♥ Ya Allah, andai telah Kau titipkan dia milikku, satukanlah hatinya dan hatiku menjadi cinta nan satu...

Amin... ♥

Monday, December 26, 2005

Melaka & shopping!!!

Untuk mengubat hati yang terkehel akibat plan ke Langkawi yang terpaksa dipostponekan ke tarikh yang tak tau lagi biler, Neezam bercadang untuk bawak aku jejalan kat Port Dickson. Hmm… syok gak kan. Tapi nanti balik dari PD mesti muka aku jadi merah dan mengelupas macam udang kener bakar. Biasalah tu… kalau dah berterik mentari dan mandi air masin. So, aku ingat nak pikir dulu.

Tetiba pagi hari Sabtu tu, mak ayah Neezam call dan diorang ajak kitorang join diorang bercuti ke Melaka hari Ahad tu. Apa lagi… kitorang pun setuju lah.

So, pagi Ahad yang lepas aku dan Neezam pun bertolak ke Ayer Keroh. Our meeting point kat toll Ayer Keroh; aku dan Neezam dari Nilai and his parent from Segamat.

Dari Ayer Keroh kitorang ke Bandar Hilir. Gi muzium and of course A Famosa and a few places sekitar Bandar Hilir. Nasib baik sangat cuaca hari Ahad yang lepas cerah dan sesekali mendung dan tak hujan. Memang sesak sangat orang kat sana. Maklumlah, cuti hari krismas.

Penat berjalan sekitar Bandar Melaka, petang tu kitorang gi Umbai. Gi pekena ikan bakar dan sea food kat sana. Best! Memang best! Lebih lebih lagi sebab orang belanja. Wakaka…

Sepatutnya aku dan Neezam bertolak balik ke Nilai after the trip but my mother in law has ‘poisining’ me and she wants us to go back with her to Segamat. Mak guna racun ‘jakel’. Muhahahahha.. Jangan tak tau… Dan aku ngan mudahnyer termakanlah racun tu. Neezam malas nak balik Segamat, tapi aku plak yang beria ajak dia balik. Hehehehehehe… Cam ner tu ek? Ha… kalau dah pakai nama ‘jakel’ memang mudah sangat orang terpengaruh. So, malam tu aku dan Neezam ikutlah diorang balik Segamat.

Hari Isnin, kitorang kat Segamat. Pepagi lagi dalam kepala otak aku ni nak gi shopping kat Jakel. Kalau korang nak tau, Jakel tu adalah sebuat kedai kain yang terkenal kat Segamat, sebab kain dia murah dan berkualiti. Jauh lebih baik daripada kain-kain kat Nilai dan Tangkak. Cewah… macam iklan plak ek.

So, lepas breakfast aku dan mak mertua aku pun gi lah Jakel. Waaaaa… rambang mata… rambang telinga… Ambik punyer ambik kain, tak sedar diri, habis duit aku RM700. Waaaa… giler… giler… Neezam kata, pas ni makan pasir goreng, bubur pasir, pasir masak lemak gili api. Muahahahhaha… Tapi aku puas hati, sebab dapat banyak kain cantik-cantik dan dapat belikan setiap ahli keluarga aku dan aku sendiri kain untuk hari raya haji nanti.


Malam tadi baru bertolak balik ke Nilai. Cian Neezam kepenatan bawak keter. Dah lah jalan jem sepanjang 16 km menuju ke Senawang dan Seremban. Aku pun penat dan ngantuk, tapi tak sampai hati nak tido dan biarkan Neezam drive sesorang. Tapi ntah camner tertidur gak kejap. Wakaka… Berhenti kat hentian Seremban, ramai sangat orang. Surau penuh, nak masuk toilet kener q panjang gilos.

Akhirnyer, pukul 9.30 malam sampai kat rumah. Penat gilos, tapi sempat habiskan tengok citer ‘7 Perhentian’ yang hampeh tak sedap langsung.

Penat jalan, duit habis, tapi seronok. Minggu depan cuti nak gi mana plak ek?

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi cerita lain...

Thank you for stopping by!

back to top