapat jugak aku lepaskan ngidam aku… Thank you abang…

Pas ni nak makan aper plak ek? Nak ke utara lah plak… Hehehhehe…

Monday, June 19, 2006

We saw the baby!

Lama giler tak update blog ek. Cebuk ah…

Pada 30 Mei yang lepas, first time aku buat check-up. Aku buat pemeriksaan kat Klinik Kesihatan kat Nilai. Masa tu kandungan aku dah masuk 3 bulan. Takut gak biler memula jejakkan kaki ke klinik ibu ngandung tu. Maklumlah… tak tau aper jenis check-up yang diorang nak buat. Nasib baik ada Neezam. So, kuranglah sikit rasa takut ni.

Tiba jer kat sana aku dapat lihat ramai sangat mak-mak buyung. Ada yang perutnyer besarrrr sangat… Mungkin dah memang sarat sangat dan hanya tunggu hari dan ada gak yang sekadar nampak buncit biasa jer macam aku.

Pemeriksaan aper yang diorang buat ek? Memula tu diorang buat pemeriksaan basic jer; timbang berat, ukur tinggi. Pas tu aku mula cuak sikit, sebab diorang nak buat pemeriksaan darah. Dari luar bilik pemeriksaan lagi aku dah nampak jarum yang bakal ditusukkan ke lengan aku ni. Waaaaaa… takutnyer aku!!! Sebelum nurse tu amek darah aku ni, sempat aku tanyer kat nurse tu samada sakit atau tak? Jawapan nurse tu buat aku bertambak cuak, katanyer “Tipulah kalau saya kata tak sakit kak…” Waaaaa…. Takutnyer. Tapi dalam takut-takut tu, berani gak aku tengok masa jarum masuk ke lengan aku, tengok gak masa darah tu disedut keluar, dan akhirnyer aku tengok gak masa jarum tu ditarik keluar. Waaaahhhhh…lega… Then nurse tu tanyer aku sambil tersenyum simpul “Sakit tak?” dan aku hanyer balas senyuman dia.

Pas amek darah then urine then pemeriksaan badan. Alhamdulillah… sumernyer ok and normal, kata nurse. And due date aku ialah pada 10 December 2006. Harap-harap baby kuar lewat sehari; tarikh keramat iaitu pada 11 December 2006; will be our first anniversary!

Then 9 Jun plak aku gi scan baby. Perasaan ketika tu… teruja sangat! Gembira sangat! Kat screen tu aku nampak kepala, degupan jantung dan kaki baby. Aku tak sangka baby dah sempurna terbentuk. Aku sangka aper yang akan aku lihat hanyerlah bentuk bulat. Tapi… waaaahhhh… menakjubkan! Lebih mengembirakan aku biler tengok muka Neezam yang tersenyum kegembiraan tengok screen tu. Mata Neezam berkaca. Macam-macam dia tanyer kat doctor masa dia tengok screen scanner tu. Excited dia melebih aku… Dan aku seronok tengok dia cenggitu.


~My first baby’s picture! Kalau korang perhatikan bebetul, korang akan nampak the baby’s head, tummy and leg. :)~

Masalah aku sekarang ialah uri aku kat bawah baby. Tapi kata doctor, it's normal. Nanti harap-harap uri tu akan naik atas sebelum due date. Neezam selalu pegang perut aku, cakap ngan baby “tolong naikkan uri mama tau”. Terharu aku dengar Neezam cakap cenggituh.

Sejak ngandung, aku rasa ikatan kasih sayang dan cinta antara aku dan Neezam makin menebal. Aku tahu… Neezam sayang sangat kat aku. Layan aku macam permaisuri. Sumer kerja dari mengemas hingga membasuh hingga memasak, sumer dia buat. Aku? Disuruhnyer baring… tengok tv… lepaks… Bosan gak. Tak sampai hati biarkan Neezam buat sumer kerja. Tapi biler aku nak tolong. Dia mulalah ‘berkhutbah’ panjang. Alhamdulillah… Aku bersyukur sangat mempunyai Neezam sebagai suami; baik, penyanyang, berdikari, kelakar, selalu buat aku tersenyum, buat aku gembira. Tu lah Neezam yang aku kenal sejak kitorang mula berkawan lagi. Walaupun Neezam suka bersyarah panjang (maklumlah.. pensyarah) aku memang suka dengar. Lebih-lebih lagi biler Neezam masukkan unsur-unsur analogi dan citer-citer yang dapat dikaitkan dengan isu bebelan dia tu. Hehehehehhee… Apa-apa pun… aku sangat cintakan Neezam…

K lah… dah panjang celoteh… ngalahkan Neezam lakss… Ada citer lagi nak citer… Next post ok!

Ps: Timaceh pada nurse-nurse dan doctor Klinik Kesihatan Nilai… Sumernyer baik-baik belaka…

Saturday, June 3, 2006

Dayah's wedding day

Tahniah pada Dayah dan suami

Selamat pengantin baru

Semoga berbahagia dunia & akhirat

Gambar ni khas aku amek untuk kengkawan yang tak dapat hadir majlis kahwin Dayah ni. Cumernyer aku amek gambar ni sikit jer dan aku tak sempat nak tunggu majlis persandingan. Sebab... satunyer... aku tiba awal dan nak tunggu majlis sanding lama sangat... maklumlah... orang Johor sanding lambat... Sebab keduanyer... aku mengidam nak makan murtabak Singapore... so, kitorang bergegas ke JB plak. Pastu nak balik Segamat plak.

So, kepada kengkawan yang ada lain-lain gambar kahwin Dayah ni, do inform me eh. Kongsi-kongsi lah... nak nenok... :)

Nway, Dayah sangat cantik hari tu... Rugi saper yang tak gi... tak dapat tengok live! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top