♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Wednesday, May 24, 2006

Waduh… waduh…

Alhamdulillah… akhirnyer jadi jugak aku beli rumah tu untuk mak. Walaupun tak sebesar mana tapi sebab lokasi rumah tu yang strategik membuatkan aku dan mak beria-ria nak amek rumah tu.

Haiiii… sekarang ni tengah pening dengan macam-macam prosedur beli rumah. Pening jugak sebab banyak duit kener keluar. Walaupun loan aku dah approved, tapi masalahnyer aku kener cari sorang gerentor plak. Abah tak bleh jadi gerentor sebab dah nak pencen, Neezam tak bleh gak sebab antara syarat sambung belajar dia under government tak membenarkan dia jadi gerentor, adik-adik aku plak tengah blajar lagi, mak plak tak kerja. Waaaa… saper plak nak jadi gerentor ni?

Petang semalam aku gi sign ‘Sales n Purchase’ agreement. Dan Insya Allah, kalau tak der aral melintang, 8 bulan dari sekarang bleh lah kitorang masuk rumah baru. Mak lah yang paling seronok! Macam-macam dah plan dia untuk rumah baru tu. Hehehhehehehe…

Sekarang ni kandungan aku berusia 10 minggu! Rasa macam sekejap jer. Tak sabar rasanyer nak tengok perut aku membesar macam perut kak Amy; officemate aku yang tengah sarat menjadi mak buyung sekarang. Tapi… kengkadang tu ada gak rasa takut. Apalah perasaannyer ada perut besar-besar gitu ek. Ada orang plak dalam tu. Kengkadang aku pegang-pegang gak perut kak Amy. Tengang dan besar betul! Kengkadang tu gak tetiba jer aku dengar kak Amy jerit sesorang. Kata kak Amy, sebab baby tu bergerak atau mengeras. So kak Amy rasa sakit dan geli lah sikit. Waduh… waduh… seram gak aku dengar. Aku ni dah lah penakut. Aperlah perasaannyer ek? Takut takut pun, perasaan excited tu lebih menebal lagi. Hehehehhe… Sonot!

Sekarang ni aku kerap sakit gigi. Kata kengkawan aku, tu adalah perkara biasa bagi orang mengandung sebab baby menyerap kalsium dari gigi ibu untuk membentuk tulang dia. Sebab tu lah ibu mengandung selalu sakit gigi. Kengkadang tu seorang ibu bleh rosak atau busuk satu batang gigi setiap kali mengandung. Tu pun kalau ibu yang tak suka minum susu. Sebab tu jugaklah sekarang ni aku kerap minum susu; susu anmum yang tak sedap tu, susu soya dan jugak susu segar. Conclusionnyer… aku tengah sebuk menyusulah ni; aku yang menyusu. Hehehehhe…

Sekarang ni aku dok rumah mak, so kalau sakit gigi memalam, terpaksalah tanggung sesorang. Uhuk uhuk… cedih… Kalau dok kat rumah ngan Neezam ada jugak orang tolong belai-belai aku waktu aku tengah ngengada dok mengerang sakit gigi. Hehhehehehe… Sekurang-kurangnyer kuranglah jugak sakit gigi aku ni.

Selain daripada sakit gigi, sejak dua tiga hari ni jugak perut aku ni gatal-gatal. Tak lah kerap sangat. Tapi ada lah jugak beberapa kali sehari. Rasa macam nak garu jer. Tapi mak marah sebab takut nanti tinggalkan parut plak. Kata mak, sapu-sapu losyen. Tapi rasa gatal gak. Nak wat cam ner ek kengkawan? Aduh…

Thursday, May 18, 2006

Musim orang kahwin datang lagi!

Dah lama rasanya aku tak update blog aku ni. Bukan tak der citer. Banyaaaakkk sangat citer. Tapi entah kenapa sejak akhir-akhir ni aku cibuk cikit ngan kerja-kerja kat opis ni.

Minggu lepas dan minggu ni aku terima banyak sangat undangan perkahwinan. Maklumlah… minggu depan dah start cuti sekolah. So, masa ni lah ramai orang nak jamu nasi minyak. Nyum nyum… Sedapnyer…

Minggu depan aku ada beberapa undangan perkahwinan; 4 jemputan pada hari yang sama. Tak tau nak gi yang mana, sebab sumer tempat jauh-jauh, tak satu jalan. Kalau sumer kat KL tak per gak, bleh round sekali. Ni satu utara, satu selatan, satu tenggara, satu kat mana ntah. Kalau ikutkan hati aku yang tamak ni, nak jer aku gi ke semua kenduri kahwin.

Ada 3 sebab aku suka gi kenduri kahwin kengkawan aku. Sebab pertama; aku nak nengok kawan aku tu in their wedding dress; mesti cantik dan berseri-seri. Sebab kedua; nanti mesti jumpa semula kengkawan yang dah lama tak jumpa; mesti seronok. Waktu tu mesti sumer berkumpul macam reunion jer. Dan sebab ketiga; aku suka makan, hehehehhe…

Dua minggu lagi plak, insya Allah, aku akan ke Kota Tinggi. X-roomate aku kahwin. Aku dah plan baik punyer! Nak sakat dia atas pelamin. Muahahahahaha…

Dalam bulan 6 plak, sepupu aku kahwin. Alhamdulillah… Nampak gayanyer bertambah lagilah ahli keluarga kitorang.

So, kepada kengkawan aku yang bakal mendirikan rumahtangga pada musim cuti sekolah ni; Juwita, Yus, Su-e, Dayah dan Kak Ita; Tahniah & Selamat pengantin baru diucapkan. Insya Allah… kalau ada rezeki, aku akan sampai gak kat majlis korang!

Thursday, May 4, 2006

Rindu sangat kat Neezam…

Rutin harian aku dah berubah! Aku tak lagi berulang alik ke tempat kerja dari Nilai. Dah 2 minggu aku dok kat rumah mak kat Star Park. Sebabnyer aku mengalami mabuk yang teruk sejak mengandung ni. Muntah tak kira masa; pagi petang, siang, malam. Hidung aku pun sensitive sangat dengan bau; shower foam, clothes softener, minyak rambut, etc… Sumer tu boleh buat aku loya sampai termuntah.

Hmmmm… banyak yang aku dan Neezam fikirkan sebelum mengambil keputusan untuk aku tinggal kat rumah mak dan separate dengan Neezam untuk sementara waktu. Neezam yang beria-iya suruh aku balik tinggal ngan mak. Untuk kebaikan aku dan baby gak katanyer. Kalau dok KL dekat sikit nak gi ke tempat kerja, tak lah aku naik train sejam lebih sehari, balik kerja plak kengkadang tu tak dapat tempat duduk. Sampai rumah plak dah penat. Kengkadang tu pening-pening dan muntah-muntah. Menyusahkan Neezam jer nak jaga aku.

Aku kesian sangat kat Neezam sebab aku tinggalkan dia sesorang kat Nilai nun. Cedih naaa… Neezam terpaksa uruskan makan pakai sendiri. Tapi sebelum ni pun Neezam memang pandai menguruskan diri sendiri. Walaupun aku balik ke Nilai, aku tetap tak dapat jaga makan pakai Neezam dalam waktu-waktu macam ni. Malah aku lebih menyusahkan dia. So, lebih baik aku stay ngan mak buat sementara waktu. It’s for our own goods, right? Kalau aku duduk ngan mak jangka masa perjalanan ke tempat kerja ½ jam jer. So, balik aku tak lah rasa letih sangat. Hujung minggu Neezam akan jemput aku balik ke Nilai.

Aku tak tau lah sampai biler aku akan dok menumpang kat rumah mak. Mungkin sampai mabuk aku ni reda sikit. Tapi sampai biler ek? Ni baru 2 minggu aku dok rumah mak, aku dah rindu gilos kat Neezam . Walau cam ner pun, sejak dok berjauhan ni, rasa rindu yang membuak-buak tu membuatkan perasaan cinta tu bertambah-tambah lagi. Hehehhehehehe…

Sekarang ni kandungan aku dah berusia 7 minggu. Saiz kandungan aku sekarang adalah sebesar buah ceri, kira-kira 11mm panjang.

This is a period of intense growth for your child. The head, brain, and nerve connections are all developing rapidly. Thanks to all the brain activity, your child’s head is growing faster than any other part. Dark spots mark where the eyes and nostrils will be.

Wah! Seronok betul biler baca perkembangan baby setiap minggu. Dan pada diri aku, ada juga beberapa perubahan fizikal yang terjadi pada beberapa bahagian. Nak tau kat mana? Hehehehehehehe… Rahsia… Orang yang pernah dan sedang mengalaminyer jer yang tahu... Huhuhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top